Een keramiek werkblad is gevoelig voor zuren, harde schuurmiddelen en agressieve chemische producten. Als er bijtende stoffen op terecht komen, is het zaak die zo snel mogelijk te verwijderen om blijvende schade te voorkomen.
Als je 100% zeker bent dat het een keramische vloer is, gebruik je water met azijn om de vloer schoon te maken. Azijn zal de film die op je tegels ligt, wegnemen. Ben je niet zeker of je een keramische vloer hebt? Test dan eerst in een hoekje dat niet zichtbaar is, azijn mag je namelijk niet gebruiken op natuursteen.
Zoals elk materiaal, heeft keramiek ook nadelen. Zo is keramiek naast erg hard ook breekbaar. Zeker op de randen van het keramiek kan er bij puntbelasting een bluister afschieten.
Keramische tegels schoonmaken met groene zeep
Met groene zeep en een anti-kras schuurspons kunt u de eerste kalkresten verwijderen. Laat opdrogen en spuit er met een plantenspuit schoonmaakazijn op. Haal er vervolgens nogmaals een spons overheen om alles goed te verdelen.
Een keramiek aanrechtblad is zeer hittebestendig en kan temperaturen aan tot 450 graden. Warme ovenschalen neerzetten is dus geen enkel probleem!
Hierdoor heeft keramiek zeer praktische eigenschappen: het is krasvast en hittebestendig. Doordat ook geen vloeistoffen in het materiaal kunnen binnendringen is een keramiek keukenblad bovendien erg hygiënisch.
Keramiek is een bijzonder materiaal wat betreft keukenwerkbladen. Het is uiterst krasvrij, oogt bijzonder mooi, het is makkelijk schoon te houden en verkrijgbaar in alle soorten en maten.
Voor het dagelijks schoonmaken kunt u groene zeep, Dreft of allesreiniger gebruiken. Bij de wat hardnekkigere vlekken kunt u Cif cream gebruiken. Bij materialen die hard worden, zoals kauwgom, dient u het eerst te laten uitharden voordat u het met een stompe kunststofschraper van het oppervlak weghaalt.
Ook groene zeep wordt veelvuldig gebruikt om keramische tegels goed te reinigen.
Gebruik een vloerreiniger waar geen zeep inzit, gebruik lauw water met een paar druppels Dreft om je vloer te dweilen, een klein scheutje ammonia in het water mag ook. Sommige dweilen de vloer met lauw water met een beetje natuurazijn, dit kan ook geen kwaad al ben ik zelf niet zo'n fan van dweilen met schoonmaakazijn.
Keramische tegels voor in de tuin zijn voor maar liefst 97% waterafstotend. Ze houden bijna al het vocht tegen. Het schoonmaken van deze tegels is heel eenvoudig. De tegels zijn namelijk vlekvrij en niet vatbaar voor groene aanslag.
Helaas is keramiek niet beweegbaar/plastisch. Het kan hierdoor ook snel breken als er bijvoorbeeld scheurtjes in komen. Maar de nadelen wegen absoluut niet op tegen de voordelen.
Door zijn robuuste en stoere uitstraling is keramisch servies erg populair. Ook van keramiek bestaan uiteraard verschillende varianten, waaronder Stoneware. Dit type aardewerk wordt gemaakt van klei met een fijne korrel, en is wat sterker dan andere typen aardewerk.
"Wanneer het water warm is verdampt het sneller en blijven zeepresten van het schoonmaakmiddel achter op de vloer. Deze resten zorgen ervoor dat er strepen komen en de vloer gaat plakken. Beter is het om koud water te gebruiken met daarin een klein beetje reiniger."
De nadelen van keramische tegels
Keramische tegels hebben een hoge aanschafprijs. Er is een ondergrond van split nodig in plaats van het traditionele zandbed. De verwerking van de keramische tegels op split is duur. Keramische tegels moeten worden gevoegd (dit brengt extra kosten met zich mee)
Heb je een terras van betontegels of natuursteen? Dan raden wij af je terras schoon te maken met schoonmaakazijn en zelfs natuurazijn raden we af, omdat het nadelige gevolgen kan hebben op je bestrating. Azijnzuur breekt namelijk kalk af. In zowel natuursteen als beton zit veel kalk.
Het zuur in azijn breekt de afwerking van een hardhouten vloer af, en zorgt ervoor dat de glans na verloop van tijd verdwijnt. En je hout wordt er dof van. Azijn en water trekken ook in de vloer, waardoor hout krom kan trekken én kan verkleuren. Dweilen met azijn is dus niet altijd een goed idee.
Keramische tegels staan erom bekend dat deze maar heel weinig onderhoud nodig hebben. Na de eerste opleveringsschoonmaak, volstaat regelmatig stofzuigen en wekelijks dweilen. Toch is het niet verstandig zomaar ieder willekeurig schoonmaakmiddel zoals allesreiniger hiervoor te gebruiken.
Gebruik lauw water met een paar druppeltjes Dreft, of een scheutje natuurazijn. Eens per maand mag je ook een klein beetje ammoniak aan t water toevoegen. En het allerbeste is om je vloer te dweilen met de voegen/naden mee.
Keramische tegels worden gemaakt uit een kleimengsel dat onder druk in vorm wordt geperst en bij hoge temperaturen wordt gebakken. Tegenwoordig worden er keramische tegels gemaakt aan de hand van echte natuursteen voorbeelden en deze zijn best wel natuurgetrouw.
Hoe maak je een keramische eettafel schoon? Simpelweg met een schuursponsje en wat zeep. Hardnekkige vlekken maak je het best schoon met de ruwe kant van de spons een klein beetje zeep (bijvoorbeeld: Dreft). Vervolgens is het belangrijk om alle zeepresten mooi te verwijderen door dit enkele keren te spoelen met water.
Maak een sopje van CIF Cream en warm water. Gebruik een schone vochtige doek om het blad schoon te maken en spoel na met voldoende warm water. Hardnekkige vlekken kunnen worden verwijderd door CIF Cream onverdund op een zachte spons aan te brengen. Wrijf de vlak weg en spoel na met warm water.
Keramische materialen hebben een aantal zeer bruikbare mechanische eigenschappen. Ze zijn zeer hard en bezitten een hoge vloeigrens (sterk). Ze zijn erg slijtvast, hittebestendig, isoleren zowel elektrisch als thermisch en zijn niet magnetisch.
Dekton is één van de duurste materialen om een werkblad mee te vervaardigen. Het schommelt tussen €300 en €400.
Keramiek is behoorlijk populair. Dit komt door de uitstraling en ook doordat je het goed kan beschilderen. Daarnaast is het ook een stuk sterker en steviger dan porselein.