Bij de vele verschilende duikstekken van Tenerife kunt u verschillend onderwaterleven spotten. Denk daarbij aan zeeschildpadden, verschillende soorten roggen, engelhaaien, octopussen, murenes, barracuda's, zeebaarsen, zeepaardjes, sepia's, zeeslakken en vele gekleurde vissen. Ook de wrakduiken zijn populair.
Reuze hamerhaaien werden reeds eerder opgemerkt in de wateren van Tenerife. Alhoewel ze normaal gezien de mensen niet aanvallen, worden ze toch als gevaarlijk geclassificeerd. Ze zijn meestal niet agressief, behalve in extreme omstandigheden. Het is een uiterst snelle vis en erg sterk.
Zalmen, Zeeschildpadden, Haaien, dolfijnen, walvissen en orka's zwemmen rondom het eiland. Het eiland is ontstaan uit vulkanisme. Overal op het eiland is dit zeer goed te zien. De vulkaan, el Teide, is de bekendste berg van het eiland.
Hoewel zwemmen met wilde dolfijnen op Tenerife niet is toegestaan, kunt u toch het water in om ze te ontmoeten bij Aqualand. Aqualand is een van de twee waterparken op Tenerife, samen met Siam Park.
Op Tenerife kun je in een bootje op zoek naar walvissen en dolfijnen. In de wateren rond Tenerife leven groepen grienden, tuimelaars en langsnuitdolfijnen.
De beste plek om de dieren te zien is in het 'kanaal' tussen Tenerife en La Gomera, omdat hier ook veel scholen permanent leven. Als je dat combineert met de prachtige kliffen, dan is Los Gigantes de beste plek. Behalve de wilde zeedieren zie je dan ook de indrukwekkende reuzen die de naam geven aan het dorp.
Tenerife behoort tot Europa's beste bestemmingen voor wat betreft snorkelen. Tenerife heeft een prachtige onderwaterwereld waar je wel 600 verschillende vissen kunt bewonderen. Wat dacht je bijvoorbeeld van de gekke trompetvis, zeeduivels of de kogelvis? Rond Tenerife komen ook veel dolfijnen en walvissen voor.
De meest bekende landen om dolfijnen in het wild te spotten zijn Egypte, Australië, Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika, Mozambique en vele landen uit Noord, Midden en Zuid-Amerika. Het spotten van dolfijnen in Europa is minder bekend.
Zoals we al zeiden, is het vrij moeilijk om met dolfijnen te zwemmen in Spanje omdat is verboden. Toch zijn er verschillende plaatsen waar ja er zijn dolfijnenshows en zelfs als dat zo is, kun je dichtbij zijn, bijvoorbeeld in de Dierentuin van Madrid of Dierentuin van Barcelona.
Het hangt er een beetje van af wat je precies zoekt. Voor jongere mensen die tot vroeg in de ochtend van feestjes willen genieten is de zuidelijke regio aantrekkelijk, maar ook in Puerto de la Cruz en in de hoofdstad Santa Cruz zijn er verschillende plaatsen waar je de nacht door kunt dansen.
Neem waterschoenen mee. De grond is vrij ruw en kan 's zomers heel heet worden. Ook heb je meer houvast als je uit het zwembad loopt of van een glijbaan af stapt.
Een vakantie in de natuur op Tenerife
Dan is het noorden van het eiland de perfecte streek voor jou. In het geografische hart van het eiland ligt de prachtige Teide, met 3718 meter de hoogste berg van Spanje. Vanuit Puerto de la Cruz en La Laguna is de Teide gemakkelijk bereikbaar.
De meest voorkomende haai langs de Spaanse kust is de Tintorera of blauwe haai of Prionace glauca. Ondanks het feit dat deze haai veel voorkomt in de Middellandse zee en Atlantische Oceaan wordt hij niet veel gezien langs de Spaanse stranden.
De grote blauwe haai (tintorera) wordt wel vaker gezien in de Middellandse Zee en het is deze ongevaarlijke haaiensoort die voor de meeste zwemverboden zorgt in Spanje.
Deze week werd een blauw exemplaar gespot in de haven van Allicante, in de wijk San Gabriel. Grofweg een week eerder zwom een blauwe haai ongeveer vijftig kilometer zuidelijker in de haven van Torrevieja. Volgens deskundigen komen haaien dicht bij de kust als ze ziek of gedesoriënteerd zijn of als ze willen 'relaxen'.
Gemiddeld is het budget om in een restaurant te eten op Tenerife zo'n 37% goedkoper in vergelijking met Nederland.
Tenerife is één van de groenste eilanden van de Canarische Eilanden. Door een bijna tropisch klimaat (het ligt ter hoogte van Afrika) is het hier het hele jaar door heerlijk vertoeven! Uiteraard kun je hier een heerlijke strandvakantie houden, maar als je van hiken, surfen en cultuur houdt is er ook genoeg te doen.
De kans dat u walvissen en dolfijnen ziet tijdens een boottocht op Tenerife is vrij groot en u hoeft zich geen zorgen te maken, want Tenerife heeft residente populaties tuimelaars en grienden die zich, afhankelijk van het seizoen, bij andere migrerende soorten voegen.
Maar dolfijnen zijn en blijven wilde dieren, die regelmatig mensen verwonden met beten, snijwonden en gebroken botten. Dat doen ze niet expres, het zijn gewoon grote en sterke wilde dieren die niet geschikt zijn voor de omgang met mensen.
Dat is zo van april tot oktober. April en mei zijn goede maanden om de zogenaamde grotere walvissen te zien zoals de gewone vinvis, de Noorse vinvis en de blauwe vinvis. Potvissen kan je het ganse jaar zien maar de meeste kans heb je tijdens de zomermaanden. De zomer is ook de beste tijd om dolfijnen te spotten.
Geologisch gezien vormen beide eilanden één geheel. De smalle zeestraat tussen Lanzarote en Fuerteventura is amper 40 meter diep, terwijl de oceaanbodem rond de andere eilanden duizenden meters dieper ligt. Het meest westelijk gelegen eiland, El Hierro, ligt een kleine 500 km verderop in de oceaan.
Snorkelen is een prima manier om met het hele gezin een leuke en leerzame ervaring mee te maken. Elke snorkeltrip duurt ongeveer 3 uur.
Wat kost een snorkelset
Wat mag een snorkelset kosten? De prijzen variëren van 25 euro (zonder vinnen) tot en met 150 euro. Begin je met snorkelen en weet je nog niet of je het vaak gaat doen, koop dan een set van 25 tot 50 euro.