Een groenling, putter, duif, maar koolmezen willen ook wel een hapje van de mais mee eten. De maïs wordt voornamelijk gegeten door zaadeters zoals goudvink, heggemus, huismus, koolmees, pimpelmees, spreeuw, vink, sijs, putter… De kolf is eenvoudig op te hangen dankzij het touw bovenaan.
Wat mag een konijn niet eten? Niet alle groenten zijn geschikt voor konijnen. Geef je konijnen geen bieslook, prei, ui, courgette, knoflook, bonen of erwten, rabarber, aardappelen, mais, vaste koolsoorten zoals rode kool, spruitjes en pas gemaaid gras.
Mais is officieel geen groente maar een graangewas, en alleen de zoete suikermais is eetbaar. In Nederland vinden we, vaak ook langs de weg, veel snijmais terug wat voornamelijk gebruikt wordt als voer voor rundvee.
niet kan verteren – zoals maïs – kunnen de gevolgen desastreus zijn. konijnen, van darminfecties tot stagnatie van de darmen.
Van al het maïs wordt maar weinig rechtstreeks door de mens geconsumeerd: het meeste wordt gebruikt voor de productie van veevoer, bio-ethanol en bepaalde maïsproducten, zoals maïszetmeel en glucosestroop.
De maïs die aan dieren gevoerd wordt is een andere soort dan die mensen eten. Voedermaïs groeit in Nederland, maar suikermaïs komt uit verre landen. Als korrels in blik is dat wel goed betaalbaar, maar de verse kolven zijn vanwege de transportkosten enhun beperkte houdbaarheid inderdaad prijzig.
In maismeel zit veel fosfor, ijzer en vezels. De vezels vergezellen de koolhydraten. Maismeel kun je in feite als vervanging voor tarwemeel gebruiken. In veel Latijns-Amerikaanse landen eet men grotendeels maismeel in plaats van tarwemeel.
Als uw konijn helemaal niet meer eet, dan kan dit binnen een dag leiden tot een levensbedreigende situatie. Zodra de darmen geen voedsel hebben om te verteren, dan gaan bepaalde bacteriën gassen vormen. Door deze gassen worden de darmen langzaamaan uitgerekt. Dit heet een gasbuik, ofwel trommelzucht of tympanie.
Een konijn moet 24 uur per dag zoveel hooi kunnen eten als het wil. Zonder hooi heeft een konijn geen goede spijsvertering, en op een gegeven moment krijgt het daar last van en wordt ziek. Droogvoer is oorspronkelijk ontwikkeld voor laboratorium-konijnen en konijnen in commerciële houderijen voor vlees of bont.
Fruit moet op dezelfde manier opgebouwd worden als groente. Een konijn mag appel, peer, banaan, aardbei, enz., eigelijk alles wat hij lust, met schil en al.
In tegenstelling tot tarwe, waarvan bekend is dat het vaak spijsverteringsproblemen bij honden veroorzaakt, bevat maïs geen gluten. Dit maakt het graan veel verteerbaarder voor de viervoeters, zodat er in principe niets op tegen is om honden maïs te laten eten.
Het lichaam kan maïskorrels niet afbreken
Ze zijn uit cellulose opgebouwd, het hoofdbestanddeel van bijvoorbeeld katoen en hout. Ons spijsverteringsstelsel heeft geen enzymen om cellulosevezels af te breken, en daarom kan het lichaam de maïskorrel niet verteren en komt hij heel naar buiten.
De kleine maïskolfjes kunnen zelfs rauw gegeten worden, hoeven daarom nauwelijks gekookt te worden, en zijn zeer geschikt voor roerbakken. Ze worden met spil (kern) en al gegeten.
Stro is te hard voor konijnen en kan verstoppingen veroorzaken. Brood is lekker, maar ook erg zout, dus: liever niet doen! Lik- en knaagstenen kunnen blaasstenen veroorzaken. Het konijn heeft ze ook niet nodig voor de tanden en kiezen, dus geef deze niet.
Het 's nachts zacht aan laten staan van een radio zou helpen om konijnen uit de (moes)tuin te houden, omdat ze dan denken dat er mensen in de buurt zijn. Strooikorrels en geurpoeders verspreiden een voor konijnen en hazen onaangename geur.
Geef uw konijn geen brood. Wij horen het helaas nog regelmatig dat konijnen brood, cracker en koekjes mee mogen eten. Dit is ontzettend slecht voor de darmen van uw konijn, waar hij zelfs chronische diarree aan kan overhouden. Daarnaast zijn er ook nog een aantal slechte groenten voor uw konijn.
De conclusie: konijnen kunnen best komkommer eten, maar geef ze niet te veel. Te veel vocht kan diarree veroorzaken. Bouw de hoeveelheid komkommer dus sowieso rustig op als je huisdier hier niet aan gewend is en stop wanneer je merkt dat de ontlasting dunner wordt.
Ja hoor, dat mag.
Ja, een paprika valt onder wat een konijn mag eten. De meeste konijnen zijn zelfs dol op hierop. Houd wel rekening met het feit dat je alleen de paprika zelf mag voeren, dus niet de groene steel. Het binnenkrijgen van de pitjes is niet gevaarlijk of gezond.
Een konijn kan niet boeren, daarom moet gas wat zich in de maag bevindt via de maagpoort naar de darm. Dan door de darm naar de anus en zo als (stinkende) windjes het lichaam verlaten.
Konijnen zorgen voor vermaak bij elkaar
24 uur per dag zijn konijnen samen. Dit is dan ook een belangrijk punt waarom een konijn niet alleen gehouden zou moeten worden. Het is onmogelijk om dit als persoon te evenaren, wij mensen moeten werken, naar school en zijn regelmatig van huis.
Ze kunnen eieren leggen rond de anus, met name wanneer het konijn diarree heeft. Wanneer de eieren uitkomen, kruipen de maden onder de huid en richten enorme schade aan.
Maïs bevat naar verhouding meer eiwitten dan tarwe en meer gluten dan rijst. Als we kijken naar vitaminen en mineralen, dan bevatten tarwe- en roggenmeel, over het algemeen de hoogste gehaltes, boekweit iets minder en maïsmeel 'scoort' bij de meeste vitamines en mineralen het laagst van deze 4 soorten.
Mais uit blik hoef je namelijk alleen maar even op te warmen in het vocht dat in het blik zit. Gebruik je de mais bij een koud gerecht, zoals bijvoorbeeld een lekkere salade, zoals deze overheerlijke maïssalade? In dat geval hoef je het blikje mais alleen maar goed uit te laten lekken.