Het verticaal bewegen van een beeld, zowel naar omlaag als naar omhoog.
Het werkwoord scrollen (uit het Engels: scroll = boekrol) wordt gebruikt als aanduiding voor het verschuiven van de weergegeven inhoud op een beeldscherm van een computer of mobiel apparaat zoals een tablet of smartphone.
Scrollen met het scrolwiel
Veel computermuizen hebben een scrolwiel. Tussen de linker- en rechtermuisknop zit dan een klein wieltje. Draai met de wijsvinger aan het wiel en verplaats een webpagina zo naar boven of beneden.
Horizontaal scrollen is ook wel bekend onder de naam swipen. Op een touchscreen wissel je horizontaal van pagina's, voornamelijk op een smartphone of een tablet. Je kunt deze vorm van scrollen echter ook toepassen in een website die getoond wordt op een desktop computer.
Druk of tik met twee vingers op de touchpad. Je kunt ook op Alt drukken en vervolgens met één vinger klikken. Plaats twee vingers op de touchpad en beweeg ze omhoog en omlaag om verticaal te scrollen, of naar links en rechts om horizontaal te scrollen.
Scroll Lock is een toets (met eventueel een bijhorende led) op een toetsenbord van een computer. Wat deze toets doet hangt af van de software die gebruikt wordt. In veel grafische gebruikersomgevingen heeft deze toets geen functie.
Schakel over naar het tabblad Apparaatinstellingen en klik op Instellingen . Als deze optie niet beschikbaar is, zoek dan naar Touchpad-instellingen met het zoekpictogram op de taakbalk. Klik op Multi-Finger en pas de optie Scrollen aan.
Schuif met twee vingers omhoog of omlaag om te scrollen. Knijp twee vingers samen of uiteen om in of uit te zoomen. Beweeg twee vingers rond elkaar om een foto of ander item te draaien. Veeg naar links of rechts met twee vingers om de vorige of volgende pagina weer te geven.
het scrollen
gescrolld/gescrolld (volt. deelw.) Een pagina horizontaal of verticaal over het scherm verplaatsen aan de hand van de balk aan de rand van een venster in het scherm.
Cursor terugvinden
Gelukkig is er een gemakkelijke manier om de cursor terug te vinden. Druk simpelweg op de Ctrl-toets op het toetsenbord en de computer geeft met een cirkeltje aan waar de aanwijzer is.
Door met uw vinger over het touchpad te schuiven, kunt u de aanwijzer bewegen op het computerscherm. Plaats de aanwijzer op het gewenste item of object en druk op de linker- of rechterknopzone om een opdracht uit te voeren of een menu te openen.
Het touchpad (ook wel trackpad) is het vlak op een laptop waarmee de muisaanwijzer wordt bestuurd. Door het vlak aan te raken en uw vinger te slepen, verplaatst de muis.
Het symbool van een pijl omhoog krijg je door ALT ingedrukt te houden en tegelijk 24 in te toetsen. Ook dit werkt in ieder programma.
Als u de pijltoetsen wilt gebruiken om tussen cellen te schakelen, moet u SCROLL LOCK uitschakelen. U doet dit door op de toets Scroll Lock (met het label ScrLk) op het toetsenbord te drukken. Als het toetsenbord deze toets niet bevat, kunt u SCROLL LOCK uitschakelen met behulp van het schermtoetsenbord.
Ctrl-N: Nieuw (bv. bestand of venster) Ctrl-O: Openen (Open) Ctrl-P: Afdrukken (Print)
Deze toetsen gebruikt u om de cursor te verplaatsen in documenten of op webpagina's en om tekst te bewerken. Het gaat om de pijltoetsen, Home, End, Page Up, Page Down, Delete en Insert.
keyboard {znw.}
Klik op de knop Start --> Alle programma's --> Accessoires --> Toegankelijkheid en klik vervolgens op Schermtoetsenbord . Er verschijnt een toetsenbord op het scherm. Klik op Opties en vink Nu numeriek toetsenblok inschakelen aan en klik op OK .
Muistoetsen inschakelen
te klikken,op Configuratiescherm te klikken, op Toegankelijkheid te klikken envervolgens op Toegankelijkheidscentrum te klikken. Schakel het selectievakje Muistoetsen inschakelen in onder De muis met het toetsenbord besturen .
Zo werkt het: - De zender zit in de muis. Dat zendt een electromagnetisch (radio)signaal uit. Dat signaal geeft aan de computer door dat er geklikt wordt op bepaalde knoppen of dat de muis op een bepaalde manier wordt bewogen.
De cursor is de aanwijzer op het beeldscherm van een computer.