Hoewel Curaçao niet bekend staat als typisch surfeiland, kan het er prima. Surfen is de meest oorspronkelijke vorm van boardsporten, waar sporten als windsurfen, kitesurfen, wakeboarden, skateboarden en snowboarden uit voortvloeien. Om te kunnen 'rijden' op de golven heb je golven, wind en een branding nodig.
Je kunt op Aruba goed surfen. Aan de noordkant van het eiland heb je het hele jaar door golven met wel veel aanlandige wind. Er zijn wel veel verschillende spots, waarbij de baaien je wat beschermen tegen de wind. Op de noordkust ben je vaak de enige in het water.
Windsurfen op Bonaire kan niet zomaar overal maar Sorbon Beach en Lac Bay zijn zeer geschikte windsurf locaties. Voor zowel beginners als voor gevorderden is windsurfen op Bonaire erg leuk om te doen. Op Bonaire zijn windsurfscholen zoals Jibe City Winsurfing Centre waar u materialen kunt huren en lessen kunt nemen.
Er zijn verschillende surf clubs op Curaçao. De meeste vind je bij Playa Kanoa en bij Sint Joris Baai. De noordkustlijn van Curaçao is het beste voor de ervaren surfers, omdat de zee daar ruw is. De golven op Curaçao zijn niet zo hoog als de golven op Hawaii, maar er kan prima gesurft worden.
Op Curaçao kun je windsurfen op binnenwateren of op de Caribische Zee. Beginners kunnen het beste kiezen voor de binnenwateren zoals het Spaanse Water en de Sint Joris Baai. Op deze plekken zijn de natuurelementen minder onstuimig en is het daardoor gemakkelijker om het windsurfen onder de knie te krijgen.
De absolute toplocatie voor kitesurfers op Curaçao is de Sint Joris Baai. De Sint Joris Baai is feitelijk een groot binnenmeer dat via een kanaal in verbinding staat met de Caribische Zee. De Sint Joris Baai is erg populair bij de Curaçaoënaars zelf, maar trekt daarnaast ook veel toeristen waaronder watersporters.
De kosten van levensonderhoud liggen op Bonaire gemiddeld 30% tot 40% hoger dan in Nederland, terwijl de lonen een stuk lager liggen dan in Nederland. Vaak worden de vervoerskosten van de producten aangevoerd als reden voor de hoge prijzen.
Je zou denken dat de kleinschaligheid van Bonaire het eiland saai maakt, maar het tegendeel is waar, juist omdat mensen hier heel betrokken zijn, wordt er heel veel georganiseerd er is altijd wel een evenement, optreden, festival of iets dergelijks te beleven. Bonaire is een feestje op zich.
Bonaire is een relatief veilig eiland en de criminaliteit is laag, zeker als je het vergelijkt met de andere eilanden in de Caribische archipel. De sociale controle onder de bevolking op het eiland is hoog. Toch is ook het dievengilde op het duikeiland actief. Je moet dus ook op Bonaire goed op je spulletjes letten.
Het prijsniveau op Bonaire ligt iets hoger dan in Nederland als je kijkt naar uit eten, het kopen van kleding en de prijzen in de supermarkten. Dat komt vooral omdat veel producten geïmporteerd moeten worden, wat de prijs opdrijft. Goedkoper dan in Nederland is benzine omdat daar minder belasting op zit in Bonaire.
Bonaire lijkt gemiddeld duurder dan Curaçao. Ik denk dat het onder de streep best wel mee zal vallen. Inderdaad is uit eten op Bonaire wat prijziger dan op het buureiland, maar dat komt mede omdat je op Curaçao meer local food kunt eten.
De kosten van levensonderhoud op Bonaire zijn gemiddeld hoger dan in Nederland, omdat het een eiland is en dus bijna alles geïmporteerd moet worden. Huur is gemiddeld dan weer wel lager dan in Nederland. Als Nederlander mag je 180 dagen op Bonaire verblijven.
Eigen voedselproductie
Niet alles is mogelijk, maar watermeloen, spinazie, tomaat (buiten de warme tijd), papaya, pompoen, kruiden, sla, okra, het kan allemaal op Bonaire worden verbouwd.
De eilanden maken weliswaar sinds 2010 deel uit van Nederland, maar de Antilliaanse gulden is vervangen door de Amerikaanse dollar en niet door de euro. De gulden en de euro worden er niet of nauwelijks geaccepteerd.
De hamerhaai, verpleegsterhaai en zandhaai zijn de haaiensoorten die sporadisch voorkomen in de wateren van Bonaire. De kans op een ontmoeting met deze haaien is het grootst aan de oostkust van het eiland. Aan deze kant is de noordoostpassaatwind nog op volle snelheid en jaagt hij de golven metershoog op.
Dit paradijselijke strand is privé en alleen toegankelijk voor gasten. De wuivende palmbomen zorgen voor genoeg schaduw en je hebt hier geen waterschoenen nodig om de zee in te lopen.
Heel Bonaire is een beschermd onderwaterpark en elke duiker en snorkelaar betaalt een bijdrage van 10 dollar voor een penning om te mogen snorkelen of duiken. Deze is een jaar geldig.
Als je schildpadden wil zien tijdens het snorkelen op Bonaire dan moet je bij Funchi's Reef zijn. Deze ondiepe baai bevat zeegras waar roggen en schildpadden zich op voeden. Ze eten hier in het ondiepe en gaan daarna naar het diepere water in de baai. De baai is het onderkomen van zo'n 1000 zeeschildpadden.
Want hoewel Bonaire eerder bekend staat als duikersparadijs dan als strandbestemming; mooie stranden zijn er genoeg! Van hippe beachclubs en privé strand op je eigen resort tot verborgen pareltjes waar de locals komen. Elk strand heeft zijn eigen charme en het water is overal even prachtig helderblauw.