Rookworst invriezen is zeker mogelijk. Zowel rookworst die alleen nog verwarmd hoeft te worden als rookworst die nog gegaard moet worden, kun je goed invriezen. Als je de rookworst op de juiste manier verpakt, kan de worst tot wel 3 maanden houdbaar blijven in de diepvries.
Reeds warm gemaakte rookworst kun je nog tweee dagen in de koelkast bewaren, en in de vriezer nog drie maanden. Nog niet warm gemaakte rook worst kun je ook drie maanden in de vriezer bewaren.
HEMA rookworst wordt vers gemaakt, wat 'm perfect maakt om in te vriezen.
Ingevroren rookworst kun je rustig in de koelkast laten ontdooien. Dit proces duurt ongeveer 10 uur. Je kunt de ingevroren stukken ook direct in soep of heet water leggen.
In de koelkast blijft het zo'n twee dagen goed.
Tot 6 maanden na THT-datum, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
De rookworst bestaat op papier voor 95% uit varkensvlees en een bult smaakversterkers. Wanneer de Hema onverhoopt was omgevallen, dan was dat vast geen rib uit het lijf voor de Nederlandse varkenssector. Toch is de Hema-rookworst wel een prachtig product om bijproducten in te verwerken.
Waarom rookworst niet in kokend water? Hij is weliswaar gerookt, maar het vlees is nog rauw. Wellen doe je door de worst ongeveer 20 minuten te verwarmen in water dat net niet aan de kook is. Let op: kook de worst niet: dan kan de darm scheuren en gaat de smaak verloren!
Een verse Hema-worst is niet gaar, maar rauw. Deze moet 20 minuten wellen in water tegen de kook aan. Dus niet laten koken. Voorverpakte worsten die je in de supermarkt koopt, zijn al wel gaar en hoeven alleen opgewarmd te worden.
Verhit restjes en kliekjes altijd door en door tot ze stomend heet zijn, daarmee dood je alle bacteriën. Warm kliekjes niet voor een tweede keer op.
Kan vacuüm verpakte rookworst bederven? Als u kiest voor vacuüm verpakt, dan is de houdbaarheid in de koelkast bij 7°C 30 dagen en in de vriezer bij -18°C een half jaar.
De rookworst die je vers bij de slager koopt maak je gaar door hem in koud water op te zetten en ongeveer 20 tot 25 minuten te wellen (garen) in net niet kokend water. Laat het water écht niet teveel borrelen, want dan knapt het velletje van de worst en lopen de sappen er uit. En denk er om: rookworst moet ook rusten.
Haal de rookworst uit de buitenste verpakking, als er nog een plastic om de rookworst heen zit prik je hier een paar gaatjes in. Verwarm de rookworst in de magnetron op 500 Watt gedurende 1 minuut op. Draai de rookworst daarna om en verwarm de rookworst nogmaals voor ongeveer 1 minuut.
Verwarmde en gekookte Rookworst kan in een afgesloten bewaardoos tot 2 dagen onderin je koelkast, met een temperatuur van 4 graden, bewaard worden. Rookworst kan tot 3 maanden in de vriezer, met een temperatuur van -18 graden, bewaard worden. Ontdooi het product, afgedekt met een schotel, onderin de koelkast.
Een doos bevat 15 bockworsten van 90 gram per stuk. Met de bockworsten uit de diepvries, voorkom je waste. Je kunt precies de juiste hoeveelheid bereiden en de rest van de worsten bewaar je in de vriezer voor een volgende keer.
Zuivelproducten, zoals room of boter, kan je zonder problemen invriezen. Verpak de producten in handige porties en in luchtdichte zakjes of potjes. Zorg er wel voor dat de boter goed ontdooid is vooraleer ze te gebruiken. Zo voorkom je dat de boter begint te spatten wanneer je ze opwarmt om te bakken.
Ze hebben hun naamgeving te danken aan de oorspronkelijk plaats waar ze volgens een bepaalde receptuur zo ontwikkeld en bereid werden en waarom ze bekend staan. De gelderse rookworst is altijd volgens het oude recept gemaakt waarmee ze bekend werden en bestaat uit gemalen en vermengd varkensvlees en kinnebakspek.
Rookworsten die vacuüm verpakt zijn, zijn meestal ook voorgegaard. Bij 'verse' rookworst van ons, die ook wel ambachtelijke rookworst wordt genoemd, moet de worst nog wel gegaard worden door hem te wellen in water. Hij is weliswaar gerookt, maar het vlees is nog rauw.
Prik de vacuumverpakking enkele malen met een prikker of vork goed in en verwarm de worst in twee fasen met een korte tussenpauze. Reken voor een rookworst van 250 gr. 1 minuut op 525/550 Watt, draai de worst om, laat 1 minuut rusten en verwarm deze nogmaals 0,5 a 1 minuut op 525/550 Watt.
In deze test wordt de smaak van de Hema rookworst het meest geasscioceerd met het begrip “rookworst”. Deze worst heeft echt een rokerige smaak. De smaak is rijk, de worst is sappig en het velletje is knapperig. De smaakbeleving houdt niet op bij de eerst hap, want deze rookworst gaat een ware smaaktransformatie door.
Ik besloot als proef een rookworst uit te pakken, in te prikken en in de Airfryer op te warmen. Laat dat nu prima gaan! Voorverwarmen op 180 graden en dan 4 minuten opwarmen. De worst zwelt wat op, en kan soms barsten, maar hij is goed heet en kan meteen uit de Airfryer de tafel op.
Zo maak je 'm klaar IN EEN PAN Leg de rookworst - in de gesloten binnenzak- een kwartier in heet, maar niet kokend water. Laat de worst nog een minuutje liggen alvorens 'm aan te snijden.
De beroemde rookworst van Hema komt uit de fabrieken van Unox in Oss. Dat hebben diverse oud-werknemers van Unilever bevestigd. Al lange tijd werd vermoed dat Hema de rookworsten in Oss liet maken, maar dat is nu dan echt zeker.
De rookworst van Hema kost 2,50 euro per 250 gram, de OokWorst 3,50 euro. Je ziet het niet alleen bij deze vleesvervanger. Mensen kiezen vaker voor een plantaardige variant van vlees en het assortiment in de supermarkten groeit zienderogen.
Het gaat om miljoenen worsten. De Hemaworst is eigenlijk dezelfde als de ambachtelijke van Unox. Hetzelfde proces, dezelfde massa, dezelfde receptuur. Alleen is die van Unox nog extra gepasteuriseerd, waardoor de smaak net wat anders is.''