Volgens een onderzoek van de website gezondheid.be zijn ontbijtkoeken geen evenwichtige manier om de dag mee te beginnen. “Ontbijtkoeken kunnen geen ontbijt vervangen en zijn ook geen evenwichtig tussendoortje. Ook al bevatten de koeken minder suiker dan andere koekjes, het blijven koekjes.
Ontbijtkoek: een welbekend tussendoortje (of ontbijtje) voor veel Nederlanders. Toch is het minder gezond dan de naam wellicht doet vermoeden. Ontbijtkoek bevat vaak veel suikers, en bovendien wordt de koek meestal gemaakt van witmeel. Laat dat nu net nauwelijks vezels bevatten!
Dikmaker 3: ontbijtkoek
Een ontbijtkoek bevat bijna geen vet, maar wel ontzettend veel verborgen suikers. Hierdoor is een plak ontbijtkoek helemaal niet zo gezond. Ongeveer een derde van zo'n ontbijtkoek bestaat uit de boosdoener suiker. Vervang je plak ontbijtkoek dus voor het gezonder alternatief roggebrood!
Deze specerijen hebben bij sommige mensen een prikkelende werking op de darmen en zo werd de conclusie getrokken dat peperkoek goed is voor de stoelgang. De huidige ontbijtkoek bevat geen peper meer, wel in een kleine hoeveelheid andere specerijen als smaakmaker.
Het gevolg: normale ontbijtkoek bevat per 100 gram ongeveer 305 kcal, waarvan 1,65 g vet, 2,5 g eiwitten, 69 koolhydraten (waarvan 40 gram suikers!) en 3,4 gram vezels. Een heuse calorie- en suikerbom zonder al te veel vitamines of mineralen. Neen, ontbijtkoek is niet gezond!
Er zitten 169 kilocalorieën in 1 dikke plak (55 gram) ontbijtkoek.
Conclusie. Als we kijken naar degene die de meeste vezels en minste suikers hebben zijn er drie varianten die goed scoren, namelijk: Peijnenburg Ontbijtkoek zero volkoren. Peijnenburg Ontbijtkoek zero.
Ontbijtkoek bevat veel minder vet en vaak meer vezels dan andere koekjes.Toch krijg je er vaak meer calorieën mee binnen dan met een gewoon koekje. Sommige mensen kunnen er ook winderig van worden.
Ontbijtkoek is een cake-achtige koek die van roggemeel wordt gemaakt. Door het gebruik van een geheim kruidenmengsel is onze ontbijtkoek zeer vol van smaak, bovendien is het een verantwoord tussendoortje.
Het is compact en goed vullend brood.
Voorbeelden gezonde tussendoortjes en snacks
Altijd lekker is een portie (snack)groente. Zoals komkommer, cherrytomaten, reepjes paprika, worteltjes, radijsjes, stukjes rauwe bloemkool, bleekselderij, rettich, enzovoorts. Eventueel met dip, zoals de gegrilde groentedip. Een portie vers fruit.
De snack die het 'gezondste' uit de test komt is: chips! Chocolade bevat een stuk meer suiker en dat zijn toch wel echt de boosdoeners als het gaat om toename van je lichaamsgewicht. Let op: chips is wel veel zouter. Qua calorieën loopt het bijna gelijk op.
De winnaar: Gelijkspel, want de snacks gaan bijna gelijk op. In een eierkoek zitten iets meer calorieën en koolhydraten en, heel logisch, eiwitten. Een plakje ontbijtkoek bevat iets minder vet en iets meer vezels. Een echte gezonde winnaar kunnen we niet aanwijzen, omdat er in de tussendoortjes veel suiker zit.
Wat kan ik eten als gezond ontbijt? Bruin of volkorenbrood met halvarine of margarine uit een kuipje en gezond beleg, zoals 30+ kaas of 100% pindakaas. Magere of halfvolle melk of yoghurt met volkoren ontbijtgranen zoals havermout en muesli (havervlokken). Je kunt ook een muesli kiezen met gedroogd fruit of noten.
Volgens het Voedingscentrum bevat een gezond ontbijt zo tussen de 300 en 400 kilocalorieën. Zij suggereren gezonde ontbijtjes met volkorenbrood, magere yoghurt, zuivel met ontbijtgranen of met fruit.
Een appel, ananas of watermeloen vult wel goed. Dat komt door de vezels, maar vooral ook door het vocht. Net zoals water een vol gevoel geeft in je maag, doet vocht uit fruit dat dus ook. Bananen zitten ook vol met vezels waardoor je darmen even de tijd nodig hebben dat te verwerken.
De winnaar van de meest gezonde snack van de snackbar gaat naar de kroket. Een kroket bevat namelijk minder zout dan een frikandel. Bovendien wordt een frikandel vaak gegeten met mayonaise, currysaus en uitjes. Hier wordt de snack niet gezonder van.
Conclusie. Weinig ingredienten, maar ook erg weinig voedingsstoffen en veel suiker. Het voegt dus weinig toe voor je lichaam. Deze reep bevat veel suiker wat een negatieve invloed heeft op je bloedglucosespiegel en je immuunsysteem.
In ontbijtkoek zit weinig vetten en veel koolhydraten. Dus heel geschikt voor duursporters.
Deze typisch Nederlandse lekkernij is in Duitsland ook bekend als ontbijtkoek of honingkoek.
Peperkoek bevat rogge, dat goed is voor je bloedsuikerspiegel en je darmen.Het bevordert de spijsvertering en gaat constipatie tegen. Peperkoek is vet- en cholesterolarm, want we voegen geen vet of eieren toe. Het beetje (plantaardige) vet dat er in zit komt van de roggebloem en het insmeren van de bakplaten.
Brinta en havermout zijn beide gezond.Ze bevatten veel vezels die je kunnen helpen bij een gezonde spijsvertering en een verzadigd gevoel na het eten. Daarnaast bevatten ze beide veel koolhydraten die je de benodigde energie geven tijdens het sporten.