Wanneer je zelf zaait, kan het namelijk wel zo'n 5 jaar duren voor er daadwerkelijk vruchten aan de boom komen.
De citroenboom houdt van een warme, zonnige standplaats. Bij volledig volle zon in het voorjaar en de zomer is het echter verstandig om de boom na een tijdje in de schaduw te zetten, anders kan het blad verbranden. Plant de citroenboom in voedingsrijke, vochtige bodem en in een ruime pot.
Citroenen hebben ongeveer twee jaar nodig om door te groeien en dan veranderen ze vanzelf van groen naar geel.
Nu vraag je je wellicht af of de vruchten van de citrus die in Nederlandse tuinen groeien eetbaar zijn? Ja, deze kan je zeker consumeren, tenminste als je van zuur en bitter houdt. Door de geringe zonkracht in Nederland is de vrucht niet voldoende gerijpt zodat de smaak altijd bitter zal blijven.
De Citroenboom moet je in het Nederlandse klimaat wel in een pot of plantenbak plaatsen. Citroenbomen zijn namelijk erg gevoelig voor vorst en overwinteren graag in een beschutte en warmere omgeving. Met de juiste bescherming in de winter kan je in het voorjaar genieten van de heerlijk geurende bloesem.
De Citrusboom kan in de zomer buiten worden neergezet, wel raden we aan om de plant in de winter binnen te plaatsen. De citrusboom kan namelijk geen vorst verdragen. Zorg wel dat de overgang van temperatuur niet te groot is, omdat de plant dit namelijk niet gewend is.
In de zomer kan de Citroenboom in de volle zon buiten op het terras of in de tuin staan. Vermijd een tochtige, winderige plaats en zet de boom op een beschutte plaats tegen een muur aan de zuidkant. Het voorkomt en vermindert de aantasting door ongedierte en schimmels.
Om de groei te stimuleren geef je de citrusboom het hele jaar door elke 14 dagen ongeveer 10 gram pure stikstof. FOSFOR - Een citroenboom of limoenboom van twee jaar oud heeft 10 gram pure fosfor per jaar nodig.
De Citroenboom bloeit het hele jaar, de hoofdbloei vindt plaats in het voorjaar. Dan groeien er gelijktijdig bloemen en vruchten in diverse stadia aan dezelfde plant. De bloesem van de Citroenboom is wit en geeft een intens zoete geur af.
In het voorjaar kunnen de citrusplanten worden gesnoeid. Snoei ze net als appel- en perenbomen: eerst de rechtopstaande takken, dan de zijtakken (houd vijf tot zes ogen over). Snoei ook de takken weg waar het blad naar beneden groeit. Zorg voor een open boomvorm: de takken die naar binnen groeien, mogen ook weg.
Meyer citroenbomen zijn het meest geschikt voor binnenshuis en produceren kleine tot middelmatig grote vruchten met een sterke smaak. Roze gevarieerde citroenbomen zijn ook een goede optie voor beginners en produceren citroenen met roze vruchtvlees.
U mag gerust uw citroenboom buiten laten staan, maar zorg voor aangepaste bescherming. Voor elke plant hebben wij op onze website de nodige verzorging vermeld. U vindt hoeveel water ze moeten krijgen, wanneer ze moeten bemest worden en ook wat u precies moet doen in de winter.
Net als met andere fruitsapjes blijft er in het sap nauwelijks tot niets over van de vitaminen en mineralen en vezels. Wat betreft citroenen blijft er vooral erg veel citroenzuur over wat zeer schadelijk is voor je gebit en maagklachten kunnen geven .
Waarschijnlijk zijn de wortels aangetast door een teveel aan water in de grond of door een ziekteverwekker. Hierdoor kan de citrusboom minder water en stikstof uit de grond opnemen, waardoor de bladeren geel worden, slap gaan hangen, verdorren en uiteindelijk van de citrusboom af vallen.
Ja, je kunt perfect je eigen, eetbare citroenen kweken, en zelfs jaar naar jaar een flink voorraadje oogsten. Dat je in ons klimaat alleen maar zure of bittere citrussen zou kunnen oogsten, klopt niet. Maar je boom vergt wel wat verzorging.
Wanneer de bodem veel zout of klei bevat, dan wordt de groei van de wortels van een citrusboom aanzienlijk geremd. Fijn zand, zoals zilverzand, is een goede keuze voor je eigen gemaakte citruspotgrond. Dit zand is grof genoeg om water door te laten, maar fijn genoeg om de wortels van voldoende stevigheid te voorzien.
Geef de planten, als ze eenmaal buiten staan, organische mest met relatief hoog stikstofgehalte bijvoorbeeld NPK 10-4-6. Een enkele keer tussendoor eventueel Peters mest NPK 20-20-20.
Zodra de nachtvorst verdwenen is, kan een citroenboompje buiten staan, liefst op een zonnig plekje zonder tocht en wind en met zijn voetjes in een voedselrijke en vochtige grond.
Je kunt een citroenplant ook stekken door een takje schuin af te knippen. Deze zet je dan ook weer in de grond. Het is belangrijk om het blad ongeveer te halveren, zodat de plant niet te veel water verdampt. Het is wel goed om het stekje in een kasje te plaatsen.
Jonge planten kunnen in het voorjaar verpot worden, oudere planten slechts om de drie jaar. Echt oude exemplaren verplant je best pas om de 5-10 jaar. Het groeiseizoen loopt van april tot september en in die periode mag je om de twee weken een speciale meststof toedienen.
Citrusboom - Citroenboom
Deze Citroenboom ook wel bekend als de Citrus Limon heeft een stamomvang van 18-20 cm en een totale hoogte van ca. 200-250 cm inclusief pot.
In een terracottapot kan de boom 2 tot 3 meter hoog worden. In een Mediterraans klimaat kunnen ze in de vaste grond tot 6 meter hoog worden. Ze zijn langlevend, er zijn namelijk exemplaren van vele honderden jaren oud.
Zomer. Tijdens de zomer is het heel belangrijk dat deze plant, wanneer hij buiten staat, goed vochtig gehouden wordt. Vooral tijdens de warme dagen moet er elke dag water gegeven worden, dat de kluit goed vochtig is. Met de wat minder warme dagen mag dit wel eens een aantal dagen overgeslagen worden.
Conclusie. Je buikvet gaat niet weg met citroen toevoegen aan je eetpatroon. Citroen bevat uiteraard gezonde stofjes die goed voor je zijn. Maar een echt verschil in vetverlies zul je niet gaan merken.