Deze haarkleur is de courantste bij mensen van niet-Europese oorsprong, ofschoon ze bij alle etnische groepen terug te vinden valt. Zwart haar treft men vooral aan bij mensen van mediterrane, Aziatische, Arabische, Afrikaanse en Australische (aborigine)-afstamming; de kleur is zeldzaam in noordse landen.
Natuurlijk blond is zowel bij de vrouwen als mannen met 40 procent vertegenwoordigd. Een op de tien mannen heeft zwart haar, bij vrouwen is dat slechts 3 procent. Er zijn meer grijsharige vrouwen (6 procent) dan mannen (5 procent) en 5 procent van de vrouwen heeft rood haar tegen 3 procent van de mannelijke bevolking.
In Nederland is bruin de meest voorkomende haarkleur; zo'n 45 procent van de vrouwen heeft natuurlijk bruin haar. Wereldwijd is een zwarte haarkleur het meest vertegenwoordigd.
Ondanks dat je haarkleur bepaald is in je DNA, kan je haarkleur veranderen door bijvoorbeeld de zon of het chemisch kleuren van je haren. Maar je haarkleur kan ook veranderen door genexpressie. Genexpressie is te vergelijken met een schakelaar van een lamp. Je kan de lamp aan en uit zetten.
Ons haar wordt donkerder doordat de productie van eumelanine toeneemt naarmate we ouder worden (totdat we grijs worden). En omdat sommige genen pas worden geactiveerd door de hormonen die voor het eerst vrijkomen tijdens de puberteit, komt onze 'echte' haarkleur pas tevoorschijn als we volwassen worden.
Pigmenten. De haarkleur die u bij uw geboorte heeft is de haarkleur die u houdt tot het grijs wordt, althans dat is wat veel mensen denken. Toch is dat bij sommige mensen niet het geval, hun haarkleur kan in de loop der tijd veranderen.
Genetische opbouw
Minstens twee genenparen sturen de kleur van menselijk haar. Eén gen, het bruin/blond-paar, heeft een dominant bruin allel en een recessief blond allel. Als iemand drager is van het bruine allel, dan zal deze persoon bruin haar hebben; zo niet, dan is hij blond.
Genetica speelt een belangrijke rol in je baby's haarkleur. De genen die je kind van jou en je partner erft zijn hiervoor bepalend. Een soort pigment (melanine) is verantwoordelijk voor de uiteindelijke haarkleur. Er zijn 2 soorten melanine, eumelanine (blond/zwart-gen) en phomelanin (niet-rood/rood-gen).
Knip het eruit. Echt je originele eigen haarkleur weer terugkrijgen nadat je je haar geverfd hebt, is best een lastige klus. De meest natuurlijke manier, waarmee je je haar ook niet extra beschadigt, is door de schaar erin te zetten. Hoe korter je haar, hoe sneller je weer helemaal terug bent bij je eigen haarkleur.
Je haar reageert op de zon door, net als bij je huid, van kleur te veranderen. Door de straling van de zon worden de pigmenten in het haar afgebroken. Hierdoor zal je haarkleur vervagen. Je haar wordt lichter van kleur en faal.
Ongeveer halverwege de zwangerschap begint er haar op het hoofdje van een baby te groeien. De hoeveelheid en kleur van het haar is erg wisselend. Het kan bijna niets zijn, maar het kan ook een grote bos zwart haar worden. Dit babyhaar heet ook wel vellus haar.
35% van de Nederlanders heeft donkerblond haar, 24% heeft donkerbruin haar, 14% is lichtblond, 10% lichtbruin, 8% heeft grijze lokken, 6% van de Nederlanders heeft zwart haar, 4% rood of rossig haar en 1% van de Nederlanders heeft ander haar.
Hazelkleurige ogen is een bijzondere oogkleur: soms lijkt het bruin, soms lichtbruin en soms schijnen hazel ogen een beetje goudkleurig op. Hazelogen zijn een variatie op bruine ogen en moeten niet verward worden met groen. Amberkleurige ogen hebben een gouden of gele kleur. Dit komt door het pigment lipochroom.
Zwart is de meest voorkomende haarkleur. Blond haar komt vrij weinig voor. Maar 2% van de wereldpopulatie heeft blond haar ondanks dat veel mensen als kind zijnde wel blond haar hadden. Het meest zeldzaam is echter rood haar, maar 1% van de mensen op deze aardbol hebben rood haar.
Een rode haarkleur vertelt iets over je innerlijk, terwijl de andere haarkleuren iets zeggen over gezichtsuitdrukkingen. Als je rood haar hebt – geverfd of niet – ben je heel gezellig, leuk om van te houden, haat je het om verveeld te zijn, sta je luchtig in het leven en heb je gevoel voor humor.
Exacte cijfers zijn er niet, maar de schatting is dat zo'n 2 procent van de wereldwijde bevolking rood haar heeft. Ter vergelijking: het dominante zwarte haar komt bij zo'n 70 procent van de bevolking voor.
Op de dode haarpunten na, brengt haarkleuring geen serieuze gezondheidsrisico's met zich mee, zegt Vogel. “De verf zoals wij dat bij de kapper en in de winkel kunnen kopen, is niet schadelijk.” Toch kunnen sommige mensen allergisch worden, wat zich uit in roodheid, jeuk en schilfers op de hoofdhuid.
Met de Hair Color Studio kun je erachter komen. Met deze app kun je een nieuwe haarkleur uitproberen op je telefoon. Kies de kleur die het best bij je past en ontdek hoe je eruit ziet als een blondine, redhead of brunette.
De levensloop van het haar
De levensloop van ons hoofdhaar bestaat uit 3 fases: de anagene, de katagene en de telogene fase. De anagene fase betekent de groeifase van het haar en kan zo'n 3 tot 5 jaar duren. Maar er zijn ook gevallen waarin deze fase wel 10 jaar kan duren.
Het gen dat de grootste rol speelt bij de erfelijkheid van rood haar, is het melanocortine-1-receptor-gen, beter bekend als MC1R. Bij de meeste mensen stimuleert MC1R de aanmaak van eumelanine, maar door mutaties in het gen kan deze productie verminderen. In plaats daarvan wordt dan meer feomelanine aangemaakt.
Onderzoek heeft aangetoond dat het belangrijkste gen dat met kaalheid in verband wordt gebracht op het X-chromosoom zit. Omdat er vijftig procent kans is dat dit X-chromosoom door je grootvader aan je moeder is doorgeven, is de kaalheid van je opa aan moederszijde een goede voorspeller van jouw toekomstige kaalheid.
Omdat het donkere gen overheerst op het lichtere gen. De kleur van ons haar kan ook nog veranderen door verschillende factoren. De zon kan haar lichter maken, maar ook genen kunnen het haar van kleur doen veranderen. De eerder genoemde eumelanine en feomelanine hebben hiermee te maken.
2022 is alweer een tijdje onderweg en we willen jullie graag meenemen naar de trends die we dit jaar vaker zullen gaan zien. Van prachtige zomerse kleuren als perzik en honing blond, naar extreme kleuren zoals zwart en roze tot aan mooie najaarskleuren als kastanjebruin en koperrood.
Je haarzakjes produceren minder pigment naarmate je ouder wordt. Als er in de haarzakjes geen melanine meer wordt aangemaakt, wordt het haar pigmentloos. Pigmentloos haar is altijd wit (kleurloos). Grijs haar bestaat dus eigenlijk niet!
De baby is al 25 cm lang en weegt 300 gram. Spieren ontwikkelen zich, ze worden krachtiger. Wenkbrauwen en wimpers groeien.