Binnen de Chinese cultuur is het gebruikelijk om een overleden persoon te begraven. Indien iemand tijdens zijn leven niet streng vasthield aan Chinese tradities, kiest men soms voor een crematie. Toch komt deze laatste vorm van uitvaart binnen de Chinese cultuur steeds minder voor.
Na het afscheid
Sommige Chinezen staan meerdere keren per jaar en tijdens speciale feestdagen stil bij de mensen die er niet meer zijn. Anderen kiezen ervoor om dit eens per jaar te doen. Tijdens het herdenken, branden de nabestaanden wierook bij het graf en offeren ze kleding, drank en eten.
Bij een Chinese begrafenis komt de hele gemeenschap afscheid nemen. Men draagt stemmige kleding, in ieder geval geen rood (de kleur van geluk en feest). Er zijn veel bloemen en kransen. De kist is gesloten en er staat een foto van de overledene bij.
In de traditionele Chinese cultuur worden Chinezen altijd begraven. Hierbij is het verjagen van geesten en een goede overgang naar het hiernamaals belangrijk. Bij een Chinese begrafenis wordt er door de nabestaanden nep geld verbrand.Dit doen ze om de doden rijkdom toe te wensen in het hiernamaals.
Chinezen willen graag de overledene rijkdom en welvaart meegeven naar de andere wereld. Daarom verbranden zij voorafgaande aan de uitvaart nepgeld. Ze noemen dit ook wel het 'geestengeld'. Ze verbranden ook symbolen die geluk brengen zoals lotusbloemen van papier.
Als je komt te overlijden gebeurt er niks met je ziel, die verdwijnt gewoon. Op wetenschappelijk niveau zijn er ook opvattingen die zeggen dat de ziel helemaal niet bestaat. Gedachten, emoties en herinneringen van een persoon bestaan alleen maar in de hersenen en deze verdwijnen na je overlijden.
In China is wit de kleur van rouw en verdriet. Daarom draagt de familie tijdens de uitvaart witte kleding. Tegenwoordig is het genodigden toegestaan om naast wit ook stemmige kleuren te dragen. Vermijd de kleur rood, omdat deze in de Chinese cultuur voorspoed en geluk symboliseert.
Bij een crematie wordt het lichaam van de overledene verbrand.Hierbij komt veel warmte vrij, wat niet bepaald rustgevend is. Daarnaast kan het idee van verbranding bij sommige mensen ook als beangstigend worden ervaren. Daarom wordt er bij een crematie vaak niet meer gesproken van 'rust zacht'.
(xiè-xie)
Volgens de traditionele Chinese telling is je kindje iets ouder dan volgens de westerse telling. Dat komt omdat je baby in China bij de geboorte al 1 jaar oud is. Je moet dus altijd een jaar optellen bij de leeftijd van je kindje.
De levensverwachting van de gemiddelde Chinees is ruimschoots verdubbeld sinds 1960. In 1960 lag deze verwachting nog op zo'n 36 jaar, maar vooral in het eerste decennium is een enorme verbetering opgetreden en kon in 1970 een gemiddelde leeftijd van ruim 60 jaar worden verwacht.
Chinezen in Nederland hebben hun eerste eigen begraafplaats. Op de begraafplaats Nieuw Eykenduynen in Den Haag is een urnenmuur gebouwd, waar de as van 250 Chinezen kan worden bijgezet.
Van plotseling verlies naar fysieke klachten
Daarnaast brengt rouwen ook vermoeidheid, lichamelijke pijn en bijvoorbeeld hoofdpijn met zich mee. Lichamelijke klachten door rouw zijn te verklaren door de schok die het plotselinge verlies bij je teweegbrengt. Zowel psychisch als fysiek heb je een klap te verwerken.
Meestal wordt rouw langzaam minder. Hoe lang het duurt is voor iedereen anders, maar na een jaar voelen de meeste mensen zich beter. Soms gaat de rouw niet vanzelf over. Het is dan na een jaar nog (bijna) net zo erg als in het begin.
Bij 'chinezen' wordt de coke op aluminiumfolie gelegd en vanonder verhit zodat de coke kan verdampen. De damp wordt met een kokertje geïnhaleerd. Het is belangrijk de hitte van de vlam goed te doseren zodat je coke verdampt in plaats van verbrandt. De cocaïne moet traag en geleidelijk over de aluminiumfolie 'lopen'.
Nǐ hǎo (你好) is het Mandarijnse woord voor 'hallo'.
Hallo: 你好 (fonetisch: 'ni hao')
In het noorden van China wordt Mandarijn gesproken.Dat is de officiële taal van China, maar in het zuiden spreekt men Kantonees, Wu, Hakka en vele dialecten. De talen wijken zo ver van elkaar af dat mensen uit verschillende delen van China elkaar maar moeilijk of helemaal niet kunnen verstaan.
Voelt het lichaam pijn tijdens cremeren? Nadat een persoon is overleden kan niks nog pijn doen. Met de huidige technologie is er geen onzekerheid meer of iemand wel of niet echt overleden is. Daarom doet crematie geen pijn voor de overledene.
Er blijven alleen botresten (calciumfosfaat) en een stroperige, zeepachtige restvloeistof over. De botten kunnen vermalen worden tot wit poeder en in een urn worden bewaard, net als bij een crematie.
Bij een uitvaart denken we vaak aan zwarte of andere donkere kleding. Dit is een teken van rouw, vandaar dat deze kleuren gebruikelijk zijn om te dragen. Vermijd dus vooral felle kleuren en vrolijke prints en blijf in het kleurenpalet zwart, grijs, wit of een andere basiskleur.
Het kan ongemakkelijk zijn als je uit de toon valt bij de andere gasten. Zorg er dus voor dat je niet te veel opvalt. Het dragen van bijvoorbeeld felle kleuren, opvallende prints en sieraden of sportkleding is af te raden.
Kleding uitvaart vrouw
Welke keuze u ook maakt, het is vooral belangrijk dat u dichte kleding draagt. Daarnaast is het, net zoals bij kleding voor mannen, gebruikelijk dat u donkere kleding draagt. Kies daarom voor een grijze, zwarte of donkerblauwe outfit, mits er een andere kleur gewenst is.
Kleuren als bruin, donkerblauw of grijs kunnen bijvoorbeeld ook goed. Zorg ook hier vooral voor netheid en dus voor schone, gepoetste schoenen die niet kapot zijn. Een nette, donkere gymp kan tegenwoordig ook gepast staan, maar laat bijvoorbeeld slippers altijd achterwege.