Een mousserende wijn als champagne of cava, schenk je in een hoog, smal wijnglas, flûte genoemd. Het glas maakt de mousse (de bubbels) goed zichtbaar en zorgt dat ze ook zo lang mogelijk in het wijnglas blijven. Drink je een zoete mousserende wijn dan heeft een breed laag glas de voorkeur.
Gewoonlijk wordt cava geschonken in een 'fluitglas': een smal wijnglas. Met dit glas zie je de bubbels helder van onderaf naar boven bruisen. Dat ziet er feestelijk uit – en dankzij de kleine opening aan de bovenkant van dit glas, behoudt de cava zijn bubbels langer dan bijvoorbeeld bij een laag en breed cava glas.
Tulpvormige flûte
Prosecco, Rose, etc. Dit glas is wijder, waardoor de fruitige aroma's meer behouden blijven. Dit glas is daarom geschikt voor wat fruitige, meer aromatische mousserende wijnen.
Het ideale glas
Tulpvormige glazen zijn het beste om Champagne uit te drinken. Ze moeten voldoende hoog zijn, zodat de bubbeltjes genoeg plaats hebben om zich te ontwikkelen en de aroma's zich kunnen ontplooien.
Ben je een cavaliefhebber? Dan vind je het waarschijnlijk belangrijk te weten hoeveel calorieën er in jouw glaasje bubbels zit. Is cava bijvoorbeeld een dikmaker? Het antwoord is simpel: 'Nee'.
Andere bubbels en een minder lange houdbaarheid van prosecco. Smaak: champagne heeft een frisse smaak, cava is vaak licht gekruid en prosecco smaakt meestal wat zoeter.
Hoe drink je cava het best? Cava kan best geserveerd worden rond 6 tot 8 graden, niet te koud dus. Dit geldt voor alle schuimwijnen. Vaak wordt de fles cava of champagne al vroeg op de avond in de ijsemmer geplaatst.
Cava kan je best - zoals alle schuimwijnen - niet te koud serveren. Rond de 6 à 8 graden is ideaal. Schuimwijn wordt al vaak heel vroeg in de ijsemmer geplaatst, waardoor hij afkoelt tot 1 of 2 graden. De beste manier is om de fles te koelen in de koelkast.
Prosecco bewaren en drinken
- Na het openen, verzegelen en koelen tot drie dagen. - Serveer prosecco licht gekoeld op een temperatuur van 7,5°C tot 10°C. - Serveer prosecco in een tulpvormig Champagneglas.
Rode wijn is vaak gebaat bij wat extra zuurstof. Bij rode wijn is het glas dus groter en breder dan bij wit of rose. Zo kan er voldoende zuurstof bij en ontwikkelt de wijn zich in het glas. Om goed te kunnen walsen en zo de wijn wat extra lucht te geven is het belangrijk dat ook de bol van de kelk breed genoeg is.
Verschil rode en witte wijnglazen
Rode wijn wordt in een groter en breder glas geschonken dan witte wijn. Dat wordt gedaan omdat rode wijn doorgaans complexer van smaak is dan witte wijn. Bij een wijnglas met wijde opening komt het aroma beter tot zijn recht.
Bourgogne. Een pinot noir of bijvoorbeeld een gamay heeft ruimte nodig om voldoende zuurstof in zich op te kunnen nemen. De tulpvormige, ronde kelk van het bourgogneglas is vrij breed en volumineus, waardoor de geur en de fruitige smaak zich volledig kunnen ontplooien.
Door de aanraking van de Champagne met minuscule hoeveelheden lucht in het glas, ontstaat de prachtige belletjes stroom van koolzuurgas. Dat ontsnap uit het glas Champagne. Deze 'belletjes stroom' heeft een bepaalde 'lengte' in het glas nodig om zich goed te vormen.
Verder is het handig om te weten dat er ongeveer 5 glazen uit een fles wijn gaan en 6 uit een fles prosecco, cava of champagne.
Het ligt aan de fles en je glas hoeveel je kunt vullen. Als we ervan uit gaan dat je je champagne uit een standaardfles (0,75 liter) in een flûte serveert, krijg je 5 goedgevulde (lees: volle) glazen. Heb je een magnumfles (1,5 liter), dan kun je 10 tot 24 glazen vullen.
Hoe je het best cava kunt bewaren
Gebruik, om de fles cava goed te bewaren na opening, een vacuümstop en bewaar de fles liggend in de koelkast. Probeer de fles zo min mogelijk te bewegen om de bubbels te behouden. Hoe lang kun je de cava dan bewaren? Zo'n drie dagen lang.
"Stop de fles nooit in de diepvries en maak de glazen niet té proper": het perfecte glas cava drink je zo. Hopelijk staan de bubbels al klaar, want binnenkort mag er rijkelijk geschonken en gedronken worden.
De Spaanse Cava is hierdoor uitstekend te combineren met talloze tapasgerechten, waaronder o.a. : croquetas, gamba's, chipirones (inktvis), serranoham, maar ook diverse andere gefrituurde tapas.
Cava is over het algemeen niet zoet. De meeste cava's worden gemaakt als Brut. Een Brut heeft een laag suikergehalte, waardoor deze wordt ervaren als niet zoet. Door de veelzijdigheid kan cava door iedereen gesmaakt worden.
Over het algemeen is cava 9 maanden houdbaar als deze ongeopend bewaard is. Wanneer een fles cava geopend bewaard wordt, ontsnapt het koolzuur uit de fles en wordt de cava minder lekker.
Brut wil eigenlijk zeggen hoe 'droog' de wijn is. Brut is zeer droog en dulce is zeer zoet. Kortgezegd: Alleen de bubbels die uit de champagnestreek in Frankrijk komen, mogen de naam champagne dragen. Dus: Cava of Prosecco zijn géén champagne.
Cava is een mousserende wijn uit Spanje die wordt gemaakt van inheemse druiven als macabeo, xarel-lo en parellada. Prosecco komt uit de regio Veneto in het noordoosten van Italië en wordt gemaakt van de Glera-druif.
Als het je echt puur om het aantal calorieën te doen is, dan maakt het eigenlijk helemaal niet uit of je champagne, cava of prosecco neemt. Alle drie de drankjes bevatten namelijk gemiddeld zo'n 77 calorieën per glas.