Glaswol wordt gemaakt van gerecycled glas en zand en wordt over het algemeen geproduceerd in dekens. Door het gebruik van glaswol wordt de lucht ingesloten waardoor het niet kan circuleren en geen warmte af kan voeren. Op die manier ontstaat er een isolerende lucht laag.
Glaswol is een veelgebruikt isolatiemateriaal dat in diverse varianten verkrijgbaar is zoals dekens of platen. Het wordt gemaakt van gerecycled glas en zand door deze materialen op hoge temperatuur samen te smelten met behulp van bindstoffen en lucht. Hierdoor is het 100% recyclebaar.
Daarnaast worden de materialen gemaakt van natuurlijke en onuitputtelijke grondstoffen. Glaswol wordt geproduceerd uit zand, kalk en gerecycled glas. Steenwol is een samenstelling van vulkanisch gesteente, dat eveneens een onuitputtelijke bron is. Bovendien zijn zowel steenwol als glaswol uiteindelijk 100% recyclebaar.
Glaswol is een isolatiemateriaal dat gemaakt wordt uit gerecycled glas en zand. Onze fabriek in Visé gebruikt tot 80% gerecycled materiaal voor de productie van glaswol. Het gerecycled glas dat we als grondstof gebruiken, is vermalen tot een fijn granulaat. Dit glasgranulaat smelten we in de oven op hoge temperaturen.
Glaswol is gemaakt van gerecycled glas
Lucht wordt als het ware ingesloten tussen de vezels en kan dus niet circuleren en warmte afvoeren, waardoor een isolerende luchtlaag ontstaat.
Veel mensen krijgen doordat ze worden blootgesteld aan glaswol en steenwol een allergische reactie of irritaties op de huid. Dit kan bijvoorbeeld gaan rode bultjes en jeuk. Bij langdurige blootstelling wordt de huid rood en droog, waarbij blaren en kloven kunnen ontstaan.
ROCKWOOL neemt de aspecten veiligheid en gezondheid uiterst serieus. Hoewel rotswol een veilig materiaal is, kan er tijdens het werken ermee tijdelijk irritatie (jeuk) optreden.
Brancheorganisatie Bouwkundige Inspectiebureaus (BBI) waarschuwt voor de gezondheidsgevaren van verschillende soorten isolatiemateriaal zoals steenwol en glaswol. Die zouden vergelijkbaar zijn met die van asbest. De risico's van asbestdaken worden in recente studies juist genuanceerd.
Glaswol is één van de meest duurzame isolatiematerialen. Het isoleert goed, helpt energie besparen en is bovendien milieuvriendelijk.
waarom jeukt glaswol? Ongeoefende handen en armen kunnen inderdaad tijdens het isoleren met glaswol wat jeuken. Dit komt niet omdat glas- of rotswol zou irriteren, maar door de wrijving van het vezelachtige materiaal door je handen. Je voelt dit het best tussen de vingers en op de binnenzijde van je voorarmen.
Glaswol is een duurzaam isolatiemateriaal, omdat het levenslang meegaat.
Daarnaast is de isolatiewaarde van glaswol bij dezelfde dikte hoger dan de isolatiewaarde van steenwol. Hierdoor worden er met glaswol isolatie betere resultaten behaald met minder ruimte.
Vanwege het isolatiemateriaal is de spouwmuur een uiterst geschikte plek om te nestelen. Vooral glaswol is aantrekkelijk voor muizen.
Het verschil tussen glaswol en rotswol (ook wel steenwol genoemd) zit in eerste instantie in de basis. Bij glaswol zijn dat gerecycleerde glasscherven, gecombineerd met zand, kalk en andere natuurlijke grondstoffen. Bij rotswol is dat vulkanisch gesteente (basalt).
Het werken met minerale wol (steenwol en glaswol) levert geen gevaar op voor de gezondheid. Sinds 1997 is – volgens de Europese Richtlijn 97/69/CE – alle in Europa verkochte minerale wol vrijgesteld van de classificatie 'kankerverwekkend'.
Langdurige blootstelling leidt juist tot een droge en rode huid, terwijl pijnlijke kloven en blaren ook op kunnen treden. Bij inademing van de vezels kan dit leiden tot irritatie of ontsteking van de neusslijmvliezen.
In grote lijnen draait het isoleren van uw woning om de vloer- of bodemisolatie, de spouwmuurisolatie en de dakisolatie. Hoewel alle drie deze isolatievormen belangrijk zijn om toe te passen levert de een wel een hoger rendement dan de ander. Van deze drie levert spouwmuurisolatie u het hoogste rendement.
Daarom is piepschuim zo licht, terwijl het toch een zeer hoge isolatiewaarde heeft. Dat betekent dat u bij de toepassing van piepschuim een minder dikke laag nodig heeft dan andere isolatiematerialen, zoals het bekende en veel toegepaste glaswol.
Is inademen van glaswol gevaarlijk? De vezels van glaswol zijn heel klein. Inademing kan daardoor voor irritatie of ontsteking van de neusslijmvliezen zorgen, of longfibrose veroorzaken.
Glasfilamenten, glaswol, steenwol en slakkenwol behoren tot groep 3, niet in te delen als kankerverwekkend voor mensen. Het internationaal agentschap voor onderzoek naar kanker heeft glasvezels en keramische vezels ingedeeld als groep 2B, mogelijk kankerverwekkend voor mensen.
Glas- en rotswol kunnen al snel temperaturen aan van 500 °C. Er zijn ook specifieke isolatiematerialen op de markt die temperaturen boven 1000 °C aankunnen (bijv. keramische dekens)."
Aan de zuivere wol die voor dit materiaal geselecteerd en vervaardigd wordt, zijn geen chemicaliën toegevoegd. Het materiaal dat voor 80% bestaat uit gerecycled glas, is dan ook volledig afbreekbaar en 100% duurzaam.
Wat is de brandwerendheid van ROCKWOOL steenwol? De brandwerendheid van een bouwconstructie of bouwdeel is de mate waarin dit element gedurende een bepaalde tijd weerstand kan bieden aan een gestandaardiseerde hittebelasting (standaardbrandcurve).
Bij de verwerking van glaswol en/of steenwol is het aanbevolen om een beschermende overall, veiligheidsbril en handschoenen te dragen om aanraking met de splinters te voorkomen. Bij het werken met glas- of steenwol is het aanbevolen om dezelfde beschermingsmiddelen te gebruiken als bij het werken met asbest.