Een blauw oog wordt meestal veroorzaakt door een harde klap tegen je neus of oog met een stomp voorwerp. Denk hierbij aan ongevallen tijdens het klussen of sporten en aan vechtpartijen. Ook ernstigere ongevallen, bijvoorbeeld in het verkeer, kunnen de oorzaak zijn van een blauw oog. Het letsel is dan vaak uitgebreider.
Een blauw oog genezen gaat in principe vanzelf en behoeft weinig behandeling. Je kunt de zwelling en pijn proberen te verhelpen door het gebied te koelen. Dat kan door een washandje of theedoek gevuld met ijsblokjes tegen de aangedane huid aan te drukken. Druk hierbij niet te hard op je oog zelf.
Hoe lang duurt het voor een blauw oog weg is? Afhankelijk van hoe ernstig het letsel is en van uw leeftijd kan een blauw oog binnen ongeveer twee weken verdwijnen. Binnen een dag of twee nadat u het letsel heeft opgelopen, zullen de zwelling en verkleuring waarschijnlijk op hun ergste zijn.
Hoe ontstaat een bloeduitstorting in het oogwit? De rode vlek ontstaat doordat er in het oogwit een bloedvaatje kapot gaat. Dit kan vanzelf gebeuren of als er iets tegen uw oog tikt of stoot. Soms knapt zo'n bloedvaatje opeens als u hard moet persen of hoesten.
Trivia. In het Engelse taalgebied noemt men een blauw oog een black eye (zwart oog). Er is geen medische aanwijzing dat het opleggen van een biefstuk, anders dan door de koelende werking die een biefstuk uit de koelkast heeft, het genezingsproces versnelt.
In onder andere Turkije en Griekenland is het blauwe oog, ook wel de nazar, hét symbool om onheil af te wenden. Het blauwe oog moet in de ban, volgens de Turkse autoriteit voor religieuze zaken.
Behandelen en camoufleren van blauwe plekken
Dit kan met gevriesde erwten (met theedoek) maar ook een simpel watje met water geeft al goed effect. Als je klaar bent met koelen smeer dan arnica créme op je gezicht.
Suikerziekte (diabetes mellitus) kan de bloedvaten in uw oog beschadigen. Deze beschadigingen aan de bloedvaten kunnen leiden tot lekkage van vocht, bloed, eiwitten en vetten in het netvlies.
Je kunt bloed huilen
Maar als je hemolacrie hebt, dan kunnen je tranen geheel of gedeeltelijk uit bloed bestaan. Vaak is het een teken dat zich in het oog een tumor bevindt. Het kan ook een infectie zijn. Hemolacrie komt soms ook voor bij zwangere vrouwen bij wie de hormoonhuishouding is verstoord.
Een rood oog komt vaak door een oogontsteking, droge ogen of een allergie. Maar er kan ook iets heel ernstigs aan de hand zijn, bijvoorbeeld een verhoging van de oogboldruk. Uw oog kan beschadigd raken waardoor u (blijvend) slecht ziet.
Het boze oog hebben betekent dat je anderen kwaad zou kunnen doen door alleen maar naar hen (of naar hun huis, vee, oogst, enz.) te kijken. Boos heeft hier niet de nu gebruikelijke betekenis 'vertoornd, kwaad', zoals in 'Ik ben boos op de regering. ' Het wordt gebruikt in de oudere betekenis 'vijandig gezind, jaloers'.
Door een klap van bijvoorbeeld een bal of vuist kan uw oog beschadigd raken. Uw oog kan pijn doen en gaan tranen en rond uw oog kan het dik en blauw zijn. Koel het oog met een koud washandje.
In een heel enkel geval kan er sprake zijn van een spontaan blauw oog. Hierbij krijg je een blauw oog zonder dat daar een harde klap of andere duidelijke oorzaak aan vooraf is gegaan. Je kunt in dat geval het beste een arts raadplegen om een eventuele afwijking in je bloedvaten of bloedstolling uit te sluiten.
De medische term voor een blauwe plek is hematoom. Wanneer de kleine onderhuidse vaatjes door een klap openscheuren, ontstaat een poel van bloed. Als deze poel vlak onder de huid zit, is het hematoom rood, als de poel wat dieper zit, is het hematoom blauw.
Een oogkasbreuk veroorzaakt soms geen klachten. Er kan een bloeding optreden in het wit van het oog. Naar boven of beneden kijken is pijnlijk, en soms ziet men dubbel. De oogbol kan naar achter verplaatst zijn; het oog zit dan wat dieper in de oogkas.
Dit is te zien wanneer de ogen gesloten zijn en deze naar de achterkant van de oogleden kijken. In een lichte kamer ziet men een donkerrode kleur doordat een kleine hoeveelheid licht de oogleden binnendringt en de kleur aanneemt van het bloed waar het doorheen geschenen is.
De oogleden beschermen de ogen tegen uitdroging en infecties. Door met de oogleden te knipperen wordt het oog gereinigd en vochtig gehouden. Daarom zijn de ogen ook tijdens de slaap dicht.
Het wordt ook wel wiebelogen of trilogen genoemd. Het komt niet vaak voor. Ongeveer 1 op de 1.000 mensen heeft er last van. Heeft u uw hele leven al trillende ogen, dan is het aangeboren.
UV-licht kan zeer belastend zijn voor uw ogen – niet alleen op zonnige dagen, ook wanneer het buiten bewolkt is. UV-straling is niet te vermijden. Daarom bevatten zonnebrandmiddelen en veel moisturizers UV-bescherming.
Diabetes, suikerziekte, is een onzichtbare ziekte. Je kunt er jaren mee rondlopen zonder dat je het merkt. De symptomen van diabetes zijn vaag en veel mensen hebben nauwelijks klachten. Laat ontdekken van diabetes is levensgevaarlijk.
Door de warmte zetten de bloedvaatjes onder je huid uit en stroomt het bloed weer sneller. Zo herstelt je huid sneller. Als de plek geel kleurt, kun je elke dag even met de plek in de zon zitten. Door het UV-licht breekt de kleurstof bilirubine namelijk sneller af.
Door een val of klap raken de kleine bloedvaatjes onder de huid beschadigd. Er ontstaat een onderhuidse bloeding die zich gaat zich ophopen onder de huid waardoor er een blauwpaarse vlek ontstaat die meestal na enkele dagen verkleurt en verdwijnt maar dit proces kan ook 3 tot 6 weken duren.
Het zijn rode of paarse puntvormige huidverkleuringen die evenmin verheven zijn. Typisch is dat je ze niet kunt wegdrukken.