Hoe slaapt traagschuim? Traagschuim is enorm drukverlagend, het lichaamsgewicht wordt verspreid over heel het matras of topper. Een ander voordeel is dat het zich aanpast aan de omgevings- en lichaamstemperatuur. Dit zorgt ervoor dat je verder wegzakt in het matras naarmate je er langer op ligt.
Drukverlagend: verbeterde bloedsomloop
Een traagschuim matras past zich naadloos aan de vorm van je lichaam aan en geeft dus geen tegendruk. Integendeel, de druk wordt herverdeeld over het hele lichaam, met een goede doorbloeding als gevolg. Hoe beter je doorbloeding, hoe minder last je zal hebben van kwaaltjes.
Het gebruik van traagschuim, en de daarbij behorende techniek, zorgt voor minder drukpunten op je lichaam. Traagschuim matrassen zijn bij uitstek goed voor mensen met gewrichtsklachten, rugklachten of mensen die minder druk op hun spieren willen in de nacht. Een traagschuim matras bestaat uit polyurethaan.
Een traagschuim matras heeft een optimale drukherverdeling, een uitstekend aanpassend vermogen en ventileert bovendien beter dan een pocketveren matras.
De laag traagschuim moet minimaal zo'n 7 cm dik zijn maar liever 8 cm of zelfs 9 cm. Bij 4 a 5 cm zult u nauwelijks effect van het traagschuim voelen en er doorheen liggen. Verder is het belangrijk dat u goed weet hoe het zou moeten werken.
Koudschuim ventileert echter nog beter dan traagschuim omdat het niet vervormt onder invloed van lichaamswarmte. De cellen blijven hierdoor open. Traagschuim vervormt wel, waardoor de cellen enigszins dichtgedrukt worden en het ventilerend vermogen hierdoor afneemt.
Wij raden zijslapers vaak een Pantera® medium of en Talalay® medium matras aan. Deze matrassen geven beide de juiste ondersteuning aan zijslapers. Daarnaast zakken de heupen en schouders goed weg in het matras. Dit zorgt ervoor dat de ruggenwervel een rechte lijn vormt.
Gebaseerd op de resultaten van het onderzoek verzorgde een medium-hard matras patiënten een betere balans tussen ondersteuning van de rug en comfort voor de lage rugpijn dan een hard matras. Slapen op een te hard matras geeft een additionele druk op de rug, dat voor sommige patiënten tot meer rugpijn resulteerd.
Er wordt wel eens gezegd dat mensen met rugpijn het best op een harde matras slapen. Ook een waterbed wordt soms nog voorgesteld als een goede keuze. Niettemin krijgen meer en meer ruglijders te horen dat ze beter een (dure) matras kopen die is vervaardigd met geheugenschuim.
Koudschuim en traagschuim
Ze voeren vocht af en ventileren uitstekend. In combinatie met de extra steun van een pocketvering bieden beiden matrassen alle steun die je nodig hebt.
Reken op een levensduur van 7 – 9 jaar. Traagschuim matrassen heeft drukverlagende eigenschappen en moet blijven terugveren nadat je erop hebt gelegen. Na 8-10 jaar zal de kwaliteit minder worden.
Nadelen Tempur Matras:
Zakt door aan het bekken in elke slaaphouding. Volledig synthetisch. Temperatuurgevoelig. Minder goede vocht- en warmteregulatie.
Nadeel traagschuim (te) warm
Een traagschuim matras wordt vaak als (te) warm ervaren. De warmte heeft alles met het ventilerende vermogen te maken en dit heeft weer alles met de densiteit te maken. Hoe hoger de densiteit, hoe kleiner de celdichtheid en dus hoe minder lucht er dan doorheen kan.
Tencel of katoen werkt enigszins verkoelend en zijn daarom aan te raden op een traagschuim matras. Ook nemen katoen en Tencel veel beter vocht op waardoor het matras droger blijft. Een droger matras zal altijd beter kunnen ventileren.
Traagschuim wordt zo genoemd, omdat het materiaal – wanneer je het indrukt – heel langzaam weer in zijn oorspronkelijke vorm terugkeert. Dat betekent dat een traagschuimmatras je lichaam omsluit als je er op gaat liggen. Fijn voor als je last hebt van je gewrichten of gewoon wat meer ondersteuning wil!
Traagschuim matrassen variëren sterk wat prijs betreft. Sommige modellen kosten zo weinig als 400 euro, terwijl high-end en luxe traagschuim matrassen meer dan 3000 euro zullen kosten.
Je kan gemakkelijk je hand onder de holte in jouw rug steken wanneer je in ruglig ligt. Als man zal je in zijlig vooral veel druk op de schouders voelen, als vrouw merk je veel druk op de schouders en heupen en krijg je niet voldoende ondersteuning in de taille.
Matrassen zijn veilig om te gebruiken. Laat een nieuw matras na het uitpakken liefst buiten of in een goed geventileerde ruimte minstens 72 uur goed luchten. De achtergebleven chemische stoffen, zoals vluchtige organische stoffen (VOS) en biociden, zullen dan vervliegen. VOS verdampen snel en gemakkelijk.
Wij raden aan om een matras gemaakt van traagschuim te kopen bij rugklachten. Traagschuim matrassen, zeker als ze beschikken over verschillende comfort-zones, vormen zich namelijk naar jouw lichaam en verlichten drukpunten. Traagschuim is dus erg geschikt voor mensen met rugklachten.
Een hard matras zal meestal iets koeler zijn. Als een matras te zacht is merken we dat meestal doordat we te weinig steun krijgen in de onderrug. De onderrug wordt dan al snel niet meer ondersteund en het lichaam zakt ver weg in het matras. Daarnaast kan je op een harder matras ook gemakkelijker omdraaien en beweging.
Houdt uw rug niet te scheef tijdens het slapen, anders wordt u wakker met pijnlijke spieren. En zorg voor een matras dat een beetje mee beweegt. Op die manier kunt u nog in een S-vorm gaan liggen. Dat lijkt misschien slecht, maar de meest comfortabele slaap is als uw ruggenwervels in een natuurlijke vorm liggen.
Wanneer u last heeft van uw heup is een drukverlagend matras de beste optie. De heup zakt dan namelijk in het matras. Zo ontstaat er minder druk waardoor de gewrichten de ruimte krijgen. Doordat u minder druk op uw heup ervaart is de kans kleiner dat u half op uw buik draait en last krijgt van uw rug of nek.
Een zacht matras is comfortabeler dan een hard matras waardoor je minder draait in bed en daardoor een betere nachtrust hebt. Een hard matras is tegelijkertijd beter voor zwaardere mensen, omdat je minder snel “wegzakt” in een harder matras.
Hoelang het wennen aan een nieuw matras duurt, is per persoon verschillend. Bij een gemiddeld persoon duurt de wenperiode aan een nieuw matras zo'n 2 tot 4 weken. Na deze houding correctie periode zijn je spieren afgestemd op je nieuwe matras.