Het spreekwoord betekent dat mensen die, (vaak) in een moeilijke situatie, schromen in actie te komen toch wel durven als een ander het ook doet.
kan beteekenen: er is geen verhindering meer, geen op- of toezicht meer; men kan vrij zijn eigen zin volgen (Winschooten, 81Ga naar voetnoot3)).
Deze uitdrukking bezigt men voor een 'gevallen zondaar', maar ook 'in schertsenden zin voor allerlei zaken en personen uit het dagelijksch leven, die na lang gezocht te zijn, eindelijk voor den dag komen'. Ze is ontleend aan de gelijkenis van Jezus, die staat opgeteekend in Luc. XV, vs.
Het verdict luidt dan ook dat schapen tellen niet werkt. Je mentaal beladen met telwerk (of een gelijkaardige actieve daad) doet je niet inslapen, integendeel. Moeilijke slapers hebben behoefte aan relaxerende, passieve prikkels die de regio in het brein waar informatie verwerkt wordt net niet verder activeren.
Dit spreekwoord betekent: 'als je het juiste moment herkent, moet je het meteen benutten'.
Iets van de daken schreeuwen.
Dit kind lijkt op zijn vader of moeder in de manier waarop hij/zij zich gedraagt en hoe hij/zij eruit ziet.
De Dam ontleent zijn naam aan de functie die het plein in het begin had: het was een dam in de Amstel. Deze werd tussen 1204 en 1275 gebouwd. De Dam vormde de eerste verbinding tussen de nederzettingen aan de Warmoesstraat en de Nieuwendijk aan weerszijden van de rivier de Amstel.
Een decameter (dam) is een lengte van 10 meter. De eenheid wordt feitelijk alleen nog in de meteorologie gebruikt. 1 vierkante decameter (1 dam2) is gelijk aan 1 are. Het voorvoegsel deca komt van het Oudgriekse woord δέκα (deka) dat "tien" betekent.
2021: André van Duin. De toespraak op de Dam werd in 2021 verzorgd door André van Duin. Van Duin verwees in zijn speech naar zijn jeugd in een platgebombardeerd Rotterdam en over zijn zwijgzame vader die tewerkgesteld was in Duitsland.
De bekendste dammen in Nederland maken onderdeel van de Deltawerken. De Afsluitdijk is met 30 kilometer de langste dam van Nederland.
d.w.z. luid schreeuwen, erg te keer gaan; zich hevig beklagen (over een onrecht, enz.). Eertijds had deze uitdr. de beteekenis van dreigen met moord en brandstichting1), nagenoeg hetzelfde als het vroegere ten brande en ten zwaarde dreigen, - eischen, opeischen o...
Zeer sterke stijging binnen een korte periode. 'Het dak' geeft niet alleen de richting aan, niets (ook het dak niet) lijkt de stijging tegen te kunnen houden. Bijvoorbeeld een sterke koersstijging binnen een handelsdag of korte periode.
Als waarheid een kwestie van smaak wordt.
d.w.z. iemand iets toedichten, iemand van iets de schuld geven; ook iemand iets in de schoenen gooien of leggen (Köster Henke, 10; 59); Zuidndl.
Als een bepaald plan mislukt, maar je hebt nog meerdere opties lopen dan kan je bijvoorbeeld zeggen dat je nog verschillende “ijzers in het vuur” hebt. Deze uitdrukking verwijst naar het oude ambacht van de smid, die zijn ijzers immers ook vaak in het vuur moest houden.
"Wie een kuil graaft voor een ander, valt er zelf" is een spreekwoord afkomstig uit Spreuken 26:27: "[27] Wie een kuil graaft, valt er zelf in; wie een steen voortrolt, wordt er zelf door getroffen." Dit spreekwoord wordt gebruikt bij mensen die een ander iets willen aandoen, en er dan vaak zelf door getroffen worden.
Weliswaar is 'het tij keren' (een einde maken aan een ongewenste ontwikkeling) nu een courante uitdrukking, maar een lezeres zet er vraagtekens bij: 'De getijden zijn afhankelijk van de zwaartekracht van de maan (en de zon).
Deze uitdrukking vindt zijn oorsprong in de keuken. Wanneer men de vis wil stoven, moet men de boter bij de hand hebben. Zonder boter kan de vis dus niet gebakken worden. Figuurlijk betekent "boter bij de vis!" dat men bij een aankoop of een dienst onmiddellijk geld bij de hand moet hebben.
Als je iemand door dik en dun steunt, sta je dus altijd voor die persoon klaar, niet alleen als alles goed gaat, maar juist ook bij tegenslagen en verdriet. Vriendschap door dik en dun betekent daarom 'onvoorwaardelijke vriendschap, ongeacht de omstandigheden'.
d.w.z. over onverschillige, onbeduidende zaken praten.
Ergens met de pet naar gooien betekent 'slecht werk afleveren', 'geen moeite doen', 'je ergens met een jantje-van-leiden van afmaken'.
Als je je schaapjes op het droge hebt, ben je 'binnen'.Je hebt genoeg geld verdiend om rustig te kunnen leven en hoeft niet meer (hard) te werken. De uitdrukking komt al sinds de zestiende eeuw voor. Vroeger liet men schapen vaak grazen op buitendijkse stukken land, die (alleen) bij hoge vloed onder water liepen.
De sluizen en stuwen zorgen ervoor dat het water van de Nederrijn en Lek zo doorstroomt dat er overal voldoende water staat voor de scheepvaart. Het hoogteverschil, ook wel verval genoemd, laat het water anders te snel wegstromen naar zee.