Namibië (afr)Koninkrijk der Nederlanden (nld)Suriname (nld)Zuid-Afrika (afr)
Behalve in Nederland, spreekt men Nederlands in Vlaanderen en in Suriname. Nederlands is ook een officiële taal in Aruba, Curaçao en Sint Maarten.
Het Nederlands en Afrikaans hebben hun status als de grootste taal in het gebied van de voormalige Kaapkolonie nooit afgestaan aan het Engels. De meerderheid van de inwoners uit de provincies Noord- en West-Kaap spreekt tegenwoordig (nog steeds) Afrikaans.
Wordt er in Zuid-Afrika Nederlands gesproken? Nee, er wordt geen Nederlands gesproken in Zuid-Afrika. Wel spreekt ongeveer 13 procent van de bevolking er Afrikaans, dat een zustertaal van het Nederlands is.
Nederlanders kunnen het Afrikaans nog altijd eenvoudig begrijpen – zeker als je het voorleest. Carstens werkt aan een boek over de geschiedenis van het Afrikaans. Hij schat de overeenkomsten tussen de zustertalen op circa tachtig procent. “De woordenschat en de taalstructuur komen grotendeels overeen.
Het Afrikaans is dus een bedrieglijke taal in die zin dat ze voor een Nederlandstalige makkelijk te leren lijkt, maar dat bij nader inzien niet is, vooral niet bij actief gebruik.
Het Standaardafrikaans zoals we het nu kennen is een versmelting van het Kaaps-Hollands van de blanke kolonisten en het Khoi-Afrikaans van de gekleurde bevolking. Dat eerste heeft ervoor gezorgd dat het Afrikaans zo goed op het Nederlands is blijven lijken; het tweede verklaart vooral de vereenvoudigingen in de taal.
Na verloop van tijd heeft het Kaap-Nederlands zulke zaken dan ook verloren: het Afrikaans kent maar één werkwoordsvorm (jy loop, julle loop), en twee lidwoorden (die en 'n). Het resultaat is een taal die behoorlijk op het Nederlands lijkt, maar toch ook een heel eigen woordenschat en grammatica heeft.
In Afrika worden meer dan tweeduizend verschillende talen gesproken, van welbekende talen als het Arabisch en het Swahili tot kleinere talen zoals het Maa van de Maasai en het Hai//om gesproken door de San.
De Nederlandse Kaapkolonie (officieel: Tussenstation Kaap de Goede Hoop) was een verversing- of tussenstation van de Vereenigde Oostindische Compagnie (VOC) rond Kaapstad in het huidige Zuid-Afrika. Het gebied was in Nederlandse handen van 6 april 1652 tot 7 augustus 1795.
Engels: als omgangstaal algemeen gebruikt, daarin gesteund door de regering. Als moedertaal veel gesproken in Kaapstad, Johannesburg en de steden in KwaZoeloe-Natal. Zoeloe: vooral in KwaZoeloe-Natal en het zuidelijk deel van Mpumalanga en Gauteng. Xhosa: vooral in Oost-Kaap en in de stedelijke gebieden in Westkaap.
Met tweeduizend verschillende talen behoort Afrika tot de meest taalrijke regio's van de wereld. Onder die pakweg tweeduizend talen zijn een paar wereldtalen met miljoenen sprekers, zoals het Hausa en het Fulani in West-Afrika, het Swahili in Oost-Afrika en het Arabisch in Noord-Afrika.
Toch wordt het wereldwijd door meer dan 24 miljoen personen gesproken. Hiermee is het de meest gesproken taal ter wereld die nauw verwant is aan het Engels. Met andere woorden, het Nederlands lijkt van alle talen het meest op de Engelse taal.
Armeens. De meeste geleerden nemen aan, dat deze taal rond 450 voor Christus ontstond. Ondanks zijn leeftijd spreken ongeveer 5 miljoen in Rusland en Georgië nog steeds Armeens als hun eerste taal.
Haarlem heeft de reputatie dat het de plaats is waar het zuiverste, het minst van de norm afwijkende Nederlands gesproken wordt.
Zuid-Afrika kende vroeger twee talen, het Engels en het Afrikaans, maar in middels zijn er 11 talen officieel erkend. Na India kent Zuid-Afrika de meeste officiële. De elf talen zijn: Afrikaans, Engels, Zoeloe, Xhosa, Zuid-Ndebele, Noord-Sotho, Zuid-Sotho, Tswana, Swazi, Tsonga en Venda.
Afrika staat bekend om zijn ongerepte natuur, wilde dieren en vriendelijke bevolking. Qua steden heeft het continent een mindere reputatie. Toch zijn er zat leuke, mooie en/of boeiende Afrikaanse steden.
Kaapstad valt in tijdzone UTC +2. Wat is het tijdsverschil tussen Nederland en Kaapstad? – Tijdens onze zomertijd is er geen tijdsverschil. – Tijdens onze wintertijd is het in Kaapstad 1 uur later.
Het Afrikaanse woord voor baby is baba.
'Baba' is Afrikaans voor 'baby'.
Pap-wiel: Ooit met een 'pap-wiel' langs de weg gestaan? Dat is balen! Inderaad: een lekke band.
Uiteraard is Afrika ook een gigantisch groot continent, en telt ze ontelbaar verschillende keukens... Er zijn héél veel lokale verschillen, maar ook enkele typische ingrediënten die je vaak ziet weerkeren: kip, melkproducten, cassave, bakbananen, rijst, okra, pittige chilipepers en véél kruiden.
Het 'Afrikaans', dat tegenwoordig te boek staat als een dochtertaal van het Nederlands (ook al is daar nog wat debat over), werd in eerste instantie 'Kaaps-Hollands' genoemd, en is in de zeventiende eeuw ontstaan uit een Nederlands dialect dat gesproken werd door kolonisten die zich in de Kaapkolonie vestigden.