Een baby van 3 maanden oftewel: 12 weken, heeft ongeveer 15 uur slaap nodig op een dag. Van de 15 uurtjes slaapt hij/zij 12 uur 's nachts (helaas is dit niet aan één stuk) en ongeveer 3 tot 4 slaapjes overdag.
Vanaf 3 maanden: je baby heeft vanaf 3 maanden ongeveer 15 uur slaap op een dag nodig, met zo'n 3 slaapjes overdag van in het totaal ongeveer 6 uur, en de rest van de tijd 's nachts. Vanaf 6 maanden: je baby heeft vanaf 6 maanden zo'n 14 uur slaap per dag nodig, met 2 slaapjes overdag van in het totaal 4 uur.
Slaapschema voor je baby van 3 maanden
Over het algemeen wordt aangeraden om een baby van 3 maanden oud 14 tot 17 uur te laten slapen. Overdag doet hij of zij dan 3-5 slaapjes met een tijd van 30 minuten of 2 uur ertussen. Vroeger op de dag slapen baby's meestal vaker en in de middag en avond zijn ze wat langer wakker.
De tijdstippen verschillen per kind en liggen ook aan jouw ritme. 's Nachts slapen ze vaak 11 – 12 uur. Een goede slaper kan in de nacht al 9 uur of langer achter elkaar slapen. Er zijn echter ook genoeg baby's die minder goed slapen en maximaal 5 of 6 uur achter elkaar slapen.
Het is normaal dat je baby veel slaapt, slaap is namelijk noodzakelijk voor de groei en ontwikkeling van je baby. Pasgeboren baby's slapen soms zo'n 20 uur per dag. Een baby van 3 maanden slaapt gemiddeld 17 uur, bij 12 maanden is dit gemiddeld nog 14 – 15 uur per dag, waarvan 12 uur 's nachts.
De veiligste slaaphouding van je baby is op de rug. Op deze manier is het gezichtje helemaal vrij, waardoor je kleintje goed kan ademen. Op het moment dat je kindje met de armen omhoog ligt, creëert je kindje meer ruimte in de longen en wordt het ademenen nog meer vergemakkelijkt.
Ook als je baby het te warm of te koud heeft, kan hij wakker worden. Houd de temperatuur van het kamertje rond de 18 graden en zorg dat het niet tocht. Als je twijfelt of hij het wel warm genoeg heeft, voel dan even aan zijn nekje. Dat geeft het beste aan hoe het staat met zijn lichaamstemperatuur.
Je 3 maanden oude baby kan nu zijn handjes openen en sluiten en dingen vastgrijpen, zoals speelgoed of je vingers. Nu heeft hij wellicht al wat meer controle over zijn armen, en probeert voorwerpen vast te grijpen die zijn aandacht trekken. Hij kan nu ook beter zijn handjes naar zijn mond brengen.
Vanaf zo'n 3 maanden vindt een baby het leuk om naar bewegende voorwerpen te kijken. Een babygym en een mobile komen dan goed van pas. Plaats het boven de buik van je baby, dan kan hij er goed naar kijken. Zorg dat de baby niet per ongeluk verstrikt kan raken in het speelgoed.
Droomvoeding is de voeding die je aan je baby geeft rond het moment dat jij gaat slapen. Normaal gaat het vaak zo: je baby drinkt om 19.00 – 20.00 uur de laatste fles van de avond.
Als je baby van 3 maanden overdag korte hazenslaapjes doet en 's nachts vaak wakker wordt, kan het zijn dat hij of zij nog niet goed zelf in slaap kan vallen. Een goede routine en duidelijk slaapritueel kunnen helpen bij het zelfstandig in slaap vallen.
Je kan aanhouden dat je baby ongeveer 150 ml melk per kilogram lichaamsgewicht per dag nodig heeft. Een voorbeeld: weegt je baby 3,5 kg, dan is er dus 3,5 x 150 ml = ongeveer 525 ml nodig per dag. Dit kan je geven in zeven voedingen van 75 ml, verdeeld over de dag. Maar zes voedingen van 90 ml is ook mogelijk.
6-12 weken een tot maximaal anderhalf uur. 3-5 maanden anderhalf tot twee uur. Hoe ouder het kind wordt, hoe langer de wakker tijd.
Borstvoeding geeft u op verzoek of ongeveer om de drie uur. Ook bij flesvoeding kunt u kiezen voor voeden op verzoek of ongeveer om de drie tot vier uur. Als uw baby overdag een langer dutje doet, kunt u hier vier uur tussen twee voedingen aanhouden.
Laat je baby in eigen bedje slapen:
Vooral overdag hebben ouders dan de neiging maar wat toegeeflijk te zijn en het kindje in de box of op schoot te laten slapen. Het gevaar daarvan is dat de baby helemaal niet meer in zijn eigen bedje wil slapen en bovendien ook overprikkeld raakt.
Jouw baby bepaalt dus eigenlijk de hoeveelheid tijd die tussen twee voedingen zit. Bij pasgeboren baby's is dit gemiddeld 3 of 4 uur. Vanaf 3 maanden oud is dit ongeveer 6 uur.
Zijn gewicht en grootte
Je baby groeit snel: gemiddeld wegen jongentjes na 3 maanden 5,8 kg en zijn ze 60 cm groot, meisjes wegen gemiddeld 5,3 kg en zijn gemiddeld 1 cm kleiner dan jongens van die leeftijd.
Deze eerste tandjes, ook wel melktandjes genoemd, kunnen al doorkomen vanaf dat je baby 3 maanden oud is, maar dit kan ook pas tussen de 12 en 14 maanden zijn. Het zou kunnen dat het tandvlees van je kindje wat gezwollen en gevoelig is voordat het tandje erdoor komt.
Na 3 maanden heeft een baby of kind al zijn eigen manier gevonden om drinken en eten weg te slikken. Het vraagt dus enige tijd voordat de tong een goede/nieuwe slik aangeleerd heeft en kan kwijlen ontstaan of erger worden. De hersenen moeten deze bewegingen gaan aan sturen.
Na de geboorte herkent ze de geur van haar belangrijkste verzorger al binnen een paar dagen – haar favoriete geur. Op zicht Het duurt minstens een paar weken en soms wel twee maanden voor een baby haar belangrijkste verzorger op het zicht herkent.
12 weken zwanger (3 maanden)
De spannende eerste 3 maanden van je zwangerschap heb je achter de rug. Het gezicht van je baby begint al meer menselijke vormen aan te nemen. Hij is ongeveer 6 centimeter lang en weegt rond de 20 gram.
Controleer of je kind het niet te warm krijgt door aan de achterkant van de nek te voelen. Voelt dit prettig aan, dan is het in orde. Koude handen zijn normaal. Als je baby zweet heeft hij te warm.
De meest opvallende symptomen van het KISS-syndroom bij baby's zijn duidelijke voorkeurshoudingen en een scheve stand van het hoofd. Andere symptomen zijn: Scheef ruggetje. Asymmetrisch bewegen van armen en benen.
Bij pasgeboren baby's is het bloedvatenstelsel nog niet volledig volgroeid waardoor de bloeddoorstroming nog niet helemaal op punt staat. Het bloed wordt eerst naar alle organen gepompt en dan pas naar de rest van het lichaam. Daarom kan het dus zijn dat de handjes wat kouder aanvoelen.