Als je 'm met schil erin legt kan het gebeuren dat de punt van de steel in de fik vliegt zodra de banaan heet is geworden. Leg je 'm geschild erin, dan wordt de banaan heet en slap.
Schil je bananen voordat je ze in de magnetron doet, anders kunnen ze barsten. Leg een geschilde banaan ongeveer 30 seconden op de magnetronbestendige plaat, op de hoogste stand – als je hem eruit haalt, moet hij sissen.
Glazen kan: Gebruik de kan altijd zonder deksel. Mag alleen gebruikt worden voor het lichtjes opwarmen. De meeste glazen kannen zijn niet hittebestendig en kunnen dus barsten. Glaswerk: Hittebestendig ovenglaswerk mag gebruikt worden.
De Chinese bakjes zijn tevens magnetron bestendig en geschikt voor in de vriezer. Dit maakt het naast horeca gebruik ook ideaal voor huishoudelijk gebruik, etensresten kunnen eenvoudig worden bewaard in deze bakjes, het bakje kan vervolgens de koelkast in.
De oven is je beste vriend. Plaats je groene bananen op een bakplaat of in een ovenschaal op 150 graden, ongeveer een uur lang. Blijf de bananen wel in de gaten houden. Na een uur laat je de bananen afkoelen in de koelkast et voilà: rijpe bananen.
Als de banaan is geplukt en rijpt wordt het bladgroen afgebroken en verdwijnt de groene keur. Andere stoffen die meer gele en oranje kleuren bevatten zoals Beta-Carothenen (o.a. proVitamine A) blijven wel achter en zorgen voor de kleuring van de vrucht.
Dus als je thuis een onrijpe banaan hebt of een onrijpe mango, dan stop je hem met een rijpe banaan in een afgesloten plastic zak. Een paar dagen later heb je lekker rijp fruit.
Een tot drie bananen per dag is voor de meeste mensen waarschijnlijk wel goed. Zorg voor een evenwichtig voedingspatroon door ook andere voedingsmiddelen te eten met nutriënten die niet in bananen zitten.
Bananen zijn geschikt om te eten als je wilt afvallen. Ze hebben, zoals iedere fruitsoort, belangrijke voedingswaardes en kenmerken. Ze bevatten veel vezels en kalium.
Bananen bevatten melatonine and serotonine, chemische stoffen die erom bekend staan dat ze het lichaam helpen om te slapen. Bovendendien bevat deze voeding ook nog magnesium en tryptofaan. Neem in de avond een banaan voordat je naar bed gaat en je slaapt als een roos.
Zijn groene bananen goed voor je? Ja – groene bananen hebben grote gezondheidsvoordelen! Ze zijn een betere bron van vezels dan gele bananen, die kunnen helpen bij het behouden van een gezonde darm. Ze hebben ook minder suiker en hebben in dit groene stadium de maximale hoeveelheid vitamines en mineralen.
Je kunt groene bananen goed rauw eten, maar echt smakelijk zijn ze dan niet. Wat je wel kunt doen is de banaan raspen of in zeer kleine blokjes snijden om ze door een koude salade te verwerken.
Een bruine banaan is inderdaad nog prima eetbaar. Gevlekt zijn ze zelfs gezonder, omdat er meer antioxidanten in zitten dan in groene, onrijpe stukken fruit. Hoe rijper de banaan, hoe zoeter hij smaakt. Dit komt doordat enzymen het zetmeel omzetten in suikers.
"Het beste bewaar je de bananen op de fruitschaal, bij een temperatuur boven de 14 graden", vult De Wild aan. "Bij hogere temperaturen gaat de rijping en veroudering sneller. Zolang ze in de koelkast liggen, is er meestal nog weinig schade te zien. Maar na het opwarmen kan de schil dof en grijsachtig verkleuren."
Leg je groene bananen op een bakplaat of een ovenrek en bak de bananen een uur lang op 150 graden. Houd de bananen tussentijds goed in de gaten. Haal na een uur de bananen uit de oven en laat ze afkoelen in de koelkast. Je zal zien dat je bananen naderhand zacht, eetbaar en heerlijk rijp zijn!
Bananenbrood is eigenlijk meer een cake dan een brood, maar gezonder dan een cake. In een cake zit veel meer suiker dan in bananenbrood. De bananen in bananenbrood maken het product namelijk al zoveel zoeter dat veel suiker niet nodig is. Ons bananenbrood is heerlijk van smaak en smeuïg van structuur.
De banaan geeft onvoldoende energie om het tot de lunch uit te houden. Daarnaast heeft suiker ook een verzurende werking op het lichaam, dat kan leiden tot ontstekingen en een ontregelde spijsvertering. Werkt je darmflora niet optimaal? Dan kun je op termijn zelfs bijkomen.
Met groene banaan wordt in dit geval bedoeld: de onrijpe gele banaan die normaliter als snackfruit wordt ingenomen. Een onrijpe banaan kan vrij droog smaken. Groene bananen hebben medicinale waarde voor mensen met diabetes mellitus type 2. Daarnaast hebben ze geneeskrachtige eigenschappen bij een maagzweer.
Een banaan bevat veel vitamine B6. Ongeveer 40% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid zelfs. Deze vitamine is onmisbaar in je spijsvertering, belangrijk voor je weerstand en zenuwstelsel en het houdt je bloedsuikerspiegel op peil. Daardoor wordt je humeur ook beter.
Wat diëtist Harriët Verkoelen betreft is de stelregel: meer groente, minder fruit bij diabetes type 2. Fruit zorgt er namelijk voor dat je bloedsuikers de hoogte in vliegen, legt ze uit. Zeker als je een banaan of trosje druiven (125 gram) neemt waar al snel vier suikerklontjes inzitten.
In bananen zit veel kalium. En dat is goed voor je bloeddruk. Bananen zitten bomvol vezels; fructo-oligo sachariden (FOS), dit zijn speciale vezels die gunstig zijn voor je darmflora.
Rijpere bananen bevatten veel meer suiker dan jonge (net rijpe) bananen. Dat komt omdat bepaalde enzymen het zetmeel in de banaan omzetten in fruitsuiker. Wil je zo min mogelijk suiker eten, dan is een net rijpe banaan dus de beste optie.