In de meeste gemeenten moet je voor je restaurant beschikken over een exploitatievergunning. Deze vergunning wordt verstrekt door de gemeente. De kosten voor een exploitatievergunning variëren van € 500 tot een paar duizend euro.
De kosten om een restaurant te beginnen liggen gemiddeld tussen de 50.000 € en 100.000 €. Hiervan is de aanschaf van de apparatuur, keukengerei en meubilair voor in de keuken de grootste kostenpost. Andere kosten zijn locatie (kopen of huren en borg), inrichting, technologie, voorraad en personeel.
Kosten. Een alcoholwetvergunning kost € 380,40. Dit bedrag moet u ook betalen als u de vergunning niet krijgt.
Als horecaondernemer heb je te maken met verschillende wetten en regels. Zo moet je verschillende vergunningen aanvragen. Zoals een drank- en horecavergunning, terrasvergunning, exploitatievergunning en een omgevingsvergunning.
Daarna duurt de aanvraagprocedure van een exploitatievergunning maximaal 8 weken. Die termijn kan eenmalig met nog eens 8 weken worden verlengd. Let op: u moet voldoen aan de regels voor integriteit (Wet Bibob). Dit wordt altijd getoetst via de Bibob-procedure.
Exploitatievergunning
In de meeste Nederlandse gemeenten is het verplicht om een exploitatievergunning aan te vragen wanneer je een horecazaak wilt starten.
De milieuvergunning is onderdeel van een omgevingsvergunning. Je hebt in principe twee categorieën. De meeste horecabedrijven vallen onder het zogenoemde lichte regime, wat inhoudt dat je het milieu niet of weinig belast. Hiervoor is voldoen aan de regels van het Activiteitenbesluit voldoende.
Verkoopt u een product of biedt u een dienst aan voor meer dan € 50? Dan moet u zich houden aan de regels voor colportage en straatverkoop. Wilt u op straat eten of goederen verkopen vanuit een kraam of wagen?Dan vraagt u geen ventvergunning aan.
Vergunningvrije horeca houdt in: Geopend tussen 07.00 - 22.00 uur. Er wordt geen sterke drank geserveerd. Het terras heeft maximaal twee tafels en vier zitplaatsen.
Controleer of je een drankvergunning nodig hebt
In Nederland heb je voor het online verkopen van bier, wijn en port & sherry (psv) geen vergunning nodig. Om sterke dranken te verkopen (die meer dan 15% alcohol bevatten), heb je wel een slijterijvergunning nodig.
Supermarkten en detailhandel hebben geen vergunning nodig maar ze mogen alleen zwak alcoholische dranken verkopen. Zwak-alcoholhoudende dranken zijn bier, wijn en gedistilleerde dranken met een alcoholgehalte van minder dan 15%. Sterke drank mag alleen in slijterij verkocht worden.
Eten en drinken (niet-alcoholhoudend) in horecabedrijven valt onder het 9%-tarief. Dit tarief geldt ook voor afhaalmaaltijden.
Het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) presenteerde een overzicht van de arbeidskosten per bedrijfstak in Nederland. De horeca staat in dit overzicht onderaan. Een gemiddelde werknemer kost gemiddeld €18,- per uur aan arbeidskosten.
Iedereen die een (horeca)bedrijf gaat starten, is verplicht om zich in te schrijven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK). Doe dit uiterlijk een week na je start. Inschrijven kost eenmalig € 75. Na de inschrijving zal de KvK jouw gegevens automatisch doorgeven aan de Belastingdienst.
Wanneer u eten of drinken verkoopt tijdens een (vrij)markt of evenement, moet u zich aan de Warenwet houden. Daarbij maakt het niet uit of u particulier of ondernemer bent. Verkopers van eten en drinken die met regelmaat (bedrijfsmatig) op markten en evenementen staan, moeten zich inschrijven bij Kamer van Koophandel.
De ventvergunning kost € 21,30 (tarief 2023). U krijgt hiervoor een rekening thuis. U ontvangt de ventvergunning binnen een paar dagen. U kunt aan de slag zodra u de vergunning binnen hebt.
U mag vanuit uw huis eten of drinken verkopen. Controleer of u een vergunning nodig hebt, of alleen een melding moet doen.
Het is niet verplicht om een cursus te volgen of een diploma te hebben. Je bent wel verplicht om te werken volgens de nieuwe Hygiënecode. Het is belangrijk dat jouw medewerkers kennis hebben genomen van de inhoud van de code en een instructie hebben gehad hoe zij veilig voedsel kunnen bereiden.
In deze categorie zitten de horecabedrijven waarbij de exploitatie primair is gericht op het verstrekken van dranken voor gebruik ter plaatse en die voor een goed functioneren ook een gedeelte van de nacht geopend zijn. Daardoor kunnen zij aanmerkelijke hinder voor de omgeving met zich meebrengen.
Uit bestemmingsplan Postcodegebied 1012: horeca 4 omvat “horecabedrijven die als hoofddoel hebben het voor consumptie ter plaatse verstrekken van in hoofdzaak ter plaatse bereide maaltijden en van in hoofdzaak ter plaatse bereide etenswaren, met als nevenactiviteit het verstrekken van alcoholische, zwak- en niet- ...
Sowieso is het verplicht dat iedere horecaondernemer in het bezit is van het SVH Diploma. Daarnaast zullen er, wanneer het bedrijf ruime openingstijden heeft, meerdere medewerkers in het bezit moeten zijn van het Diploma en zij moeten als leidinggevende bijgeschreven worden op de Drank- en Horecavergunning.
Geldigheid van de Drank- en Horecavergunning
Een afgegeven Drank- en Horecavergunning geldt voor onbepaalde tijd, maar vervalt bij een wijziging in de bedrijfsvoering of rechtsvorm van de club. Wanneer de inschrijving van de sportvereniging bij de Kamer van Koophandel wijzigt, vervalt de dus vergunning automatisch.
Horeca verzekeringen voor ondernemers:
Aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven. Verzuimverzekering. Arbeidsongeschiktheidsverzekering. Bedrijfsschadeverzekering.