Het Maas-Waalkanaal verbindt de Maas bij Heumen (Cuijk) met de Waal bij Nijmegen.
Het Maas-Waalkanaal – dat over een lengte van 13,5 kilometer de Maas en Waal met elkaar verbindt – is mede door zijn veelzijdige visstand een geliefd sportviswater.
Door de hoge waterstanden op de Maas stroomde beide hoogwatergeulen en de oude Maasarm volledig mee. We vertellen graag wat het effect is van een bepaalde waterstand in het gebied en hoe hoogwater in Ooijen-Wanssum werkt. De waterstand in de Maas is, zolang er niet veel regen valt, stabiel.
Over de Waal
De Waal stroomt van de Rijn bij Pannerden via Nijmegen, Tiel en Zaltbommel naar de Merwede bij Woudrichem. De rivier wordt veel gebruikt door de scheepvaart. Hij is zo'n 85 kilometer lang en 150 meter breed. De diepte ligt tussen 2.5 meter en 1.1 meter onder NAP.
De Rijntakken worden gevoed met regen- en smeltwater van de Rijn vanuit de Zwitserse Alpen en Duitsland. De Maas is een regenrivier, die via Frankrijk en België ons land binnenstroomt.
Normaal is de Maas een behoorlijk vervuilde rivier in Europa, stelt Van Emmerik, maar tijdens de overstroming in 2021 was deze rivier net zo met plastic vervuild als notoir vervuilde rivieren in Azië. De onderzoeker heeft ook advies hoe we de vervuiling van plastic afval tijdens overstromingen kunnen beperken.
Feiten over de Maas
Met 1 bediencentrale in Maasbracht bedienen we 8 sluizen, 1 beweegbare brug en 4 stuwen op het traject Maastricht-Belfeld. De overige 3 stuw-/sluiscomplexen in de Maas worden nog lokaal bediend. De Grensmaas in Zuid-Limburg is niet bevaarbaar.
De gemeente West Maas en Waal is ontstaan in 1984 na de herindeling van de gemeenten Appeltern, Dreumel en Wamel. De gemeente bestaat uit de dorpen Alphen, Altforst, Appeltern, Beneden-Leeuwen, Boven-Leeuwen, Dreumel, Maasbommel en Wamel.
Het gebied tussen Maas en Waal is vanaf de negentiende eeuw een wingewest.
In de Bommelerwaard bij Heerewaarden liggen de Waal en de Maas op slechts een steenworp afstand van elkaar. De Maas buigt hierna zuidwaarts af, richting Den Bosch en de Waal stroomt westelijk richting Zaltbommel. Ooit waren de Waal en Maas op dit punt met elkaar verbonden.
De Waal is de grootste arm van de Rijn. Het verhaal gaat dat de Waal is ontstaan doordat 2 reuzen, broers, lang geleden in Zwitserland zijn begonnen met het graven van de Rijn. 100 jaar later kwamen ze aan bij Lobith, waar ze ruzie kregen.
Ook wordt het water gebruikt om landbouwgrond te irrigeren. Nu is die Maasplas zo'n vijftig meter diep.
Tussen 1888 en 1904 werd de Maas op initiatief van ingenieur Cornelis Lely bij Andel afgesloten. De rivier werd vervolgens via de nieuw gegraven Bergsche Maas verbonden met de Amer en het Hollandsch Diep. De Bergsche Maas werd officieel in gebruik genomen door Koningin Wilhelmina in 1904.
De Maas is een typische regenrivier, die directer en sneller op neerslag reageert. Ook de rotsachtige sterk hellende ondergrond in delen van het stroomgebied van de Maas, draagt bij aan het snelle en grillige karakter.
De 7 sluis- en stuwcomplexen in de Maas.
De Maas is een echte regenrivier. Een regenrivier is een rivier die al haar water krijgt van regenwater. Regenrivieren hebben vaak hoog water in de herfst en winter, doordat dan minder water verdampt (want het is koeler) en doordat er dan meer regen valt. De verschillen in afvoer van water kunnen heel groot zijn.
Meer regen- en smeltwater
De Maas is een regenrivier, die via Frankrijk en België ons land binnenstroomt. Door klimaatverandering zijn er vaker periodes van meer regen- en smeltwater, waardoor de waterstanden in onze rivieren stijgen. Sinds het hoge water in de jaren 90 gaan we hier anders mee om.
De Maas heeft dit trapvormige landschap in de afgelopen drie miljoen jaar gevormd tijdens afwisseld koude en warme klimaten. Tijdens elke ijstijd vormde de Maas in Zuid-Limburg een nieuwe riviervlakte.
Mobility as a Service (MaaS): multimodaal reisadvies op maat. MaaS gaat om het plannen, boeken en betalen van al het mogelijke vervoer via apps. Bijvoorbeeld de deelfiets, -auto, -scooter, trein, tram, of (water)taxi.
Zoetwater in de Benelux komt in vrijwel alle mogelijke vormen voor, behalve gletsjers en smeltwater. De grootste rivieren zijn de Rijn, Maas en Schelde.
We laten geen zout water meer in vanuit De Nieuwe Maas
Nederland is een delta, waar rivieren uiteindelijk de zee instromen. Als de rivierafvoeren laag zijn, kan het dagelijks getij ervoor zorgen dat zout zeewater verder landinwaarts komt.
De LF Maasroute geeft een mooie inkijk in onze relatie met een van de belangrijkste rivieren in het zuiden van ons land: de Maas. Ontsprongen op het Plateau van Langres in het oosten van Frankrijk, komt de rivier vlak onder Maastricht ons land binnen.
De Waal staat niet alleen bekend als diepste rivier van Nederland, maar ook als de rivier met de meeste scheepvaart. Omdat de waterstanden zo laag zijn, mogen schepen minder meenemen.