Koolrabi's hebben een klein wortelgestel. Als er te weinig water is, gaan ze vezels vormen (houtig worden) en kunnen er later barsten in de rabi ontstaan. Geef dus behoedzaam en voldoende water.
Koolrabi oogsten
Doordat de knol boven de grond groeit kun je goed zien wanneer de groot genoeg, zo'n 7 tot 10 cm, is om te oogsten. Je oogst de plant door deze met een schoon en scherp mes net boven de grond af te snijden. Zonder blad kun je de knollen tot enkele dagen bewaren in de koelkast.
Koolrabiblad is lastiger te verteren als het rauw is. Het is rijk aan voedingsvezels en te gebruiken in recepten op dezelfde wijze als verse boerkool. Eigenlijk kun je het zien als een soort zomer-boerenkool.
De koolrabi heeft dus een lage klimaatbelasting en is daarnaast een gezonde, natuurlijke voedingsstoffenbron: het bevat onder meer calcium, kalium, magnesium, en voedingsvezels is rijk aan vitamine C. Het blad van de koolrabi bevat ontzettend veel vitamine A, dat ook veel in vlees te vinden is.
Koolrabi is de knolvormige, verdikte stengel van een koolplant. Anders dan koolraap groeit koolrabi boven de grond. Het is dus niet de wortel die je eet. Afhankelijk van de soort zijn de knollen bleekgroen of blauwviolet van kleur.
De koolrabi gaat voor 90 minuten in de weckketel op 100 graden. Ingemaakte of geweckte koolrabi. De weck of inmaak is goed geslaagd als het lipje van de ring naar beneden wijst.
Plant koolrabi uit op een afstand van 30 x 30 centimeter, in kruisverband. Plant de zaailingen niet te diep uit, en wacht ook niet te lang met planten.
Andijvie, aubergine, bleekselder, bloemkool, bonen, broccoli, Chinese kool, courgette, groene selder, knolselder, knolvenkel, komkommer, koolrabi, meloen, paprika, pompoen, rode biet, sla, mais, tomaten en watermeloen zou je voor de eerste nachtvorst moeten afdekken om ze te beschermen tegen de winterse kou.
Je kunt het verpakken in vershoudfolie of in een afgesloten bewaarbakje doen. In de diepvries (bij minimaal -18°C) kun je rauwe koolrabi tot 12 maanden bewaren. Blancheer de koolrabi 2-4 minuten kort voor invriezen. De koolrabi kun je vervolgens in een goed gesloten plastic zakje of bakje bewaren.
Welk deel van koolrabi kun je eten? Voor het bereiden verwijder je eventuele bladeren en stengels weg. Snijd ook een klein schijfje van de boven- en onderkant weg. De schil van jonge koolrabi is eetbaar, maar bij oudere exemplaren smaakt dit taai.
De koolraap is rijk aan vitamine C en bevat ook een goede hoeveelheid folaat (vitamine B11). Je lichaam heeft folaat nodig voor de vorming van nieuwe cellen en weefsels, waaronder ook je rode en witte bloedcellen. Vitamine C is een antioxidant, waardoor het je lichaam helpt beschermen tegen oxidatieve schade.
De knol die boven de grond gevormd wordt, is eigenlijk een verdikking van de stengel aan de voet van de plant, waarop de bladeren zijn ingeplant. Afhankelijk van de groeiomstandigheden, kan de knol van koolrabi een diameter van 5 tot 15 cm bereiken. Koolrabi kun je op elke grond telen, mits hij goed doorlatend is.
De koolrabi is een verdikte stengel van de koolplant. De koolrabi is ontstaan uit een kruising van wilde kool en wilde witte biet. Anders dan koolraap groeit koolrabi boven de grond, het is dus niet de wortel die je eet. Afhankelijk van de soort zijn de knollen bleekgroen of blauwviolet van kleur.
In tegenstelling tot andere koolsoorten groeit de koolraap onder de grond. Deze groentesoort is waarschijnlijk ontstaan uit een kruising tussen kool en knolraap. Je zaait koolrapen meestal begin juni. Als je ze eerder zaait, krijg je vezelige/houtige knollen.
Bloemkool oogsten
Afhankelijk van het ras en de zaaiperiode kun je vanaf juni tot april de bloemkolen oogsten. Zodra de bloemkolen groot genoeg zijn kun je de kool oogsten door de steel los te snijden. Bloemkool is het lekkerste wanneer je deze dezelfde dag nog opeet.
Hoe diep moeten de boerenkool zaden gezaaid worden? Als de zaden ongeveer 1cm diep gezaaid zijn in luchtige grond is dat voldoende. Vervolgens eventueel met een plantenspuit de zaden water geven. De aarde moet goed nat zijn in beginsel om de zaden te laten ontkiemen.
Witloof is het moeilijkste te combineren. Je plant dit best na prei. Witloof verdraagt geen vers mest.
Hoelang is koolrabi houdbaar? In de koelkast is koolrabi ongeveer een week houdbaar. Buiten de koelkast, maar op een koele plaats blijft een verse kool 4 à 5 dagen goed. Diepgevroren koolrabi blijft tot 12 maanden goed bij minimum -18°C in een goed afgesloten plastic zak.
Nadelen van wecken
Omdat de gifstof niet kan overleven bij wecktemperaturen boven de 120 graden is dat in de industrie de norm. Het nadeel van deze hoge temperatuur is weer dat de groente vaak veel te zacht wordt. Bij steriliseren in gewoon kokend water van 100 graden is daarom de sterilisatietijd van belang.
De gezonde knol is licht verteerbaar. Als je echter last hebt van allergieën en/of intolerantie voor kruisbloemige groenten, dan kan koolrabi ook voor klachten zorgen.
De knolraap wordt aan het einde van de lente en in de zomer geoogst . De knolraap groeit net als de koolraap onder de grond. Koolrabi is de knolvormige, verdikte stengel van een koolplant. Anders dan koolraap groeit koolrabi boven de grond.
De meeste koolrabi wordt verbouwd in Duitsland, waar men er per jaar 40.000 ton van voortbrengt. In Nederland vindt in het zuiden op kleine schaal ook teelt plaats. Koolrabi kan zowel rauw als gekookt genuttigd worden.