Het is ondertekend door 195 landen; de Verenigde Staten en Zuid-Sudan zijn de enige uitzonderingen.
De VS is nu het enige land ter wereld dat het VN-Kinderrechtenverdrag nog niet heeft geratificeerd. Op 2 oktober rondde Somalië het ratificatieproces af, waarmee het de 196e VN-lidstaat werd die het verdrag aannam.
Op dit moment is het verdrag door 196 landen geratificeerd. Alleen de Verenigde Staten hebben het verdrag (nog) niet geratificeerd, maar wel getekend.
Het Kinderrechtenverdrag – in 1989 aangenomen door de Verenigde Naties – is het meest geratificeerde mensenrechtenverdrag ter wereld. 194 landen hebben het geratificeerd, de VS heeft als enige land het verdrag ondertekend maar niet bekrachtigd.
De Volkenbond, voorloper van de Verenigde Naties, schreef in 1924 in Genève het eerste officiële kinderrechtendocument: de Verklaring van de Rechten van het Kind. Deze verklaring benoemde onder meer het recht op voedsel en gezondheidszorg en het recht op bescherming tegen uitbuiting.
Dit Kinderrechtenverdrag is er om de rechten van kinderen wereldwijd te beschermen. Het is ondertekend door 195 landen; de Verenigde Staten en Zuid-Sudan zijn de enige uitzonderingen.
Alle landen van de wereld hebben de rechten van kinderen samen vastgelegd in het Verdrag voor de Rechten van het Kind. En toch worden die rechten nog wereldwijd geschonden. Daarom is UNICEF er, de kinderrechtenorganisatie van de Verenigde Naties.
Alle kinderen in Nederland hebben rechten. Deze staan beschreven in het Internationaal Verdrag voor de Rechten van het Kind (IVRK of VN-Kinderrechtenverdrag) uit 1989. In Nederland trad het VN-Kinderrechtenverdrag op 8 maart 1995 in werking.
De VS zette zich in de jaren 80 in voor het opstellen van het kinderrechtenverdrag, dat op 20 november 1989 werd aangenomen door de Algemene Vergadering van de VN. President Clinton tekende het in 1995, maar ratificatie bleef uit, omdat daarvoor een tweederde meerderheid in de Senaat nodig is.
De Verenigde Naties traden in werking op 24 oktober 1945, na de ratificatie van het Handvest door de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad — de Republiek China, Frankrijk, de Sovjet-Unie, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten van Amerika — en door een meerderheid van de 46 andere oprichters.
Anno 2016 hebben 196 landen het verdrag geratificeerd. Dit zijn – op de Verenigde Staten na – alle lidstaten van de Verenigde Naties, alsmede de Cookeilanden, Niue, de Staat Palestina en de Heilige Stoel.
In totaal hebben kinderen en jongeren 41 rechten. Je vindt ze in het Internationaal Verdrag van de Rechten van het Kind (of het Kinderrechtenverdrag).
Uitdagingen voor de bescherming van kinderrechten
Hoewel kinderrechten universeel zijn, worden ze nog te vaak geschonden. De uitdagingen variëren van kinderarbeid, kinderhuwelijken, kinderslavernij tot kindermishandeling. Deze problemen zijn vaak geworteld in armoede, culturele normen en conflicten.
Dat kinderrechten zijn opgetekend in een – door vrijwel alle staten ter wereld ondertekend – Kinderrechtenverdrag is belangrijk omdat landen er dus ook op aangesproken kunnen worden indien sprake is van de schending of veronachtzaming van de rechten van kinderen.
Principes van het Kinderrechtenverdrag
het principe van niet-discriminatie (Artikel 2), het hoger belang van het kind (Artikel 3), het recht op leven, overleven en ontwikkeling (Artikel 6) en. het recht gehoord te worden en ernstig te worden genomen (Artikel 12).
Elk land dat het Kinderrechtenverdrag heeft geratificeerd moet aan het Kinderrechtencomité rapporteren over hoe het staat met de naleving van het verdrag in het betreffende land. Zo ook Nederland.
Op 20 november 1989 namen de Verenigde Naties het Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind aan. In dit Kinderrechtenverdrag staan 54 artikelen met afspraken over de rechten van kinderen en jongeren tot 18 jaar.
Kinderen die moeten werken lopen achter op hun leeftijdgenoten die naar school gaan. Ze leren geen vak en blijven meestal hun hele leven ongeschoold werk doen. De kans is groot dat ook hún kinderen weer moeten werken om genoeg te kunnen eten. Terug naar De kinderrechtenreis: clips over kinderrechten wereldwijd.
Europees Verdrag tot bescherming van de rechten van de mens en de fundamentele vrijheden (EVRM) Het EVRM dat in 1950 door de Raad van Europa is ondertekend, is een internationaal verdrag voor de bescherming van de rechten van de mens en de fundamentele vrijheden in Europa.
Verdrag inzake de rechten van het kind, New York, 20-11-1989.
3 lid 1 IVRK. Het artikel heeft rechtstreekse werking voor wat betreft het gedeelte 'dat bij alle maatregelen betreffende het kind de belangen van het kind moeten worden betrokken'. Dit betekent dat kinderen bij bestuursorganen en bestuursrechters aanspraak kunnen maken op dit recht.
Portugal komt als beste uit de bus. In de top-10 staan ook Noorwegen, Zwitserland, IJsland, Spanje, Frankrijk, Zweden en Finland. De internationale kinderrechtenorganisatie KidsRights heeft de ranglijst opgesteld samen met de Erasmus Universiteit Rotterdam.
De belangrijkste rechten van het kind zijn: recht op onderwijs. recht op eigen geloof en cultuur.
Ons land daalde maar liefst 16 plaatsen naar de 20e positie op de ranglijst en viel daarmee voor het eerst buiten de top 10. De significante daling wordt veroorzaakt door slechte scores in de domeinen gezondheid en gunstig klimaat voor de rechten van het kind.