Het dieet bestaat uit de uitschakeling van ei en van alle producten die ei bevatten of waaraan ei is toegevoegd. Meestal is er een allergie voor het wit van ei. Daar men nooit volledig de eidooier van het eiwit kan scheiden, wordt het hele ei verboden.
Wat is een koemelkovergevoelig- heid? Bij een koemelkovergevoeligheid (allergie of intolerantie) wordt koemelkeiwit niet goed verdragen. De klachten die het meest voorkomen zijn diarree, braken, problemen met de luchtwegen en eczeem.
Antwoord: De eiwitten in (koe)melk bestaan voor circa 80% uit melkeiwit (ofwel caseïne) en voor de resterende 20% uit wei-eiwit.
Een ei behoort tot zuivel, tot de proteïnen, tot het ontbijt. Toegevoegd na 8 minuten: Eieren horen bij vak 3 van de Schijf van Vijf. Dit is het vak waar ook zuivel, vlees, vis en vleesvervangers toe behoren. Eieren bevatten vooral eiwit en vet, en een kleine hoeveelheid koolhydraten.
Het Voedingscentrum adviseert om niet meer dan 2 tot 3 eieren per week te eten. Dit omdat eigeel cholesterol en verzadigd vet bevat. Beiden, maar vooral verzadigd vet verhogen het cholesterol in je bloed. Dit is slecht voor je hart en bloedvaten.
Het ongezonde imago van eieren komt door het relatief hoge cholesterolgehalte. Het lichaam heeft cholesterol nodig. Toch krijg je ook snel te veel cholesterol binnen. Dat verhoogt het risico op hart- en vaatziekten.
Lactose komt niet alle melkproducten voor, melkeiwit wel. Mensen met lactose-intolerantie kunnen bijvoorbeeld Nederlandse harde kaas wel eten, terwijl mensen met een koemelkallergie dit beslist niet kunnen verdragen. Nederlandse harde kaas is namelijk lactosevrij, maar bevat wel koemelkeiwit.
Als de lactose uit de voeding niet of onvoldoende verteerd wordt, komt de lactose onveranderd in de dikke darm terecht en trekt daar vocht aan. De ontlasting kan daardoor dunner worden en (ernstige) diarree veroorzaken. Daarnaast kan de lactose in de dikke darm worden afgebroken door darmbacteriën (darmflora).
De melk wordt vrijwel altijd eerst op zo'n 80-90 graden Celcius gepasteuriseerd. Dit wordt gedaan om eventuele ziekteverwekkers te doden en de melk beter fermenteerbaar te maken middels een gedeeltelijke melkeiwit-denaturatie.
Mensen met een koemelkallergie volgen een koemelkvrij dieet. Bij eten en koken moet contact met koemelkeiwit zorgvuldig worden vermeden om de kans op een allergische reactie zo klein mogelijk te maken.
Melkproducten van de koe zoals melk, karnemelk, yoghurt, kwark, kaas en roomboter inclusief alle producten waar deze ingrediënten in worden verwerkt. Melk chocolade en witte chocolade bevatten ook altijd melkeiwitten.
Dit betekent dat harde Hollandse harde kazen gegeten kunnen worden door mensen met een intolerantie, evenals buitenlandse kazen als emmentaler, gruyère en parmezaan. Verse kazen als mozzarella, feta en ricotta moeten echter gemeden worden.
Een milde reactie kan zijn: uitslag of roodheid in het gezicht of over het lichaam, buikpijn, spugen, diarree. Een ernstige reactie kan zijn: zwelling van tong, mond of gelaat, benauwdheid, verminderd bewustzijn.
Niet alle producten waar noten in zitten, zijn opgenomen in deze lijst. Alle soorten brood, beschuit, toast, crackers, ontbijtgranen, pannenkoeken, poffertjes. In (room)boter, margarine en halvarine zitten bijna nooit ei-bestanddelen.
Waar zit eiwit in? Het ei is overigens niet de enige eiwitrijke voedingsbron. Volgens het Voedingscentrum komt in vrijwel alle levensmiddelen eiwit voor, maar de hoeveelheid eiwit verschilt wel per product. Zoals gezegd bevat een ei dus veel eiwit, maar vlees en vis zijn nog rijker aan eiwit.
Nee, er zit in ei geen lactose. Niettemin kan het voor iemand die pas net lactose-intolerant is een dringende vraag zijn. Aangezien ei dierlijk is en bij een lactose-intolerantie alle melk van zoogdieren moet worden vermeden is het een terechte vraag.
Hoe minder melkproducten een persoon eet, hoe minder lactase het lichaam aanmaakt. Lactose kan daardoor minder, of helemaal niet meer, worden verteerd. Wie dan toch melk drinkt, kan daar last van krijgen. Lactose komt dan namelijk onverteerd in de darm terecht, waar het gaat 'gisten' doordat bacteriën het afbreken.
Gewone simpele magere yoghurt is een gezonde keus. Links- of rechtsdraaiend, of roer of stand maakt allemaal niet zo veel uit. Bij darmklachten kan een speciale probiotische yoghurt het proberen waard zijn. Het effect is nog niet bewezen.
Hiertoe streven zij ernaar om in het geheel af te zien van het gebruik van dieren en producten van dierlijke herkomst. Een veganist eet daarom vlees noch vis, maar ook geen zuivelproducten, eieren, honing en andere producten van dierlijke oorsprong of met dierlijke ingrediënten.
Daarnaast zijn er de zogenaamde chronische klachten, door langdurig lactosegebruik terwijl je er intolerant voor bent. Een depressief gevoel met hoofdpijn, duizeligheid en moeite om te concentreren is daarbij een mogelijkheid.
Voorbeelden van lactosevrij broodbeleg zijn: Vleeswaren zonder toevoegingen, zoals: rookvlees, fricandeau, rosbief, kipfilet.
Voor gezonde mensen kan een dagelijks eitje geen kwaad, het verhoogt de kans op hart- en vaatziekten niet. Hou er wel rekening mee dat in sommige voedingsmiddelen al eieren verwerkt zijn. Meer dan een ei per dag wordt niet aangeraden.
Bruine en witte eieren zijn even gezond. De kleur van de schil of dooier maakt geen verschil. De kleur van de schil heeft te maken met het ras van de kip. De kleur van de dooier is afhankelijk van het voer.
Wat zij niet weten is dat de eidooier juist het gezondste deel van het ei is, want deze barst van de vitamines, antioxidanten en gezonde vetzuren. Eigeel bevat wel een beetje verzadigd vet, maar 60 procent van het vet in eieren is onverzadigd vet.