Wiener Schnitzel is een klassiek vleesgerecht, dat gemaakt zou moeten zijn van kalfsvlees. Sterker: het zou gemaakt moeten zijn van de platte bil oftewel de kalfsfricandeau. De lappen die voor de schnitzel gesneden worden, dienen mooi egaal en even dik te zijn, met een gemiddeld gewicht van 150 gram.
De beste stukken kalfsvlees komen uit de rug, zoals de haas en de kotelet, en uit de achterkwartieren, waaruit vooral kalfsoesters en schnitzels komen. Vlees van de haas is het duurst en wordt voornamelijk verkocht in medaillons. Vlees uit het achterwerk is vooral geschikt voor snelle bereidingen zoals steak.
Schnitzels worden gemaakt van kalfsvlees, varkensvlees, rundvlees of kip. Voor één schnitzel wordt 100 tot 150 gram vlees gesneden van 3 tot 5 mm dik. Het vlees wordt aan beide kanten geplet met een vleeshamer (of hakmes, deegroller of koekenpan).
Filet pure van het Belgische Wit-Blauw ras is veruit het malste stukje kalfsvlees en daarom ook het duurste stuk van het kalf. Uw slager kan dit naar wens in Chateaubriand, Tournedos, Biefstuk of Rosbief versnijden.
Zet het vuur half hoog en bak de schnitzel aan beide zijden goudbruin. Wanneer de schnitzel goudbruin van kleur is, haal je hem met de tang uit de pan. De baktijd, die afhangt van de dikte van de schnitzel, bedraagt circa 7 minuten per kant. De paneerlaag moet krokant zijn.
Bereiding. Doe boter in een koekenpan en snelt dit totdat de boter goudbruin is. Laat de schnitzels voorzichtig in de pan glijden, zonder al te veel spetteren. Bak de schnitzels op een matig vuur aan beide kanten gedurende ongeveer 7 minuten aan iedere kant.
Verhit op hoog vuur 5 eetlepels Croma Bakken en Braden Vloeibaarin een koekenpan en wacht tot de Croma bruin kleurt. Bak de schnitzel snel aan beide kanten lichtbruin. Draai het vuur dan lager en braad de schnitzels in 8 minuten gaar en krokant. Keer het vlees af en toe om.
Kalfsvlees is één van de duurdere vleessoorten. De kalfsvlees prijs verschilt echter per vleessoort. Doorgaans ligt de prijs voor de luxe vleessoorten, zoals biefstuk (kalfsoesters) rond 25 euro per kilo en de stoofvleessoorten 15 euro per kilo.
Het grootste deel van het kalfsvlees (95%) uit Nederland wordt verkocht aan het buitenland. Waarom eten we geen kalfsvlees in Nederland? Nederland is door onze grootschalige melkveehouderij, een van de grootste leveranciers van kalfsvlees.
Een varkensschnitzel heet soms 'Schnitzel Wiener Art' om aan te geven dat het niet de echte, maar een variant is. In Duitsland en Oostenrijk is dit zelfs bij wet verplicht. Veel restaurants in andere landen noemen een varkensschnitzel desondanks 'wienerschnitzel'.
Maar hoe komt het dat wij dit gerecht onder de Oostenrijkse naam kennen? De Oostenrijkse veldmaarschalk Radetzky werd verliefd op de Milanese kotelet. Hij nam het recept mee naar het hof in Wenen en gaf het aan de keizer. Zo werd de Oostenrijkse Wiener Schnitzel geboren.
Kant en klare schnitzels kun je kopen bij zowel de slager als in de supermarkt. Meestal zijn ze gepaneerd en dus klaar om te bakken, soms kun je ook ongepaneerde schnitzels kopen.
Kalfsvlees is van jonge runderen. De leeftijd ligt doorgaans rond de 6 tot 7 maanden. Een kalf is tot 1 jaar een kalf, daarna wordt het een rund genoemd. Het vlees wordt dan rundvlees genoemd.
In kalfsvlees zitten belangrijke voedingsstoffen zoals vitamine B1, vitamine D, eiwitten en ijzer. Kalfsvlees is een magere vleessoort. Kalfsvlees is net als rundvlees rood vlees. Er is een verband tussen het eten van rood vlees en een hoger risico op beroerte, diabetes, darmkanker en longkanker.
Vleesch.nl: dé vleeswebshop waar je natuurlijk en topkwaliteit kalfsvlees kunt kopen. Het kalfsvlees komt van onze eigen boerderij in Brabant. Het gehele proces, van boerderij tot slager is traceerbaar en open. De slagers afstruinen voor heerlijk kalfsvlees is verleden tijd.
Hoewel rundvlees absoluut een interessant en goedkoop alternatief is, blijft kalfsvlees dankzij zijn unieke smaak en gezonde eigenschappen onze favoriet.
Kalfsvlees is er in twee soorten: kalfsvlees en rosé kalfsvlees. Het kalfsvlees komt van kalveren die tot 8 maanden oud zijn. Rosé kalfsvlees komt van kalveren die tussen de 8 en 12 maanden oud zijn. De kalveren komen uit de zuivelindustrie.
Er zijn diverse soorten kalfsvlees. Kalfsvlees is van kalveren met een leeftijd tot 8 maanden, gevoerd met kalvermelk en ruwvoer. Daarnaast is er 'rosé kalfsvlees' van kalveren van 8 tot 12 maanden. Verder is er de categorie 'jong rosé' kalfsvlees van dieren tot acht maanden, gevoerd met vezelrijke mengvoeders.
De beste manier om het vlees te snijden is op de draad. Met 'draad' worden de spiervezels van het vlees bedoeld. Kijk hoe deze lopen en snijd hiertegen in. Zo voorkom je dat je vlees taai wordt.
Ons kalfsvlees is afkomstig van Nederlandse bodem, en halal geslacht. Ons kalfsvlees is vrij van eventuele toegevoegde stoffen, zoals antibiotica en groeihormonen. Ons kalfsvlees is heerlijk zacht van smaak, en afkomstig van een boer die om zijn kalveren geeft.
De ossenhaas is het duurste stuk vlees van de koe. Het gewicht is afhankelijk van het soort dier dat je gebruikt. en varieert van 3 tot 5 kilo. Het vlees kan uitstekend in zijn geheel gebakken worden, maar wordt over het algemeen verwerkt tot verschillende stukken haasbiefstukken.
Bereidingswijze. Zet de pan op hoog vuur en laat (genoeg) boter bruin van kleur worden. Voeg daarna de schnitzels toe aan de pan en bak ze om en om mooi goudbruin in 5 tot 7 minuten.
Zo ga je te werk:
Klop per 500 gram kipfilet 2 eieren op en giet dit over de kip heen, in de zak. Doe de zak dicht met de strip en meng de kip goed door het ei heen door de zak een beetje heen en weer te schudden. Strooi nu ook de broodkruimels in de zak, samen met de kruiden naar jouw voorkeur.
Haal wat je wilt paneren eerst door bloem (klop overtollige bloem eraf), dan door losgeklopt ei en vervolgens door paneermeel. De bloem zorgt ervoor dat er meer ei aan het vlees blijft plakken, het ei maakt dat er meer paneermeel blijft zitten.