Laat een medische oorzaak dus altijd uitsluiten bij de dierenarts! Vooral oudere katten dienen regelmatig voor controle naar de dierenarts te gaan. Het is klinisch bewezen dat het gebruik van FELIWAY Optimum stress bij katten helpt verminderen en ongewenst sproeien binnenshuis stopt.
Gebruik geen schoonmaakmiddelen met een sterke geur, bijvoorbeeld azijn, ammoniak, chloor of bleekwater. De sterke geur daagt de kat uit om nogmaals op dezelfde plek te sproeien. Neem contact op met je dierenarts. De dierenarts kan een medische oorzaak uitsluiten en jou helpen met de oorzaak te vinden.
Door te sproeien willen katten dus een boodschap overbrengen. Dit kan een boodschap zijn voor andere katten, voor zichzelf of voor ons. Bijvoorbeeld dat de kat zich niet lekker voelt, pijn heeft of gestresseerd is. Niet-gecastreerde katten kunnen ook sproeien om aan te geven dat ze vruchtbaar zijn.
Zowel katers als poezen, ongecastreerd en gecastreerd, sproeien hoewel ongecastreerde katers het meest sproeien. Meestal beginnen katers te sproeien als ze volwassen worden. In 80% van de gevallen stopt het sproeien na castratie van de kater.
Het verschil tussen sproeien en plassen in huis
Het gaat om de houding: plassen doet een kat zittend of hurkend, sproeiend wordt staande gedaan, met de staart omhoog. Vaak trappelt hij of zij daarbij met de achterpoten en wordt er urine recht naar achteren gespoten.
Kattenurine is goed te verwijderen met zeep en verdunde azijn. Als eerste behandel je de vlekken met zeep. Daarna doe je er zelfgemaakte azijnreiniger op. Hiervoor meng je een deel azijn met twee delen water.
Van nature sproeien katten eigenlijk om hun territorium af te bakenen of om een partner te vinden. Bij stress zijn katten geneigd om hun territorium te markeren en grenzen aan te geven. Dit kunnen zowel katers als poezen doen door in huis te gaan sproeien. Daarnaast kan sproeien ook een hormonale oorzaak hebben.
Sproeien versus plassen
Het verschil zit hem in de houding van je kat. Sproeien doet je kat staand met zijn staart recht omhoog. De staart trilt en hij trappelt vaak met zijn achterpootjes, waarna er urine recht naar achteren wordt gespoten. Plassen doet je kat hurkend.
Rond een leeftijd van 5-8 maanden is een kat geslachtsrijp, oftewel seksueel volwassen. Een kater zal de neiging krijgen om te gaan rondstruinen, te gaan vechten met andere katers en zijn territorium te gaan markeren 'sproeien'. Een geslachtsrijpe poes zal regelmatig krols worden.
de gemiddelde kat plast twee keer per dag en poept één keer per dag op de bak. Katten die buiten komen doen vaker hun behoefte; sommige katten gaan slechts één keer op een bak.
vertrekken afsluiten en daarmee de plaatsen beperken waar hij in huis kan plassen; herhaling voorkomen door te reinigen met middelen die tevens de geur verwijderen, zoals Urine Off; als de kat steeds op dezelfde plek plast, de bak dan daar plaatsen; na de komst van een nieuw gezinslid het dier wat extra aandacht geven.
Het verwijderen van de klonten kattenbakvulling met ontlasting van je kat moet je minimaal één keer per dag doen. De hoeveelheid kattengrit wordt dan natuurlijk steeds minder dus vul deze om de twee à drie dagen wat bij. Zo zorg je dat er genoeg kattenbakvulling in de kattenbak zit.
In tegenstelling tot andere reinigingsproducten breekt de natuurlijke inhoud van Urine Off de ureum en de urinezuur, die zich in urine bevinden, af. De hardnekkige urinezuurkristallen worden afgebroken en niet alleen met geurstoffen overdekt of uitgedroogd.
Een krolse kat is een vruchtbare kat. Ze gaat dan meestal veel miauwen, soms heel luidruchtig. Eigenlijk maakt ze hiermee duidelijk dat ze gedekt wil worden. Een kat wordt krols in de periode dat de dagen langer worden (vanaf ongeveer eind december tot en met de zomer).
Om te kunnen genezen na een operatie moeten katten niet hoeven springen, op trappen klimmen of zichzelf uitrekken om noodzakelijke dingen te bereiken. Gebruik tot zeker een week lang na de operatie geen gewone kattenbakvulling. Het kan in de operatiewond komen en een infectie veroorzaken, vooral bij katers.
Voordelen sterilisatie poes of castratie kater
U geeft uw kat een langer, rustiger en gezonder leven; Gesteriliseerde poezen hebben minder kans op een baarmoederontsteking of melkkliertumoren; Gecastreerde katers vechten minder en de kans dat ze weglopen is minder groot.
Afhankelijk van het ras kunnen ze zich voortplanten vanaf hun negende maand of hun eerste verjaardag. De puberteit van katten duurt dus ongeveer een half jaar.
Een krolse kater zal zijn territorium markeren met kleine hoeveelheden feromoonbelaste urine om het vrouwtje seksueel aan te trekken. Dit staat bekend als seksuele markering en wordt gedaan tegen meubels, muren en alle soorten verticale oppervlakken. De geur is vaak onaangenaam en moeilijk te verwijderen.
De meest lastige kenmerken van krolsheid voor een eigenaar zijn de geluiden die ze maakt en het sproeien. Krolse katten 'huilen' vaak luid en continu om zo een mannetje te lokken. Vaak besproeien ze ook muren en meubels met sterk ruikende urine om zo hun beschikbaarheid aan katers door te geven.
Een kat kan naast de kattenbak gaan plassen omdat het ergens anders pijn heeft of zich niet lekker voelt. - Stress kan om tal van redenen de oorzaak zijn. Dit kan zijn door verhuizing, nieuwe meubels, verbouwing, gezinsuitbreiding, een nieuw huisdier maar ook een ander werkschema van de eigenaar kan al een reden zijn.
Medische problemen zijn de meest voorkomende oorzaak van onzindelijkheid. Katten zijn heel gevoelig voor blaasproblemen zoals blaasgruis en ontstekingen. Ook andere aandoeningen kunnen onzindelijkheid veroorzaken, bijvoorbeeld nierproblemen, suikerziekte, tandpijn, parasieten….
Waarom ruikt kattenurine zo sterk? De sterke geur komt omdat katten zeer geconcentreerde urine hebben. Een kat kan een grote hoeveelheid water uit hun urine absorberen. Veel katten zie je dan ook weinig drinken.
Soms is de urine wat roodgekleurd door het bloed of stinkt de urine naar ammoniak. Daarnaast kunnen er ziekten zijn, waarbij de kat meer gaat drinken, en dus ook meer gaat plassen. Soms kunnen ze hun plas dan niet meer ophouden en gaan overal in en om huis plassen.
Het inademen van katten urine kan u ook ziek maken. Kattenplas zit vol met ammoniak, een giftig gas dat hoofdpijn kan veroorzaken, astma-aanvallen kan veroorzaken en zelfs kan leiden tot ernstige aandoeningen van de luchtwegen, zoals longontsteking.