Groenblijvende hagen zorgen het hele jaar door voor een prachtige omlijsting of kadering van de tuin. Bekende groenblijvende haagplanten zijn de thuja, taxus en de laurierkers. Als vervanger van de buxus wordt de Japanse hulst vaak aangeplant.
Onze gevarieerde top 4 groenblijvende haagplanten met weinig onderhoud: Hedera haag (klimop) Thuja haag (conifeer) Ilex Crenata haag (Japanse hulst)
Wat zijn de snelst groeiende haagplanten? Een haagplant die al sinds jaar en dag bekendstaat om zijn snelle groei is de laurierkers. Niet alle soorten laurierkers groeien echter even snel: de laurier 'Otto Luyken' en 'Zabeliana' worden juist gekenmerkt door een vrij trage groei.
De meeste goedkope hagen vindt u in de categorie 'bladverliezende haag'. Hier staan naast de haagbeuk, beukenhaag en laurier ook de veldesdoorn en meidoorn, waarvan de goedkoopste varianten minder dan een euro per stuk kosten!
Om een keuze te maken voor een perfecte haag is het ook belangrijk om zich af te vragen waar de haag geplant gaat worden. Kijk goed naar de plek waar de haag komt te staan. Een groot aantal haagsoorten hebben wat zonlicht nodig. Maar er zijn er ook haagsoorten die in de schaduw moeten staan.
Bekende voorbeelden van haagplanten die zich goed kunnen ontwikkelen in een droge ondergrond zijn de beukenhaag, de liguster, de olijfwilg, de berberis, de vlinderstruik, de meidoorn, de Japanse lariks en de laurierhagen.
Een haag gaat langer mee dan een tuinscherm, beuk en haagbeuk worden probleemloos 50 jaar en ouder; houten schuttingen houden 20 tot 25 jaar. Een haag is dus in aankoop én op langere termijn goedkoper. Het is ook een milieuvriendelijker manier om je tuin af te schermen.
Toppers zijn meidoorn, Gelderse roos, veldesdoorn, sleedoorn, kardinaalsmuts, gele en rode kornoelje, vogelkers, sporkehout, vlier, lijsterbes, wilde liguster en krentenboompjes. TIP! Heb je weinig tijd of hoeft je haag er niet per se strak bij te staan, snoei ze dan een keer, midden juni.
Veel gebruikte struiken als afscheiding zijn toch we de laurier, conifeer, taxus of een beukenhaag. Al deze soorten bestaan weer uit soorten. De laurier heeft namelijk wel drie soorten. De Portugese, Rotundifolia en de Caucasica.
De kosten van een heg liggen iets lager, deze starten vanaf zo een €40,- per meter. Hierbij rekenen we met Laurier die circa 180 cm is. Er kan ook worden gekozen voor een kleine heg, die heeft dan wel meer tijd nodig om de tuin af te dekken. Dan kunnen de kosten liggen op €10,- per meter liggen.
Houten schermen – Zelfgemaakte omheining uit hout
Heb je graag een natuurlijke en warme uitstraling dan zijn houten schermen vast iets voor jou. Ze zijn relatief goedkoop en heel makkelijk zelf te plaatsen. Ook op een vaste ondergrond zoals beton is deze schutting een snelle en goedkope keuze.
Wanneer je de haag op je eigen perceel plant, hou je minstens 50 cm afstand tot de perceelgrens. Graaf een sleuf van ongeveer 40 cm diep en 40 cm breed en maak de grond goed los. Je kan de bodem verbeteren met compost. Druk de grond goed aan en giet de planten aan.
De ligusterhaag groeit ongeveer 40 tot 50cm per jaar. U kunt de haag daarom het beste een aantal keer per jaar snoeien.
Koop gewoon een degelijke meststof voor de siertuin en geef hiervan de juiste hoeveelheid zoals voorgeschreven door de fabrikant. Dit zal tot een gestage groei leiden die gezond is en die de struik in evenwicht laat ontwikkelen.