Voor een ritje op de dierenambulance rekent de Dierenbescherming een vast bedrag van 31 euro. Als de eigenaar van het dier bekend is, kunnen de kosten van 31 euro voor de dierenambulance worden doorberekend aan de eigenaar.
Jaarlijks redden de dierenambulances duizenden dieren. Dat zijn huisdieren zoals honden en katten, maar ook dieren in het wild zoals egels, vogels en hazen. Wilde dieren sterken aan in de wildopvang en worden daarna teruggeplaatst in de natuur. Van huisdieren proberen we de eigenaar te vinden.
U kunt de duif naar de vogelopvang brengen of de dierenambulance bellen om de duif op te laten halen.
Als mensen melden dat ze een dier hebben gevonden, halen wij het dier op. Wij gaan eerst altijd na of het dier gechipt is. Wij hebben een chipreader in de ambulance. Is het dier gechipt dan kunnen wij binnen enkele minuten de eigenaar achterhalen.
Bel de gemeente of Dierenambulance
In natuurgebieden kunt u de boswachter of eigenaar inlichten. Bel de gemeente of de Dierenambulance op 0900 0245 als u een zieke of gewonde vogel vindt. Zij vertellen u wat u het beste kunt doen.
Een overleden huisdier zal worden opgehaald door de dienstdoende rijder (Soms afhankelijk van de situatie). Een in het wild levend dier, afhankelijk van de plek waar het dier ligt, kan ook de volgende ochtend worden opgehaald. Hier zal de dienstdoende rijder een inschatting van maken.
Een dierenambulance is er voor het vervoer van zieke, gewonde, zwervende of dode dieren naar bijvoorbeeld opvangcentra, dierenarts of dierenziekenhuis. De dierenambulance is daarom een noodzakelijk onderdeel in de keten van dierennoodhulp.
Als een dier in acute nood is, gewond of in een uitzichtloze situatie verkeert, kun je de dierenambulance inschakelen via het landelijke meldnummer 144.
Voor de vacature van medewerker dierenambulance is geen opleiding. Wel worden er voor dit beroep cursussen gegeven. Wel is voor de functie van medewerker dierenambulance een rijbewijs vereist.
De hulp aan deze dieren wordt bekostigd uit donaties van donateurs, bedrijven en de gemeente. Bel je de dierenambulance voor hulp aan je eigen huisdier dan worden wel kosten in rekening gebracht.
Als een vogel niet meer wil drinken, naar adem hapt, 'bol' zit en amper van zijn plek komt of zich sloom beweegt, dan is de kans dat de vogel ziek is, een stuk groter.
Pak dan de vogel aan de rugkant vast, zodat hij in je handpalm ligt. Doe dit kalm en snel, maar druk absoluut niet op zijn keel, maag, borst of zijn kopje. Ook is het belangrijk om hem rechtop te houden om zijn bloedcirculatie op pijl te houden.
Breng de situatie onder controle
Een dier dat in shock verkeert en pijn heeft wil namelijk vluchten en zal mogelijk naar je happen. Bel vervolgens de dierenarts en/of dierenambulance. Tot zij zijn aangekomen kun jij zorg verrichten om ervoor te zorgen dat je kat in leven blijft.
Een dierenambulance is geen voorrangsvoertuig, zoals ambulances van hulpverleningsdiensten.
Gewonde dieren
Ook bij een gewond dier belt u met 144. Bijvoorbeeld een kat die door een aanrijding gewond is. De medewerker van 144 kan de beller vragen of hij/zij in staat is om het dier zelf naar een dierenarts of een dierenopvang te brengen.
Ziet u een (gewond) dier in nood, bel dan meteen 144. Ook wanneer een dier een gevaar voor zichzelf en de veiligheid van mensen oplevert, belt u met 144. Is er een dier in uw omgeving dat wordt verwaarloosd of mishandeld, ook dan kunt u bellen met 144.
Het alarmnummer is er niet alleen voor mensen, maar ook voor dieren. Zie je een hond in de gracht die dreigt te verdrinken, dan bel je 112 of 144!
In Nederland bestaan ongeveer 90 Lokale Dierenambulances.
De Dierenambulances, ondergebracht in stichtingen en verenigingen, ontvangen tot op heden niet of nauwelijks subsidies maar bestaan bij de gratie van donaties, giften en de bekende collectebusjes.
Bel direct met het landelijk meldpunt 144 Red een dier. Dit nummer is dag en nacht bereikbaar, 7 dagen per week.
Melden dierenmishandeling
U meldt dierenmishandeling of verwaarlozing bij meldpunt 144 Red een dier via telefoonnummer 144.
Ziet u een dier in nood of is een dier gewond? Bel dan meteen 144. U kunt dit nummer bellen voor alle dieren, dus ook voor huisdieren.
Als dierenbescherming vecht DierenLot voor de rechten van dieren en zet DierenLot zich in voor dieren in nood.
Voor een ritje op de dierenambulance rekent de Dierenbescherming een vast bedrag van 31 euro. Als de eigenaar van het dier bekend is, kunnen de kosten van 31 euro voor de dierenambulance worden doorberekend aan de eigenaar.
U moet onder andere contact op nemen met de Burgemeester, in praktijk het asiel of de dierenopvang die door de gemeente is aangewezen, om melding te maken van de vermissing van het dier. Andere instanties waar u de vermissing kunt melden zijn de politie, de dierenambulance en Amivedi.