Peren kunnen in twee categorieën worden verdeeld: handperen en stoofperen. De Conference is een handpeer.
Welke peren voor stoofperen? Stoofperen zijn harde, droge peren die – in tegenstelling tot handperen – niet rauw gegeten kunnen worden. De meest geteelde stoofpeer is de Gieser Wildeman: een klein peertje met een bruine schil die qua smaak vrij zoet en korrelig is. De peer kookt binnen enkele uren mooi rood.
Peren zijn in twee categorieën te verdelen: handperen en stoofperen. De handpeer heeft over het algemeen een groene kleur. De schil is zacht en het vruchtvlees is sappig en zacht. Stoofperen daarentegen zijn droog en hard en daarom niet rauw te eten.
De Nederlandse stoofpeer Gieser Wildeman smaakt fijner en zoeter dan Saint Rémy, waardoor je minder suiker nodig hebt. Ze wordt wel eens roodkoker genoemd: ze kleurt tijdens het koken effectief (licht) rood. Saint Rémy is een grotere stoofpeer, die couranter verkrijgbaar is.
Een stoofpeer is kleiner en harder dan de gewone peer. De stoofpeer wordt niet rauw gegeten, maar gestoofd zijn ze heerlijk. Gestoofde peren zijn een traditioneel en oer-Hollands gerecht. Tegenwoordig zijn er nog veel liefhebbers voor deze kruidige, zoete peertjes.
De kweker van het ras is de Engelsman T.Rivers uit Sawbridgeworth, Herts. Het is vóór 1885 ontstaan uit een vrije bestuiving van het ras Léon Leclerc de Laval. Conference is smakelijk en draagt gemakkelijk en rijk, ook zonder bestuivers in de buurt.
Gieser Wildeman is een goed rood-kokende stoofpeer. Dit ras is samen met de Saint Remy perenboom het meest gebruikte stoofperenras.
Soorten stoofperen
Er zijn namelijk speciale rassen die je veel langer moet stoven dan de normale handpeer. In Nederland kennen we vier soorten echte stoofpeertjes. Waaronder de minder bekende Winterrietpeer en Zoete Brederode. Bekender is de Saint Rémy, maar dit is geen roodkoker.
De Gieser Wildeman (Pyrus communis 'Gieser Wildeman') is een stoofpeer. Het ras is gekweekt door de heer Wildeman uit Gorinchem en in de handel gebracht omstreeks 1850. In de commerciële fruitteelt is Gieser Wildeman in Nederland het meest geteelde stoofperenras.
Wanneer je de peren te kort kookt worden ze niet mooi rood. Vaak zijn stoofperen na een uur al gaar, maar duurt het ongeveer twee tot vier uur voordat ze ook mooi rood zijn. Laat stoofperen dus zo lang mogelijk op een laag vuur koken totdat ze zacht zijn en een rode kleur hebben.
De peren van Pyrus communis 'Doyenne du Comice'
Het vruchtvlees is helderwit van kleur, uiterst sappig en heerlijk zacht. De Doyenne du Comice is zeer geschikt als handpeer maar is ook als stoofpeer te gebruiken.
Uit de voedingswaardentabel kan geconcludeerd worden dat Ranfru stoofperen een goede vervanger van vers fruit zijn. Bovendien bieden deze stoofperen voordelen boven verse peren en ander vers fruit. Zo bevatten stoofperen minder calorieën, minder koolhydraten en een even grote hoeveelheid voedingsvezels.
De gewone handperen, om lekker zo te eten, zijn niet geschikt voor het maken van stoofperen. Deze vruchten zijn namelijk al zacht. Wanneer ze verwarmd worden, zullen ze uit elkaar vallen. Gebruik voor het maken van stoofperen daarom de bekende Gieser Wildeman of de Saint Rémy.
In stoofperen zit een bepaalde kleurstof die ervoor zorgt dat peren rood worden als de zuurgraad verandert. Door ze te koken (of stoven) gebeurt dit. De rode wijn of port maakt ze wel extra rood.
Tip 1: Je kunt de stoofperen prima een dag van tevoren maken en voor serveren op laag vuur opnieuw opwarmen. Of serveer ze koud. Tip 2: Het stoofperenvocht zit knettervol smaak! Als je het in laat koken tot stroperige saus of bind met maizena is het heerlijk om te gebruiken voor desserts.
Een gezonde, smakelijke en eenvoudig te bereiden vrucht, die niet mag ontbreken, is de stoofpeer. In tegenstelling tot de gewone handperen, kun je een stoofpeer niet rauw eten. Bekende stoofperen zijn de Gieser Wildeman en de Brederode peer.
Wat zijn peren:
Bij peren is er nog een onderscheid tussen stoof- en handperen. Bij handperen is een goede smaak en sappig smeltend vruchtvlees belangrijk, terwijl de stoofperen weer hele ander eigenschappen hebben. Stoofperen kun je niet rauw eten en zijn daarom meer een soort groente.
Stoofperen, zoals de Gieser Wildeman, hebben die kleurstof ook in zich. Normaal zijn ze blank van kleur, maar wanneer die stoofpeertjes worden gekookt kleuren ze rood. Door het koken verandert de hoeveelheid zuur in de peer. Soms koken mensen ze trouwens in bessensap of rode wijn om het nog mooier te maken.
Verse peren, peren op sap (uitgelekt) en gedroogde peren staan net zoals ander fruit in de Schijf van Vijf. Voor volwassenen geldt het advies om 2 porties fruit per dag te eten. Dat komt neer op 200 gram per dag. Perensap, peren op siroop en perenjam en perencompote staan niet in de Schijf van Vijf.
De zoetste peer! Wat wil je weten over gieser wildeman? Wat wil je weten over gieser wildeman? De Gieser Wildeman peer heeft een zeer zoete smaak.
Stoofperen, zoals de Gieser Wildeman en de Sint Remy, kan je het beste nog iets langer laten hangen en oogsten van midden september tot midden oktober.
Stoofperen blijven in de koelkast, verpakt in een luchtdichte verpakking met het sap, tot wel vijf dagen goed. Als je langer van bereide stoofperen wil genieten, dan kun je ze prima invriezen. In de vriezer blijven ze namelijk tot wel twaalf maanden goed.
Eenmaal gekookte stoofperen blijven in de koelkast nog een paar dagen goed. Invriezen. Stoofpeertjes kun je prima tot een paar maanden met vocht luchtdicht verpakken en invriezen (-18 graden).
Vanaf € 178,49. Bekijk beschikbare maten met bijbehorende prijzen. De stoofpeer Gieser Wildeman is een langzaam groeiende perenboom met opgaande takken. De perenboom kan door zijn langzame groeiwijze ook goed als struik, halfstam of leivorm gebruikt worden.