Een klassieker voor op zomerse dagen is een salade van buffelmozzarella met tomaat en wat basilicum. En daar hoort uiteraard een gepaste wijn bij. Zowel een droge witte wijn met voldoende smaak en zuren, als een droge en frisse rosé passen perfect bij deze salade.
Bij de heerlijke combinatie van geroosterde tomaat, brood, basilicum en gesmolten mozzarella wordt er meestal een droge witte wijn bij gedronken (denk aan Pinot Grigio of Chardonnay) en dat is natuurlijk prima en lekker. Maar denk ook eens aan een fruitige rosé met frisse zuren of lichtere rode wijn als een Bardolino.
Wil je het echt lokaal houden (salade caprese komt van Capri), ga dan voor wit uit Campanië, zoals Fiano, Falanghina of Greco. Ander fris Italiaans wit, zoals Pinot Grigio of Vermentino, matcht ook goed. Daarnaast is een frisse rosé een goede optie, of eventueel een lichte rode wijn.
Toch is er verschil of je de tomaat rauw of gestoofd gaat eten. Gebruik je tomaten in een salade, kies dan voor een Sauvignon Blanc waar ook vandaan, want die past altijd. Maar ook de friskruidige witte wijnen uit Italië, als Vermentino of Verdicchio, zijn een goede match.
Antipasti kunnen natuurlijk van alles zijn, van vis tot vlees en groentehapjes. Je kunt bij antipasti het beste een toegankelijke witte of rode wijn kiezen, zonder al te felle zuren of uitgesproken tannines.
Een klassieker voor op zomerse dagen is een salade van buffelmozzarella met tomaat en wat basilicum. En daar hoort uiteraard een gepaste wijn bij. Zowel een droge witte wijn met voldoende smaak en zuren, als een droge en frisse rosé passen perfect bij deze salade.
Bij de heerlijke combinatie van geroosterde tomaat, brood, basilicum en gesmolten mozzarella wordt er meestal een droge witte wijn bij gedronken (denk aan Pinot Grigio of Chardonnay) en dat is natuurlijk prima en lekker. Maar denk ook eens aan een fruitige rosé met frisse zuren of lichtere rode wijn als een Bardolino.
Welke wijn past bij burrata? Een mooie wijn zou zijn een fruitige riesling als de Mertz Riesling. Maar ook een Valpolicella Ripasso is een goede match kunnen zijn, beide hebben een dikkere structuur.
Wijntip: Blanco, Diente de Léon.
Het frisse karakter van deze biologische wijn combineert bovendien goed met de tomaat en het romige en frisse element van de burrata in combinatie met de aceto balsamico.
De befaamde Tomates Farcies, met hunvulling van gehakt, vaak sterk gekruid vlees, vraagt natuurlijk een andere aanpak. De algemene regel hier luidt: er zijn veel alternatieven, zowel in wit, rood als rosé, op voorwaarde dat we niet té tanninerijke of té eikgedreven crus uitkiezen.
Ratatouille is een typisch gerecht uit de Provençaalse keuken. Een lekker groentegerecht dat uitstekend past bij een kruidige rosé uit de Provence of een licht kruidige rode wijn.
Kazen met een uitgesproken zuurgraad zoals geitenkaas of feta vragen om een frisse wijn met een hoger zuurgehalte. Daarom smaken jongere en levendigere witte wijnen met een aanwezige fruitexpressie zoals een Sauvignon Blanc of een droge Riesling hier goed bij.
Mozzarella en burrata zien er ongeveer hetzelfde uit en zijn dus allebei Italiaanse verse kazen. Burrata bestaat gedeeltelijk uit mozzarella en daar word nog room en wrongel aan toegevoegd. Om het te maken wordt er van mozzarella een soort zakje gemaakt en daaraan wordt room toegevoegd.
De winnaar
Dat is dus nummer 1, die niet, zoals Lauretta zeker wist, van de Albert Heijn is, maar van Jumbo. Hulde! Nummer 2 is de romige Italiaanse mozzarella van Albert Heijn. Nummer 3 is de gummy mozzarella van Fresca d'oro.
De mozzarella die gemaakt is van koemelk heeft een gelere kleur dan de buffelmozzarella. Buffelmelk is van nature een stuk witter dan koemelk en de kaas heeft daardoor een porselein-achtige kleur.
Brunello smaakt goed bij rood vlees, wildgerechten en gevogelte zoals fazant. Gerechten met truffel combineren ook goed met Brunello. De Toscaanse Pecorino kaas (met name de oudere) is de perfecte partner voor Brunello en ook parmezaanse kaas (liever Parmigiano-Reggiano dan Grana-padano) past goed bij Brunello.
Voor gerechten met vlees past een Amarone wijn goed bij Rundvlees, wild en stoofschotels zoals biefstuk, paardenvlees, lam, kalfsvlees, konijn, wild zwijn en hert. Vis gerechten en Amarone is afgeraden. Ook zijn Amarone wijnen mooi te combineren met oude kazen zoals Parmigiano Reggiano, Pecorino vecchio en oude Gouda.
In Italië worden truffelgerechten vaak met Barolo of een andere grote rode wijn gecombineerd, maar met een volle witte wijn is de combinatie vaak net iets verfijnder. Probeer maar eens met een Chardonnay, Falanghina, Friulano of Pecorino.
De gewoonte om bier bij pizza te drinken zou volgens de overlevering rechtstreeks afstammen van een traditie van de oude Egyptenaren. Zij dronken al een op een bier lijkend brouwsel bij hun baksels van gemalen graan en water. Ook vandaag de dag geven veel Italianen nog altijd de voorkeur aan bier boven wijn bij pizza.
Bij tomatensoep past het beste een kruidige rode wijn. De romige structuur van de soep komt goed uit met de kruidigheid van de wijn. Denk hierbij aan wijnen van de Merlot, Cabernet Sauvignon of Malbec.
Prosciutto -> Sangiovese rosé
Prosciutto van goede kwaliteit smelt op je tong. Daar moet je dan ook geen te zware wijn tegenover zetten. Een rosé van Sangiovese is een prima optie. Precies genoeg zuur en frisheid ten opzichte van het vettige vlees en de fruitigheid zorgt voor een extra smaakdimensie.
Schenk een Franse Provence rosé wijn bij wat lichtere groentegerechten zoals gegrilde courgette, gerechten met tomaat of een kleine salade met avocado en garnalen. Ook past de wijn uitstekend bij heerlijk droge hammetjes, zeevruchten of een gerecht met geitenkaas.