Tussen de leeftijd van 0 en 2 jaar krijgt je kind meerdere vaccinaties. Ze beschermen tegen 11 ziekten. De vaccinaties die je kindje krijgt, zijn de DKTP-Hib-HepB, De Pneumokokken-vaccinatie, de BMR en de Meningokokken-vaccinatie. Met 4 jaar krijgt je kind een DKTP-herhalingsprik.
Bescherming tegen infectieziektes
In het eerste jaar word je opgeroepen om je baby te laten vaccineren tegen de ziektes difterie, kinkhoest, tetanus en polio (DKTP), hib-ziekte, hepatitis B en pneumokokkenziekte. Dit zijn geen onschuldige ziektes, die gelukkig door het vaccinatieprogramma bijna niet meer voorkomen.
Kinderen krijgen bijvoorbeeld 2 keer een BMR Bof, mazelen, rodehond (Bof, mazelen, rodehond)-vaccinatie omdat niet alle kinderen voldoende afweer opbouwen na de eerste inenting. Na twee BMR inentingen is 99% van de kinderen voor de rest van hun leven beschermd.
Extra vaccinatie bij 2 maanden
Heb je geen 22 wekenprik gehaald, dan krijgt je kind bij 2 maanden een extra vaccinatie ( DKTP Difterie, kinkhoest, tetanus, polio (Difterie, kinkhoest, tetanus, polio)-Hib-HepB). Ook in een aantal andere situaties krijgt je kind deze extra prik. De jeugdarts bespreekt dit met je.
3 maanden. Twee vaccinaties bieden je kindje de eerste bescherming tegen de ziekten difterie, kinkhoest, tetanus en polio (DKTP), hib-ziekte, hepatitis B en pneumokokkenziekte. De prikken vinden meestal plaats in het bovenbeen.
Voordat een kind een jaar wordt, krijgt het 3 vaccinaties tegen DKTP Difterie, kinkhoest, tetanus, polio (Difterie, kinkhoest, tetanus, polio)-Hib-HepB: met 3 maanden, 5 maanden en 11 maanden.
Als je het poliovaccin via een apart vaccin laat toedienen (in plaats van een combinatievaccin) zijn er ook drie wettelijk verplichte dosissen: 2 dosissen met 8 weken tussentijd tijdens het eerste levensjaar en een derde dosis tussen de leeftijd van 12 en 18 maanden met een minimum interval van 6 maanden na de tweede ...
Wat zijn de gevolgen en de risico's als een ouder zijn kind niet laat inenten? Zolang landelijk de vaccinatiegraad meer dan 95% is, zal een kind waarschijnlijk niet ziek worden. Maar de tendens is dat die vaccinatiegraad lager wordt. Daarmee wordt de kans groter dat een kind met deze ziekten besmet raakt.
Indien nodig wordt deze afspraak de eerste vaccinatie gegeven : Difterie, Kinkhoest, Tetanus, Polio, Haemophilus influenzae type b en Hepatitis B.
Gebruik geen ijs, ice- of coldpacks. Dat zou bevriezing kunnen veroorzaken. Bij jonge kinderen kan het helpen om ze te knuffelen en ze af te leiden als ze wat onrustig zijn na de vaccinatie. Zorg dat je na de vaccinatie een rustige dag hebt met je kind.
Na het volledig afronden van de DKTP Difterie, kinkhoest, tetanus, polio (Difterie, kinkhoest, tetanus, polio)-hib-hepB, DKTP- en DTP-vaccinatie schema zijn kinderen voor lange tijd beschermd. Voor hepatitisB zelfs levenslang.
4 maanden. De DKTP-Hib-HepB vaccinatie moet meerdere malen worden herhaald. Met 4 maanden krijgt je kindje voor deze ziekten opnieuw een prik. Deze vaccinatie beschermt tegen difterie, kinkhoest, tetanus en polio, hib-ziekte en hepatitis B.
Met 2, 3, 4, en 11 maanden krijgt je kind 2 inentingen: de eerste is de DKTP-Hib-HepB prik die je kind beschermt tegen difterie, kinkhoest, tetanus, polio, Hib-ziekten en hepatitis B. De tweede vaccinatie is de Pneu prik die je kind beschermt tegen de pneumokokken.
Heb je de leeftijd van 12 tot en met 17 jaar? Dan kun je je laten vaccineren tegen het coronavirus. Als je dat wilt. Je kunt de prik met of zonder afspraak halen.
Bijwerkingen van vaccinatie bij baby's in het kort
Veelvoorkomende bijwerkingen zijn onder andere: koorts, niet lekker voelen, huilen en reactie op de prikplaats. De meeste bijwerkingen zijn mild en verdwijnen na enkele dagen vanzelf. Het risico op een ernstige of langdurige bijwerking is heel erg klein.
Het lichaam van uw kind maakt afweerstoffen en werkt dan hard. Geef uw kind met koorts extra drinken. U hoeft geen medicijnen te geven tegen de koorts. Meestal heeft uw kind binnen 2 dagen na de prik geen klachten meer.
Met koorts heeft het lichaam van je baby last van overtollige lichaamswarmte, die er ook uit moet kunnen. Je baby extra warm aankleden wordt dus afgeraden! Trek je kindje dus alleen luchtige kleding aan en leg hem onder een laken in plaats van een dik deken.
Maar besmette reizigers uit landen in Azie en Afrika waar polio nog wel voorkomt, kunnen het virus verspreiden waardoor de ziekte kan terugkomen. Daarom krijgen kinderen nog steeds prikken tegen polio. Babies krijgen in hun eerste jaar drie inentingen.
Wereldwijd komt polio bijna niet meer voor, met dank aan vaccinatie. Waren er in de jaren tachtig nog 400.000 gevallen per jaar, dan zijn dat er vandaag nog gemiddeld 30, en dit alleen in Afghanistan, Pakistan en Nigeria. In ons land worden kinderen verplicht ingeënt en komt de ziekte niet meer voor.
Wacht dan tot minimaal 3 maanden na de corona-infectie tot uw kind de coronaprik haalt. Lees meer over de coronaprik als uw kind al corona heeft gehad. Heeft uw kind na de 1e prik corona gekregen? Dan is een 2e prik niet nodig.
Na de 2evaccinatie met het AstraZeneca vaccin treden de bekende bijwerkingen minder vaak op dan na de 1evaccinatie. Dit blijkt uit eerdere onderzoeken en uit de eerste resultaten van het vragenlijstonderzoek van Lareb. Ook zijn de bijwerkingen vaak minder hevig na de 2evaccinatie.
Bijwerkingen vaccineren die wel vaker voorkomen zijn:
Verschijnselen rond de prikplek: pijn, roodheid en zwelling. Koorts, huilen en hangerigheid. Meer slapen dan anders.