Je kunt de hond meenemen in een fietskar of fietsmand of je laat de hond meelopen naast de fiets. Door je hond mee te laten lopen naast de fiets, in een regelmatig tempo, worden spieren opgebouwd. Dit zonder dat de gewrichten zwaar belast worden, zoals bij springen of draaien.
Leg een lekker matrasje of handdoekje in het krat, zo zit of ligt je hond lekker en blijft er geen nageltje haken. Ook belangrijk: zorg dat je hond niet uit het krat kan springen. Zet 'm met een tuig vast in het krat.
Vervoer je hond dan altijd met een tuigje aan, dat je goed vastmaakt aan de mand of je fiets. Een halsband met een lijn gebruik je beter niet, omdat je hond zich dan weleens ernstig aan zijn nek zou kunnen verwonden als hij uit de mand springt.
Begin met 1 minuut rustig fietsen en bouw dit in 6 weken op naar bijvoorbeeld 20 minuten. Ook kun je het tempo geleidelijk aan opbouwen. Las voldoende rustdagen in zodat de hond kan herstellen.
Als jouw hond iets groter of zwaarder is, is een hondenfietsmand voor achterop de elektrische fiets het meest geschikt. Deze fietsmand plaats je stevig op de bagagedrager, boven de accu. Het voordeel van een hondenfietsmand achterop de fiets is dat jij jouw fiets makkelijker kan besturen.
Bij bol.com vind je hondenfietsmanden die je zowel achterop als voorop op de fiets kunt plaatsen. Zo kan je kleine vriend overal mee naar toe. Kijk goed naar de grootte van je hond bij het zoeken naar een geschikte hondenfietsmand, meet je hond eventueel precies op. Wil je zeker weten dat hij niet uit de mand springt?
Lopen naast de fiets kan voor een hond een goede vorm van lichaamsbeweging zijn. Doordat de hond rechtuit loopt in een regelmatig tempo worden hierbij spieren opgebouwd zonder dat de gewrichten zwaar belast worden, zoals wel gebeurt bij springen of draaien.
Laat de hond eerst op zijn gemak kennismaken met een stilstaande fiets. Laat hem eraan snuffelen en ernaar kijken en wiebel de fiets een beetje heen en weer. Neem vervolgens de hond aangelijnd mee aan je rechterkant en wandel een stukje met de fiets aan je linkerhand.
Een volwassen hond (vanaf +/- 1 jaar)
Ook dit is natuurlijk afhankelijk van het ras van jouw hond. Voor een kleinere hond is een half uur tot een uur waarschijnlijk genoeg, maar een grote hond met veel energie heeft waarschijnlijk meer baat bij een wandeling van anderhalf uur.
Drie manieren om je Hond mee te nemen op de fiets
Een hondenbeugel (je hond rent naast je fiets) Een hondenfietskar (je hond zit of ligt in de kar die achter je fiets hangt) Een hondenfietsmand (je hond zit in de fietsmand voor of achterop je fiets)
Je kar moet dus wel de juiste afmetingen hebben zodat je hond comfortabel in de fietskar kan zitten en liggen. De meeste hondenfietskarren zitten vrij dicht bij elkaar qua afmetingen. Zo hebben veel karren een afmeting rond de 72 cm. (lengte) x 52 cm.
Het vastmaken van een krat op de voordrager met tiewraps is de bekendste manier en heel eenvoudig. Zet het fietskrat op de voordrager, haal enkele tiewraps erdoorheen en sluit tiewraps om de buizen van de voordrager. Trek de tiewrap strak en knip het uiteinde af. Bevestiging op de achterdrager werkt in feite hetzelfde.
De Buddyrider is hét perfecte hondenfietszitje of Teckel fietsmand voor honden tot 12 kg! De Buddyrider is speciaal in Canada ontwikkeld voor honden tot 12 kg. Er zijn zoveel voordelen op te noemen ten opzichte van een fietsmand of fietskar!
Conditie opbouwen
Als je hond niet gewend is om veel te bewegen, dan is het raadzaam om dit rustig op te bouwen. Je wil ten slotte voorkomen dat je hond geblesseerd of uitgeput raakt. Begin met 5 minuten fietsen en bouw dit in 6 weken op naar bijvoorbeeld 20 minuten. Ook kun je het tempo geleidelijk aan opbouwen.
Je hond beweegt zijn gewicht dus heen-en-weer, van links naar rechts. Niet alle honden gebruiken de telgang. Over het algemeen zullen honden met een korte rug en/of lange poten sneller voor de telgang kiezen, omdat deze honden in draf snel met hun achterpoot hun voorpoot aantikken.
Een hond kan ook opgewonden, ongerust of gestrest raken bij binnenkomst van bezoek, of wanneer er een onbekende hond in het huis van een een hond verblijft, of wanneer hij signalen waarneemt die aangeven dat hij gaat wandelen. Allemaal situaties waarbij de hond uit opwinding of stress kan gaan bestijgen/rijden.
Afhankelijk van de grootte van je hond kan je je hond laten draven en dan weer even stappen. De duratie van het vlotte tempo bouw je elke dag geleidelijk aan op. Afhankelijk van je tijd, ras en ja, weersomstandigheden, kan je vaker of langer gaan wandelen. Een kleinere hond houdt het minder lang vol.
Voer ook het tempo geleidelijk aan op en houd daarbij voldoende rekening met de conditie van je hond. Om te beginnen kun je een trainingsschema aanhouden van 2x per week. Laat na het hardlopen je hond altijd rustig uitlopen zodat zijn spieren, ademhaling en hartslag weer tot rust kunnen komen.
Je kunt je baby in een babyautostoeltje of een babyschelp zetten, die stevig is bevestigd in een fietskar of bakfiets. Plaats het autostoeltje het liefst tegen de rijrichting in. Zo wordt je baby het beste beschermd. Je baby kan in een babyautostoeltje zitten dat met een speciale drager op je fiets is bevestigd.
De Basil Bremen BE Fietsmand is de beste fietsmand voor e-bikes, omdat dit stevige systeem veel ruimte biedt en makkelijk te bevestigen is! Deze fietsmand is geschikt voor stuurpennen met een diameter van 22 – 25,4 mm.
MIK staat voor 'Mounting Is Key' en is op de markt gebracht door het merk Basil. Met dit Basil-systeem plaatst u een fietstas of fietsmand eenvoudig op de bagagedrager. Denk aan een dubbele fietstas, een hondenfietsmand of gewone mand voor achterop.
WELKE HONDENFIETSKAR IS GESCHIKT VOOR EEN ELEKTRISCHE FIETS? De hondenfietskarren van DoggyRide, PawHut en Trixie zijn de enige hondenfietskarren die geschikt zijn voor elektrische fietsen. Houd er wel rekening mee dat er verschillen zit tussen deze twee!
Niet elke fiets is zomaar geschikt voor een fietskrat of fietsmand. De krat of mand moet aan de voorzijde van de fiets natuurlijk wel ergens stabiel op kunnen steunen. Logisch dus dat voor fietsen die daar in de fabriek niet voor zijn gemaakt, een slimme oplossing is gevonden. De voordrager.