De meeste dieren kregen een ander onderkomen, maar de vier nijlpaarden – waar Escobar bijzonder aan gehecht was – werden in de vijver aan hun lot overgelaten. Nu zwemmen er vele tientallen van de dieren rond.
De dieren zouden een "tikkende tijdbom" zijn en een negatieve impact hebben op het milieu en de biodiversiteit. De nijlpaardenpopulatie ontstond nadat vier dieren onbewaakt waren achtergebleven in de voormalige zoo van de Colombiaanse drugsbaron Pablo Escobar. Intussen gaat het naar schatting om 80 tot 120 dieren.
De dieren begonnen zich massaal voort te planten en baanden zich een weg door de meren en rivieren in en rond Hacienda Nápoles. Naar schatting telt de populatie nu 80 tot 120 dieren. Het zou de grootste groep nijlpaarden zijn die buiten Afrika leven.
STERILISATIEDrugshandelaar Pablo Escobar stichtte in Colombia zijn eigen dierentuin. Daarmee zadelde hij het land na zijn dood op met een lastig cadeautje: verwilderde nijlpaarden.
De machtigste en rijkste (geschat vermogen van $60 miljard) drugsbaron ooit is tot op heden nog steeds de overleden Colombiaanse Pablo Escobar. Vanuit zijn hoofdkwartier in Medellín runde hij zijn drugs kartel met wrede hand en zetten dagelijks miljoenen om met drugshandel in cocaïne.
Pablo Escobars kartel verdiende op zijn hoogtepunt, halverwege de jaren tachtig, ongeveer zestig miljoen Amerikaanse dollar per dag. In 1989 schatte het Amerikaanse magazine Forbes het vermogen van de cocaïne-koning op drie miljard dollar.
Een van de vier gezochte narco's is de broer van de ooit machtigste drugsbaron ter wereld, Joaquín 'El Chapo' Guzmán Loera, wiens Sinaloa-kartel de Verenigde Staten overspoelde met drugs.
Nijlpaarden
Deze dieren zien er misschien niet zo gevaarlijk uit, maar valt wel onder de gevaarlijkste dieren van Afrika. Ondanks dat het herbivoren zijn (planteneters), kunnen deze indrukwekkende dieren behoorlijk agressief zijn. Per jaar worden er ongeveer 500 mensen gedood door nijlpaarden.
Wie naar Narcos heeft gekeken, kan zich zo de scène voor de geest halen wanneer Pablo Escobar wordt doodgeschoten en op het dak van het naburig huis valt. De man die hem doodschoot, is de Colombiaanse kolonel Hugo Aguilar. In een zeldzaam interview vertelt hij hoe de drugsbaron aan zijn einde kwam.
“Wereldwijd leven er nog maximaal 130.000 nijlpaarden. We maken ons terecht bezorgd over de olifantenpopulatie, waarvan er nog 400.000 zijn op de wereld. Het nijlpaard staat er slechter voor”, waarschuwt Jones. In de Luangwa Vallei leeft een gezonde groep van circa 13.000 nijlpaarden, een van de grootste ter wereld.
Tegenwoordig zijn er nog slechts twee levende soorten, maar drie andere soorten hebben tot in het Holoceen op Madagaskar geleefd. Er zijn vrij veel fossielen gevonden, maar niet erg oud en de meeste behoren tot het geslacht Hippopotamus of Hexaprotodon. Er hebben vroeger ook nijlpaarden in Europa geleefd.
Het leefgebied van een nijlpaard bestaat uit zowel land als water. Ze leven voornamelijk in Oost-Afrika, ten zuiden van de Sahara. Door dit hitte bevinden nijlpaarden zich overdag vooral in ondiep water. 's Avonds komen ze uit het water en gaan ze op het land op zoek naar voedsel.
Er zijn in Colombia onder meer jaguars, poema's, tapirs, gordeldieren, herten en meerdere soorten apen. Vroeger waren er ook veel alligators. Er is echter veel op deze dieren gejaagd waardoor ze vrij zeldzaam zijn geworden. Slangen zijn er veel.
Maar onze ergste vijand – en 's werelds gevaarlijkste dier – is de mug. De kleine bloedzuiger brengt elk jaar ziekten over op honderden miljoenen mensen en ongeveer 1 miljoen mensen sterven daaraan. De mug is dan ook het dier dat wereldwijd de meeste mensen doodt.
1. Poes. Poezen zijn intelligent. Ze voelen aan wanneer hun baasje ziek is en geven het baasje dan extra aandacht.
De Drug Enforcement Administration (DEA) loofde 5 miljoen dollar uit voor informatie die tot zijn arrestatie zou leiden. In 2009 verscheen El Chapo op de lijst van rijkste mensen ter wereld van Forbes op de 701e plaats met een fortuin van een miljard dollar.
1. Joaquín Archivaldo Guzmán Loera. De geboortedatum van Joaquín Archivaldo Guzmán Loera is zo mysterieus als zijn leven.
Het Sinaloakartel (Spaans: Cártel de Sinaloa) is Mexico's grootste drugskartel. Het kartel heeft zijn hoofdbasis in Culiacán, de hoofdstad van de noordwestelijke deelstaat Sinaloa, en werd geleid door Joaquín "El Chapo" Guzmán.
Beroepscrimineel Roos werd bekend als lijfwacht van drugsbaron Klaas Bruinsma. De afgelopen jaren zat hij een gevangenisstraf uit wegens een reeks afpersingen in Amersfoort en omgeving. Met geweld en intimidatie dwong hij zakenlieden te betalen.