Mannen (69%) drinken vaker dagelijks koffie dan vrouwen (62%). Vrouwen drinken vaker dagelijks thee dan mannen (55% versus 34%). Ouderen (55+) drinken vaker dagelijks koffie (87%) dan jongeren (16 – 34 jaar) (35%).
Het is duidelijk dat er maar één nummer 1 kan zijn. De terechte winnaar is Finland. Hier wordt er namelijk 2.64 koppen koffie per dag per inwoner gedronken. Dat is bijna een hele kop koffie meer dan Nederland.
Nederland koffieland
Mannen drinken meer koffie dan vrouwen en het drinken van koffie neemt toe met de leeftijd. Mannen van 19 – 50 jaar drinken dagelijks gemiddeld 524 gram koffie, tegenover 702 gram door mannen van 51 – 79 jaar.
Mannen drinken meer koffie dan vrouwen. Gemiddeld drinken mannen 4,4 kopjes koffie per dag. Vrouwen daarentegen 3,9 kopjes per dag. Zwarte koffie en cappuccino worden het meest gedronken, zwarte koffie vooral door mannen en cappuccino vooral door vrouwen.
80 procent van de Nederlanders drinkt regelmatig koffie. Gemiddeld consumeren zij 3 kopjes per dag, 70 procent van de koffieleuten drinkt hun bakkie voornamelijk thuis, terwijl de rest er graag de deur voor uit gaat.
Brazilië is de grootste koffieproducent ter wereld, waar zowel de Arabica als de Robusta boon groeien. De koffie die hier vandaan komt, staat bekend om de lage zuurgraad, de romige textuur en de chocolade -en karameltonen. Het is dus een koffieboon die van zichzelf al wat zoeter smaakt.
Oordeel: koffie is gezond, mits je het op de juiste manier klaarmaakt. Uit onderzoek blijkt dat een aantal kopjes koffie per dag kan zorgen voor een lagere kans op hart- en vaatziekten, diabetes, minder beroertes en allerlei andere chronische ziektes. Ga je voor filterkoffie, dan zit je goed.
Wereldwijd worden er elke dag 1,6 miljard kopjes koffie gedronken; Scandinaviërs drinken het meeste koffie.
Gezonde volwassenen kunnen ongeveer gemiddeld 400 mg cafeïne per dag innemen zonder dat negatieve effecten te verwachten zijn. Dat komt neer op maximaal ongeveer 6 kopjes (125 milliliter) koffie per dag, als je daarnaast geen andere voedingsmiddelen met cafeïne neemt.
Uit onderzoek blijkt dat Nederlanders gemiddeld 2,4 koppen koffie per persoon per dag drinken. Omgerekend is dat gemiddeld ruim 260 liter per persoon per jaar. In kilo's is dat per persoon bijna 8,5 kilo. Natuurlijk verschilt de consumptie van koffie per persoon, maar blijkbaar zijn wij toch enorme koffieleuten.
Jongeren drinken minder koffie dan ouderen.
27% van de jongeren (16 – 24 jaar) drinkt dagelijks koffie. 88% van de groep 65 jaar en ouder drinkt dagelijks koffie.
Koffie belemmert de groei
Dat gezegd zijnde, is er ook geen sterk bewijs dat koffie de groei niét belemmert.
Kinderen onder de 13 jaar: advies om géén koffie te drinken. Kinderen tussen de 13 en 18 jaar: niet meer dan één kopje koffie per dag. Zwangere vrouwen: probeer maximaal één kopje koffie per dag te drinken. Vrouwen die borstvoeding geven: probeer ook maximaal één kopje per dag te drinken.
Van de Nederlandse bevolking (15 jaar en ouder) drinkt 92 procent wel eens koffie, 82 procent drinkt regelmatig koffie. Van de koffiedrinkers gebruikt slechts tien procent suiker of een andere zoetstof, 25 procent gebruikt melk of room, ook 25 procent drinkt de koffie geheel zwart en 40 procent gebruikt melk en suiker.
Op nummer 1 staat Moldavië zij consumeren 17,4 liter pure alcohol per persoon per jaar, wat vergelijkbaar is met 178 flessen wijn. Moldavië is niet het enige Oost-Europese land in de top 10, op de tweede en derde plek staan Wit-Rusland en Litouwen. De top vijf wordt verder aangevuld door Rusland en Tsjechië.
Cafeïne heeft net zoals alcohol en sodium en uitdrogend effect op de huid. En wanneer de huid niet goed genoeg is gehydrateerd, zul je dit zien aan de huid. Daarnaast hebben verschillende studies laten zien dat cafeïne ervoor kan zorgen dat acne wordt verergerd.
Tot drie kopjes koffie per dag drinken vermindert risico op hart- en vaatziekten. Wie elke dag tot drie koppen koffie drinkt, loopt minder risico op een beroerte en andere fatale hart- en vaatziekten. Dat blijkt uit een grootschalige studie uit het Verenigd Koninkrijk bij bijna 500.000 deelnemers.
En de gezonde winnaar is…
Thee! Allebei de dranken hebben veel gezonde eigenschappen, maar thee scoort net wat hoger op de gezondheidsladder dan koffie en is daarmee de winnaar. Door de cafeïne in de meeste thee- en koffiesoorten is het wel aan te raden om beide niet meer te drinken na 20.00 uur.
De koffieplant is ergens in de tiende of elfde eeuw in Ethiopië ontdekt. Daar begonnen de eerste mensen koffie te drinken. Het zwarte goud verspreidde zich in de vijftiende eeuw naar Jemen, waar de koffieplanten groeiden. Een eeuw later werd er koffie gedronken in Perzië, Egypte, Syrië en Turkije.
Koffiebars, in relatief korte tijd is het een begrip geworden binnen de Nederlandse horeca. Circa 358 koffiebars telt Nederland en dit aantal neemt toe, zo blijkt uit onderzoek van Van Spronsen & Partners horeca-advies.
Veel koffiebonen zijn afkomstig uit Brazilië en Vietnam en ingevoerd vanuit België. Nederland importeerde in 2014 naast 169 miljoen kg ongebrande koffie ook 63 miljoen kilogram gebrande koffie en 17 miljoen kilogram koffie-extracten/-surrogaten/-preparaten (CBS).
Wanneer cafeïne in de hersenen aankomt, past het in de receptoren die normaal worden bezet door het op vergelijkbare wijze gevormde adenosinemolecuul. De opname van adenosine door deze receptoren zorgt ervoor dat je je moe gaat voelen.
Cafeïne scoort slechts matig op de criteria van verslaving. Als je het koffie drinken beperkt tot 4 koppen per dag, is er niets aan de hand. Als je meer drinkt kun je last krijgen van lichamelijke klachten als angst, onrust, slecht slapen.
1. Gran Maestro Italiano - Lungo Intenso - cups. Wij hebben een beste koffie test uitgevoerd en de Gran Maestro Italiano - Lungo Intenso -cups zijn uitgeroepen tot beste koffie 2022! Dit op basis van zijn heerlijke smaak en unieke eigenschappen waarmee jij echte Italiaanse koffie in huis haalt.