Houd uw vinger wat uit de buurt van uw vogel zodat hij moet fladderen om erop te springen.Blijf het door u gekozen woord of gefluit herhalen. Als het erop lijkt dat uw vogel niet weer wat hij moet doen, duw dat met uw vinger tegen zijn buik en houd hem meer verder weg, gewoon een paar centimeter.
Zingen. Parkieten maken allerlei geluiden: tsjirpen, kwetteren, fluiten, trilgeluiden en nabootsingen van geluiden die ze hebben opgevangen (zoals stemmen van mensen). Vaak zingen parkieten samen, om vast te stellen of alles goed is en iedereen veilig is. Zingen is altijd een goed teken.
Kies een rustige, schaduwrijke plek, bij voorkeur bij een venster, zodat de vogels natuurlijke lichtinval hebben en beweging zien. Plaats de kooi bij voorkeur met een kant tegen een muur, zodat de dieren zich veilig voelen. Parkieten houden van interactie en afwisseling.
Een parkiet kun je het beste leren praten als het stil is in huis. Je zet hem op je vinger en houd hem dicht bij je mond.Vervolgens begin je met een woordje of een kort zinnetje: zijn of haar naam bijvoorbeeld. Hiermee houd je zijn aandacht vast.
Geef je vogel speelgoed
Vogels houden van spelen en het geven van leuk en uitdagend speelgoed aan je vogel zal hem blij maken. Geef je vogel klimspeelgoed en speelgoed dat kleurrijk is en/of geluid maakt. Geef je vogel een schommel en zorg voor genoeg zitstokken in de kooi.
Vervolgens heb je het luid gekras. Dit is een niet zo aangenaam geluid dat soms wat te luid kan zijn, je bent blij als de vogels weer stil worden nadien. Parkieten die een luid krassend geluidje produceren zijn boos.
Sociaal gedrag en verzorging
Zeker voor wat oudere, verantwoordelijke kinderen is het een geweldige metgezel, onder toezicht. Je houdt deze parkieten wel het best niet alleen, om gedragsstoornissen te voorkomen. Tegelijk is het beter om ze niet te veel te knuffelen of te aaien.
Als de vogels thuis blijven moet er minstens elke dag iemand bij hen komen om vers water, voer en aandacht te geven, liefst twee maal per dag. Die moet ook kijken of ze zich normaal gedragen, goed eten en of alles in orde is.
Meestal duurt het maar één tot enkele weken om een jonge vogel tam te maken. Een oudere vogel kan nog net zo tam worden, maar vaak is hier wat meer geduld voor nodig.
Een scherp klikkend geluid duidt op dat de vogel zich bedreigt voelt. Vaak strekt hij hierbij zijn nek en gaat een voet omhoog om zich te beschermen. Bij benadering van de vogel kan resulteren in bijten.
De belangrijkste voorwaarde om je vogel tam te maken is vertrouwen. Als je vogel je niet vertrouwd, zal hij nooit op je vinger springen of uit je hand eten. Probeer dus het vertrouwen van je vogel te winnen. Dit kan je doen door op een kalmerende toon tegen je vogel te praten.
Lok hem met wat lekkers in je hand. De drang om het lekkers uit je hand te eten overwint normaal de angst om naar je toe te komen. Vanaf het moment dat je met je vogel op je hand door de kamer loopt, is hij tam. Je kunt dan spelletjes met hem spelen of nog meer commando's leren.
Als eenling gehouden
Als je een grasparkiet alleen wilt houden, moet je voor ogen houden, wat dat voor hem betekent. Grasparkieten zijn sociale dieren en leven niet graag alleen. Als zo'n kleine energiebundel elke dag meerdere uren alleen moet zijn, verliest hij snel zijn levensvreugde.
Klassieke muziek, rustgevende natuurgeluiden of zelfs speciaal samengestelde vogelgeluiden kunnen hun zintuigen prikkelen. Let er wel op dat het volume niet te luid is, want harde geluiden kunnen stressvol zijn voor je parkieten.
U kunt bijgeluiden gaan horen als een soort 'rochel' of 'tikken'. De vogel kan 'dik gaan zitten' op de bodem of met de snavel aan de tralies hangen om nog lucht te krijgen.
Grasparkieten eten meerdere keren per dag. Het is daarom belangrijk dat er altijd voer beschikbaar is. Houd de voorraad op peil.
Een parkiet zal alles wat aan het dak van zijn kooi of volière hangt als schommel gebruiken. Een touw, hangspeelgoed of een simpele zitstok/schommel die met een haak aan de spijlen van het dak van de kooi kan worden gehangen zal voor veel actie en schommelplezier zorgen.
Een maatje
Twee mannelijke grasparkieten zijn goed samen te houden. Ook een koppeltje grasparkieten (een man en pop samen) werkt over het algemeen goed. Echter 2 koppels of 2 poppen bij elkaar levert vaak problemen op. Beide combinaties worden dan ook afgeraden.
Vooral vogelsoorten die bekendstaan als monogaam en intelligent, zoals papegaaien en parkieten, hebben daar last van. Er ontbreekt wetenschappelijk bewijs dat vogels rouw ervaren.
De grasparkiet is een gezellige, kleine papegaaiachtige die erg populair is als huisdier. Grasparkieten kunnen goed tam worden. Houd ze wel met een soortgenoot samen, zodat ze gezelschap en afleiding hebben. Daarnaast heeft deze slimme vogel aandacht en speelgoed nodig om zich prettig te blijven voelen.
Parkieten kunnen wel verdrietig zijn, maar gaan niet tranen zoals wij dat kunnen.
Na jarenlang fokken zijn de diertjes behoorlijk aangepast aan het leven in gevangenschap. Maar vergis je niet: grasparkieten zijn zeer intelligent en zij hebben dan ook heel veel uitdaging nodig. Daarnaast zijn grasparkieten erg sociaal. In het wild leven ze in groepen van wel 25.000 dieren.
Een vogel valt een mens liever niet aan, maar zal soms toch tot de aanval overgaan als hij zich bedreigd voelt of als hij zijn nest wil beschermen. Hoe hoger het testosterongehalte van de vogel, hoe agressiever het dier is. Dit betekent niet dat alleen mannetjes zullen aanvallen.
In het oorspronkelijke leefgebied van de halsbandparkiet hebben ze te maken met natuurlijke predatoren zoals roofvogels, slangen en grote katten. Deze roofdieren zien de parkieten als een potentiële voedselbron en vormen een natuurlijke bedreiging voor hun overleving.