Wanneer keuren? Eerste keer als het voertuig 4 jaar is.Daarna twee keer om de 2 jaar en dan elk jaar. Dus als een voertuig 8 jaar is, moet deze elk jaar voor de APK.
De eerste van de periodieke keuring dient plaats te vinden ten laatste op de datum waarop het voertuig 4 jaar wordt. Nadien bedraagt de basisperiodiciteit tussen de opeenvolgende periodieke keuringen in principe 1 jaar.
Algemeen. De eerste periodieke keuring heeft plaats 1 jaar na de eerste keuring. Nadien bedraagt de basisperiodiciteit tussen de opeenvolgende periodieke keuringen in principe 1 jaar.
Auto's van dertig jaar en ouder (leeftijd tot aan bovenstaande datum) hebben eens in de twee jaar een keuring nodig. Oldtimers jonger dan dertig en met een invoering van voor 1 januari 2005 moeten elk jaar nog naar de apk. In deze gevallen gaat het om auto's met en maximaal gewicht van 3.500 kilo.
BIJ EERSTE KEURING APK
Als uw voertuig voor 1 januari 2005 voor het eerst is gekeurd, moet u jaarlijks een APK check laten uitvoeren. Als uw auto na 1 januari 2005 voor het eerst is gekeurd, is de tweede keuring pas na drie jaar verplicht. Na die tweede keuring moet uw auto elk jaar gekeurd worden.
Wanneer keuren? Eerste keer als het voertuig 4 jaar is. Daarna twee keer om de 2 jaar en dan elk jaar. Dus als een voertuig 8 jaar is, moet deze elk jaar voor de APK.
Is je auto van na 1 januari 1960, maar wel ouder dan 30 jaar? Dan laat je 'm eens in de twee jaar keuren. De APK-plicht geldt voor personenauto's, bedrijfswagens, bussen, driewielige motorrijtuigen en aanhangers met een toegestane maximum massa van meer dan 3.500 kilogram.
Probeer dan nog snel in 2022 te gaan, want vanaf 1 januari 2023 kost het je aanzienlijk meer. Volgend jaar komt de indexatie inderdaad uit op 10,6%, tegenover een stijging van 4% tussen 2020 en 2021. Het nieuwe bedrag van de autokeuring bedraagt voortaan 55,70 euro.
Zelf de datum opvolgen
U bent wettelijk verplicht om zelf op te volgen wanneer u uw voertuig moet laten keuren. U kunt dat nagaan via de datum die u op uw keuringsbewijs terugvindt. De keuringscentra versturen in de weken die aan de keuring voorafgaan een herinneringskaart om uw voertuig tijdig aan te melden.
Boete wordt afgeschaft
Wie te laat met z'n auto naar de keuring trekt, krijgt een boete aangerekend. Die bedraagt minstens 9,7 euro en loopt vervolgens op tot maximaal 34,7 euro.
Het rijden zonder geldig keuringsbewijs kan leiden tot een gevangenisstraf van 8 dagen tot 3 maanden en/of een geldboete van 80 tot 80.000 euro. Als u meerdere keren betrapt wordt op het rijden zonder geldig keuringsbewijs, kan de straf oplopen.
Meestal krijg je een keuringsbewijs dat één jaar geldig is.
Een geldigheidsduur van twee jaar wordt toegekend indien: Je groen keuringsbewijs werd uitgereikt zonder beperking van de normale geldigheid. Je wagen tijdig wordt voorgereden. De kilometerstand van jouw wagen nog geen 100.000 kilometer bedraagt.
Geldige autokeuring is verplicht
De verplichting om uw wagen te voorzien van een geldig autokeuringsbewijs vindt haar grondslag in de artikelen 23 en 24 van het KB 15 maart 1968. Hoe lang mag je zonder keuring rijden? In principe gewoon niet!
Hoe lang mag je rijden met een verlopen APK? Als je 2 maanden na het verstrijken van je APK-datum je auto nog steeds niet hebt laten keuren, krijg je automatisch een boete van de RDW.
De ANWB biedt deze dienst al langere tijd niet meer aan. Er zijn wel andere aanbieders van autokeuringen, zoals Dekra, Mijn Autocoach en Occasionkeuringen Nederland. Het basisbedrag voor zo'n keuring ligt al snel tussen de 100 en 300 euro, afhankelijk van de aanbieder.
Indien het voertuig niet op tijd, namelijk meer dan 2 maanden ná de uiterste geldigheidsdatum vermeld op het keuringsbewijs, wordt voorgereden, zal steeds een nieuwe volledige keuring moeten uitgevoerd worden!
Autokeuring in Nederland
Verplichte autokeuringen zijn sinds de jaren 1980 allereerst de Algemene Periodieke Keuring (APK). De andere verplichte keuringen worden in Nederland uitgevoerd door de Rijksdienst voor het Wegverkeer, de RDW.
Personenauto's met een gewicht tot 3.500 kilogram met een benzine- of elektromotor laat je voor het eerst APK-keuren na 4 jaar. Daarna 2 keer na 2 jaar en daarna elk jaar. Rijd je op diesel of gas (eventueel in combinatie met elektrisch), dan is je eerste APK-keuring na 3 jaar.
Controle op APK en boete
Alleen als u niet rijdt, mag de APK maximaal 2 maanden zijn verlopen. Daarna moet het voertuig APK gekeurd zijn. Wij controleren dit in het kentekenregister. Is het voertuig na 2 maanden niet gekeurd dan krijgt u een boete van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB).
Wanneer je moet keuren is minstens 1 keer per jaar. Want in de toelichting van het Arbobesluit staat dat het minimale aantal keer dat je moet keuren één keuring per jaar is. Dit geldt voor alle werkgevers die arbeidsmiddelen hebben. Gereedschap keuren is net anders geregeld voor ZZP.
De dag dat jouw APK keuring is verlopen mag je de weg niet meer op met dit voertuig. Je mag alleen met dit voertuig de weg op om het voertuig naar de garage te rijden om het APK te laten keuren. Dit moet je ook kunnen aantonen. Je hebt vanaf de vervaldatum nog twee maanden de tijd om een nieuwe APK keuring te regelen.
Ongeacht of de APK 1 dag te laat is of de APK keuring 3 dagen te laat is. Je mag wel tot maximaal twee maanden na het verlopen van de APK jouw auto stilstaand op de openbare weg laten staan.
Rijdt u met een voertuig zonder APK dan kunt u een boete krijgen van de politie. Alleen als u niet rijdt, mag de APK maximaal 2 maanden zijn verlopen.