En schimmels en bacteriën zitten er ook niet in, zolang de dop dicht blijft. Daarom bederft water niet.
In het geval van water hoef je je daar geen zorgen over te maken. Het heeft geen kleur en het heeft geen smaak, dus er kan vrij weinig misgaan. Staat je fles water dicht, maak je geen zorgen over de houdbaarheidsdatum.
U hoeft het dus eigenlijk niet te bewaren. Toch (langer dan één dag) bewaren? Zet dan vers kraanwater in een schone fles of afgesloten karaf in de koelkast. Dan blijft het twee tot drie dagen vers.
' Die houdbaarheidsdatum staat erop omdat het wettelijk verplicht is, maar ook daarna kun je de inhoud veilig drinken: 'Mogelijk gaat de kwaliteit van producten wat achteruit, maar bij puur water zal er niets gebeuren.
Zo check je of je water nog goed is
Wil je checken of je water nog goed is? Draai de dop dan van je flesje en ruik aan het water. Als het muf ruikt is het water hoogstwaarschijnlijk bedorven, aangezien bacteriën gassen uitscheiden waardoor het water een muffe geur krijgt.
Vandaar dat een ongeopende fles lang houdbaar is. Maar eenmaal geopend is het minder lang houdbaar. Dan komen er door ons speeksel bacteriën bij waardoor het kan bederven. Het Voedingscentrum adviseert om water in flesjes geopend maximaal 3 dagen buiten of 3 tot 7 dagen in de koelkast te bewaren.
Als het (lekker) warm is, is het fijn om water mee te nemen voor onderweg, of te bewaren in de koelkast om koud te kunnen drinken. Water uit de kraan kan je in een schone glazen fles of kan (met deksel) in de koelkast wel een week bewaren.
Simpel gezegd, bij producten met het opschrift 'ten minste houdbaar tot' is het perfect veilig om ze ook na die datum nog te consumeren. Staan de dag, maand en het jaar vermeld in de houdbaarheidsdatum, dan heb je nog drie maanden na die datum de tijd om het product te consumeren.
Een THT-datum staat op producten die niet snel bederven. Na de THT-datum kan de kwaliteit van het product achteruit gaan, maar smaakt het meestal nog goed. Je kunt het dan nog wel veilig eten.
Bewaar het water op een donkere, koele plek. Zo krijgen algen en bacteriën geen kans en kun je het water tot wel zes maanden lang bewaren. De stelregel is dan ook om je drinkwatervoorraad elke zes maanden te verversen.
Flesje uit de supermarkt
Een nieuw flesje water uit de supermarkt is houdbaar tot 1 jaar na de THT-datum die op de verpakking vermeld staat. Mogelijk zelfs nog langer, mits het water er nog goed uit ziet en het flesje ongeopend is, volgens het Voedingscentrum.
Een plastic fles gaat ongeveer een jaar mee. Een glazen drinkfles is een stuk duurzamer, maar een roestvrijstalen drinkfles is de beste keuze voor langdurig gebruik.
Tot 1 jaar na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
We raden je dus aan om dan naar het product te kijken, te ruiken en te proeven en als het er dan nog goed uitziet, goed ruikt en goed smaakt dan kun je het vaak nog gewoon eten of drinken.
Zelfs als het vies smaakt of oud is, blijft het veilig om te drinken.
Te veel water per dag drinken is niet goed
Als je meer dan dit drinkt, dan wordt de zoutbalans verstoord en dan kunnen je hersencellen uitzetten.
Suiker en zout blijven bederven nooit.
Verlopen THT datum
Producten als chips, koekjes, vis- en fruitconserven, (fris)drank, chocolade, koffie, mayonaise, etc. mogen dus ook na het verstrijken van de houdbaarheidsdatum verkocht worden, mits het product geen gevaar vormt voor de gezondheid.
UHT-melk: blijft goed tot 3 maanden nadat de THT-datum verstreken is als de verpakking gesloten is gebleven. Deze melk kan 72u tot 7 dagen in de koelkast bewaard worden eens geopend. Gesteriliseerde melk: kan tussen 3 en 5 maanden na de THT-datum bewaard blijven als de verpakking gesloten is gebleven.
Ik krijg de vraag wel eens. Kan het kwaad als mijn paracetamol een dag over datum is? Om met die laatste vraag te beginnen: een paracetamol kun je nog best nemen, als hij een dag of een week over datum is. Als hij tenminste op de goede manier bewaard is, zoals aangegeven in de bijsluiter.
ONBEPERKT HOUDBAAR
Zout, azijn, suiker, hard snoepgoed, kauwgom, sterk-alcoholische dranken en wijn.
Tot 2 maanden na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Bewaar je drinkwater op een koele donkere plaats en niet in direct zonlicht om het zo lang mogelijk te kunnen bewaren. Ververs je zelf aangelegde watervoorraad iedere 6 maanden.
Zo blijft het water langer goed op een koele plek, bijvoorbeeld de koelkast. In de zon bederft het sneller. Ook blijft het langer goed in een roestvrijstalen of glazen fles, vooral eentje waar nog niet eerder uit is gedronken. Daarnaast zorgt afwasmiddel ervoor dat er meer bacteriën in het water komt.
Tot 1 jaar na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.