Een eventuele 80-90-100-regeling kost jou 10% loon (zie hierboven) en Codi circa 11,5%.
80/90/100-regeling
De regeling houdt in dat: de werknemer 80% van zijn werkweek werkt;u hem hiervoor 90% van het loon betaalt en;er sprake is van 100% pensioenopbouw.
80-90-100, dat betekent dat je 80% van de normale arbeidsduur werkt, tegen 90% loon en 100% pensioenopbouw. Je werkgever vult in deze variant het loon dus met 10% aan. Je werkgever en jij als werknemer betalen de pensioenpremie op basis van het oorspronkelijke loon, volgens de gebruikelijke verdeling.
'Generatiepact' vooral gunstig voor ouderen met hoog salaris, blijkt uit promotieonderzoek. Gezond de eindstreep halen voor ouderen, meer carrièrekansen voor jongeren: met een 'generatiepact' kunnen werknemers vanaf een bepaalde leeftijd minder gaan werken.
Je krijgt per maand een uitkering uitbetaald. Dit maandbedrag is gemaximeerd op 1.847 euro bruto per maand. Als je laatstverdiende salaris minder is dan 1847euro bruto per maand, krijg je dat bedrag.
De vakantietoeslag heeft 90% van het loon als grondslag. De vakantiedagen worden opgebouwd over de gewerkte uren (80%). De werknemer die deelneemt aan het Generatiepact, bouwt daarom 20 vakantiedagen op (80% van 25 vakantiedagen); dat zijn 16 wettelijk vakantiedagen en 4 bovenwettelijk vakantiedagen.
Bij zwaarwegende bedrijfsbelangen kan je werkgever het recht op het generatiepact weigeren. Hij moet dat dan binnen 4 weken aan de werknemer laten weten. Als je hierover problemen krijgt met je werkgever dan kun je een klacht indienen bij de Vakraad (zie bijlage 3B van de cao).
Deze regeling houdt in dat: de werknemer 80% van zijn werkweek werkt; de werkgever hem hiervoor 90% van het loon betaalt en; er sprake is van 100% pensioenopbouw.
Kies je ervoor om te stoppen met werken, dan kan je pensioen vanaf je 62e vervroegd laten uitkeren. De eerste twee jaar van je pensionering (tussen je 60e en 62e) voorzie je dus volledig in je eigen levensonderhoud, bijvoorbeeld met spaargeld.
De 80/90/100-regeling is bedoeld om werknemers én werkgevers samen naar tevredenheid te laten regelen dat expertise behouden blijft, maar de fysieke werklast minder zwaar wordt. Al er een medische indicatie is dan is het mogelijk om vanaf 57 jaar deel te nemen aan de 80/90/100-regeling.
Het Generatiepact Metaal & Techniek
Het biedt jou als werkgever het perspectief om je werknemers gezond aan het werk te houden tot aan hun pensioen. In het Generatiepact wordt het ingeleverde loon van de werknemer voor de helft gecompenseerd door de werkgever.
Pensioen dat u straks krijgt
Stel, u bouwt gedurende uw hele werkzame leven (zo'n 40 jaar) elk jaar 1,65% van uw pensioengrondslag aan pensioen op. Dan krijgt u als u met pensioen gaat een uitkering van 40 x 1,65% = 66% van uw gemiddelde pensioengrondslag.
Een richtlijn die vaak wordt gebruikt voor 'genoeg pensioen' is 70% van het laatstverdiende bruto-inkomen. Dit betekent dat je 70% van het (bruto) inkomen dat je ontvangt als je met pensioen gaat nodig hebt voor je pensioen.
De seniorenregeling is bedoeld om oudere medewerkers vanaf zestig jaar en ouder minder te belasten. Senioren kunnen dankzij deze regeling minder uren per week werken zonder grote financiële gevolgen. Het salaris wordt dan iets verlaagd maar de pensioenopbouw blijft (meestal) gelijk.
U heeft waarschijnlijk recht op bijstand als u dat inkomen niet kunt aanvullen met bijvoorbeeld een aanvullend pensioen. En u ook onvoldoende vermogen heeft. De bijstand voor AOW-gerechtigden, de aanvullende inkomensvoorziening ouderen (AIO), vult het inkomen aan tot de bijstandsnorm.
De seniorenregeling maakt het mogelijk voor oudere werknemers om minimaal 20% minder te werken met behoud van 90% van het brutoloon.
Werknemers die in 2016 60 jaar oud waren, hebben t/m 2021 recht op 10 doorbetaalde seniorendagen en 2 niet op te nemen maar uitbetaalde dagen. Vanaf 1 januari 2022 hebben ze alleen nog recht op 12 onbetaalde seniorendagen.
Stoppen met werken na 45 jaar
Mensen die al hun hele leven in de zorg werken, kunnen, vanaf 1 september, na 45 dienstjaren stoppen met werken. Er is een regeling afgesproken voor mensen die minimaal 20 jaar gewerkt hebben in een zwaar beroep en aantoonbaar 45 jaar in zorg en welzijn gewerkt hebben.
Als werknemer heb je vervolgens de mogelijkheid om van deze regeling gebruik te maken, maar het is uiteraard niet verplicht om dat te doen. de 80-90-100 regeling is een veel voorkomende afspraak.
Wettelijke regels over pensioen
De belangrijkste verandering van de afgelopen tijd is het verhogen van de AOW-leeftijd geweest. Het kabinet en de aangesloten partijen hebben met elkaar afgesproken de pensioenleeftijd langzaam te laten stijgen: In 2020 en 2021 is de AOW-leeftijd 66 jaar + 4 maanden.
Een werkgever kan het Generatiepact weigeren. Deelname aan het Generatiepact is vrijwillig, voor zowel werkgever als werknemer. Met andere woorden: het Generatiepact is niet verplicht voor de werkgever.
Bij een 40-urige werkweek heb je wettelijk recht op 20 vakantiedagen. Veel werkgevers geven er echter nog minimaal 5 dagen extra bij. Check daarom altijd even je contract. Zo weet je precies hoeveel vakantiedagen je te besteden hebt.
Het Generatiepact is een regeling die ervoor kan zorgen dat oudere werknemers gezond en met plezier doorwerken tot hun pensioen. Het pact houdt in: • dat medewerkers vanaf 58 jaar minder kunnen werken, dat zij hun salaris over het niet meer te werken deel gedeeltelijk behouden, en hun pensioenopbouw volledig behouden.