Als je wilt weten voor welk bedrag een huis verkocht is, kun je een bezoekje brengen aan de website van het Kadaster. Het Kadaster is een onafhankelijke partij die alle transacties van onroerend goed in Nederland registreert. Je kunt er dan ook zeker van zijn dat je hier betrouwbare informatie krijgt.
Rechtstreeks naar de officiële website van het Kadaster
Je stuurt een sms naar 8118. Je ontvangt de laatste verkoopprijs van een woning of appartement en de datum waarop de woning is aangekocht per sms. Koopsom per sms is een eenmalige sms-dienst en géén abonnement.
Wanneer de koopsom en het adres geregistreerd zijn, ontvangt u de Koopsominformatie direct per sms. Dit kost € 1,50.
Als je met de extensie op Funda surft, licht het icoon op als de woning eerder is aangeboden.Als je klikt krijg je de mededeling: Psst...We hebben dit huis al eerder gezien. Zo werd de Van Coothstraat 5 in Geffen voor 875.000 euro ook al in 2019 aangeboden, overigens voor dezelfde prijs.
Gemiddeld worden huizen binnen 23 dagen na het te koop zetten verkocht. Dit kan echter verschillen per regio. Zo worden in Amsterdam woningen gemiddeld binnen 23 dagen verkocht, in Den Haag gemiddeld binnen 47 dagen.
Ja, bij het Kadaster. Daar kun je de laatst bekende koopsom opvragen (en de datum), maar ook wie er de eigenaar is, of er hypotheekactes zijn, hoe groot her perceel is etc. Het duurt meestal wel een paar maanden voordat een verkoop verwerkt is. En ook niet van alle panden is informatie op te vragen.
Kijkend naar de laagste transactieprijs kunnen kopers het beste in februari hun slag slaan. De minst gunstige maand om te kopen is juli. Dus heeft het zin om te wachten met (ver)kopen tot het meest gunstige moment van het jaar?
Verkochte woningen op funda
Dat doen we zodat een potentiële verkoper kan zien welke woningen succesvol zijn verkocht door de makelaar. Dit helpt de potentiële verkoper in de zoektocht naar een makelaar. Een verkochte woning staat maximaal een jaar op funda, daarna verdwijnt de woning automatisch van de site.
Mag de makelaar het bod vertellen? Nee, de makelaar mag jou niet concreet vertellen wat andere partijen hebben geboden. Hij kan wel aangeven dat er meerdere geïnteresseerden zijn, maar jij moet zelf uiteindelijk jouw bod bepalen. Lastig, omdat je dan niet weet of jouw bod kans maakt.
Waarom staat een woning te lang te koop? De grootste reden is vaak dat de prijs niet marktconform is. In de meeste gevallen betekent dit dat de vraagprijs van de woning te hoog wordt ingeschat. Enkel wanneer de waardebepaling correct gebeurt, trek je potentiële kopers aan.
Akte verwerkt in Basisregistratie Kadaster
De akte wordt binnen 6 dagen verwerkt in de Basisregistratie Kadaster.
Bij het kopen van een bestaande woning krijg je meestal te maken met de kosten koper (afgekort 'k. k') in plaats van vrij op naam. Bij kosten koper betaalt de koper naast de koopsom zelf de overdrachtsbelasting en notariskosten.
Het antwoord daarop is simpel. Een vanafprijs is net als een vraagprijs een uitnodiging aan geïnteresseerden om in onderhandeling te treden. Waar een vraagprijs veelal rond of (net) boven de beoogde koopsom wordt vastgesteld, wordt de vanafprijs op of (net) beneden de beoogde koopsom vastgesteld.
Het biedlogboek is alleen achteraf in te zien voor kandidaat-kopers en koper. Op dit moment kan dat alleen bij makelaars van de brancheverenigingen NVM, VBO en VastgoedPro. Ook moeten de drie dagen bedenktijd zijn verstreken en eventuele ontbindende voorwaarden zijn verlopen.
Want als je denkt dat alle koppels gelukkig waren met hun huis, dan heb je het mis. Deelnemers Alex en Pien besloten na vijf maanden hun huis alweer te verkopen. Diana en Jeffrey waren al helemaal niet tevreden, ze vonden het huis zo afschuwelijk dat ze al na één dag besloten om het huis weer te verkopen.
Wanneer je jouw woning nog niet hebt verkocht, is er nog geen overwaarde om te gebruiken. Voor dit soort gevallen kun je gebruik maken van een tijdelijke lening die van kracht is tot je beschikt over de overwaarde van de woning. Dit noemen ze ook wel een overbruggingskrediet.
Zonder makelaar je huis zelf verkopen, dat kan. Maar om de notaris kun je niet heen. De notaris heb je nodig om officiële, wettelijke documenten op te stellen. Die documenten maken de overdracht van de woning rechtsgeldig.
Als een makelaar door de verkoper op de hoogte is gebracht van zichtbare en onzichtbare gebreken over de woning, dan is hij verplicht om in ieder geval de onzichtbare gebreken te melden als je hier een vraag over stelt. Je hebt hierbij zelf ook een onderzoeksplicht.
Om te zoeken op paardenstal, paarden of paardrijden gebruik je het sterretje: paard*. Het sterretje kun je overal in het woord invoegen, daarmee ondervang je ook spelfouten. Zo levert de zoekterm 'erf*cht' meer resultaten op dan de zoekterm 'erfpacht'.
Dit betekent dat de woning is verkocht, maar dat er nog wel bepaalde voorwaarden zijn gesteld waaraan nog moet worden voldaan. De koper heeft bijvoorbeeld nog even de tijd nodig om de financiering te regelen of een bouwkundige keuring uit te laten voeren.
Een woning is 'verkocht onder voorbehoud' wanneer de koopovereenkomst is getekend, de overeenkomst is overhandigd aan de koper én de bedenktijd is verstreken. De bedenktijd beslaat drie volledige dagen, waarvan tenminste twee werkdagen en gaat in op de dag na de overhandiging van de koopovereenkomst.
Ondanks dat de koop nog niet definitief is, is er wel sprake van een schriftelijke overeenkomst waar de verkoper aan gehouden is. Als kandidaat mag je zeker interesse tonen en bijvoorbeeld en vragen voor een plekje op de reservelijst, maar je mag geen bod uitbrengen op de woning.
Als we kijken naar het moment waarop een huis wordt geplaatst op funda en de uiteindelijke prijs waarvoor het is verkocht, dan zien we een jaarlijks terugkerend patroon: de hoogste prijs per vierkante meter ligt steeds in mei, de laagste in december.
De laatste jaren waren bepaald geen pretje voor mensen die op zoek waren naar een huis. De huizenprijzen stegen naar recordhoogtes in 2022. Gelukkig daalden de huizenprijzen in 2023 toch weer iets met 3%.
Verder stijgen woningprijzen in 2024. Wij schatten de kans groot in dat de prijzen van bestaande woningen in 2024 tussen de 7% en 10% stijgen. Daarmee zitten we een stuk hoger dan de verwachting van de grootbanken, die een stijging verwachten tussen de 2,5% en 4,5%.