Alcohol verstoort de balans tussen de goede en slechte bacteriën in de darmen (darmflora). Ook vergroot alcohol de doorlaatbaarheid van de wanden van de dunne en de dikke darm, waardoor deze kunnen gaan 'lekken'.
Door overmatig alcoholgebruik kan de spijsvertering onvolledig zijn en krijg je darmklachten. Veel mensen die overmatig drinken hebben last van een wisselend ontlastingspatroon: de ene keer diarree, dan weer obstipatie.
Bier barst van de koolhydraten en normaal gesproken breekt je lichaam deze af. Maar veel drinken in combinatie met een versnelde spijsvertering zorgt ervoor dat niet alle koolhydraten worden verteerd voordat ze hun bestemming bereiken: de dikke darm.
Ook je kans op darmkanker is groter als je alcohol drinkt. Hoe meer je drinkt, hoe groter je kans op darmkanker.
Een alcoholist kan zoals eerder genoemd last hebben van een bleke of grauwe huidskleur.Een ander uiterlijk symptoom van een alcoholist zijn een opgezwollen gezicht, handen en voeten.Een alcoholist kan ook last hebben van roodheid van de huid. Dit wordt ook wel een 'alcohol flush' genoemd.
Als u regelmatig te veel alcohol drinkt, kunt u de volgende klachten krijgen: lichamelijke klachten, zoals veel moe zijn, slecht slapen, maagklachten (oprispingen, zuurbranden), diarree, hartkloppingen, zweten, trillen, vallen, minder kracht en minder gevoel, bijvoorbeeld in uw voeten.
Het positieve effect zou worden veroorzaakt doordat: Alcohol leidt tot een toename van de zogenaamde goede cholesterol (HDL-cholesterol).Deze verwijdert het teveel aan slechte cholesterol (LDL-cholesterol) uit het bloed en de vaatwanden.
Snelheid van afbraak alcohol door de lever
De snelheid waarmee alcohol wordt afgebroken door de lever hangt met name af van enzymen in de lever. De afbraaksnelheid varieert van ongeveer 0,1 tot ca.0,25‰ (promille) per uur, onafhankelijk van geslacht of gewicht.
Af en toe een glas rode wijn drinken verbetert de werking van je darmen. Uit een Brits onderzoek blijkt dat de drank het aantal nuttige bacteriën die daarin leven, doet toenemen. Gepubliceerd op 31 Augustus 2019 om 07h00 Leestijd 2 min. Aan de wetenschap mag je nooit twijfelen.
Genoeg vezels eten
Volkorenbrood, groente, fruit, noten en peulvruchten zijn goede bronnen van vezel. Vezels werken in de darm als een soort spons waardoor ze water opnemen. Zo zorgen ze voor een soepele ontlasting en geven volume aan de ontlasting. Ook zorgen vezels ervoor dat de darmen in beweging blijven.
Is elke dag een fles wijn drinken nog oké? Het Voedingscentrum en de Gezondheidsraad adviseren om helemaal geen alcohol te drinken. Alcohol is namelijk slecht voor je gezondheid. Als je toch wilt drinken, adviseren zij om het bij één glas per dag te houden en zeker niet elke dag een fles wijn te drinken.
Mensen die geregeld veel drinken, eten daarbij doorgaans slecht. Ze krijgen hierdoor weinig voedingsstoffen binnen. De voedingswaarde van alcoholhoudende dranken is namelijk te verwaarlozen.
Het voornaamste criterium om het syndroom van Korsakov te krijgen, is zo'n 20 tot 30 jaar overmatig drinken. Hoeveel mensen met de ziekte van Korsakov in Nederland rondlopen, weten we niet precies, maar de schattingen lopen uiteen van 8.000 tot 10.000.
Uit de huidige onderzoeken blijkt dat de gemiddelde levensverwachting van alcoholisten ongeveer 60 jaar is, oftewel zo'n 10–20 jaar korter dan bij de algemene bevolking. Veel wetenschappelijk onderzoek naar de levensverwachting van een alcoholist is echter uitgevoerd bij mensen boven de 50 jaar.
10 glazen in één keer drinken is schadelijk en is totaal iets anders dan 10 glazen drinken gespreid over 5 dagen. Meer dan 6 glazen in één keer drinken op korte tijd (2 uur), wordt 'binge drinken' genoemd en kan lichamelijk zeer schadelijk zijn. Dikwijls is er ook een verhoogde kans op allerlei impulsieve gedragingen.
Sterftecijfers van het RIVM
Het aantal alcoholgerelateerde sterftegevallen wordt in 2021 geschat op 2.390 (marges: 1.890–3.850). Dat is 1,4% van de totale sterfte. Een beroerte, psychische ziekten, kanker en alcohol geïnduceerde leverziekte zijn belangrijke oorzaken van alcoholgerelateerde sterfte [2].
Als je regelmatig veel alcohol drinkt dan kunnen er na verloop van tijd psychologische, lichamelijke en neurologische veranderingen optreden. Deze veranderingen gebeuren geleidelijk en zijn in fases op te delen. Aanvankelijk geeft het drinken van alcohol een prettig euforisch gevoel.
Na 24 uur zijn de ontwenningsverschijnselen op een hoogtepunt, na drie dagen is het ergste voorbij. Sombere gevoelens en slapeloosheid kunnen echter nog enkele weken aanhouden. In sommige gevallen treden echter epileptische insulten op of komt een delirium tremens voor.