Het drogen kan enkele dagen tot weken duren. Dit is afhankelijk van de grootte en dikte van uw schapenvacht. Droog de vacht nooit in de droger, noch in direct zonlicht, in de wind of in de buurt van de verwarming: de vacht raakt onherstelbaar beschadigd.
Zo kan je een schapenvacht wassen op de hand of in de machine op een wolwasprogramma van 30 graden. Handwas: – Gebruik een ecologisch wolwasmiddel of wolwasmiddel speciaal ontwikkeld voor het wassen van een schapenvacht bijvoorbeeld ons wasmiddel schapenvacht van Heitmann.
Waarom je de vacht niet in de wasmachine moet doen: Je wast het natuurlijke wolvet eruit, hierdoor verliest de vacht zijn natuurlijke vuilafstotende werking. De lederen achterkant zal nooit meer zo zacht zijn als bij aankoop. Als de lederen achterkant hard wordt kan je het niet meer soepel krijgen.
Leg de vacht een tijdje met de haarkant in de droge sneeuw en klop de vacht vervolgens uit. (De leerkant niet nat laten worden met bijvoorbeeld verse sneeuw). Na een tijdje kan de vacht wat vervilten. Om de vacht weer mooi en zacht te krijgen, kun je de vacht kammen met een geschikte borstel.
Schapenwol wassen met warm water
Ik ontdoe de vacht van vuile stukken, poep en strootjes. En was dan de vacht in gedeeltes gewoon in een afwasteiltje met heet water. Heet water , hoor ik je denken. Ja , gewoon met heet water uit de kraan met een druppeltje afwasmiddel erbij.
De schapenvachten van WOOOL gaan in principe zo'n 80 jaar(!) mee, dit is iets wat onze schapenvachten uniek maakt! Echter, de schapenvacht heeft hierbij natuurlijk wel zorg en aandacht nodig!
Regelmatig uitkloppen, met de hand of met een mattenklopper, is bij normaal gebruik voldoende om jaren plezier van uw schapenvacht te hebben. Daarnaast kunt u de vacht buiten luchten. Niet wassen is niet onhygiënisch: wolvezel breekt de meeste stoffen van nature af.
Mijn schapenvacht heeft een sterke geur
In dit geval kunt u de vacht het beste af en toe buiten laten luchten. Laat een vacht het liefst luchten bij een hoge luchtvochtigheid zoals mist, maar niet in de regen. De geur wordt altijd na een aantal weken vanzelf minder!
De prijs van een vacht varieert van €40 tot wel 200 euro. De prijs van een schapenvacht wordt vaak gebaseerd op de exclusiviteit van het schapenras en daarmee ook de exclusiviteit van het type vacht.
Hoe kan je een wollen trui wassen? Wil je een wollen trui wassen, gebruik dan nooit zeep of soda. Gebruik lauw, liefst kalkvrij water en een schepje borax of een paar druppeltjes ammoniak.
Vacht reinigen
Natuurlijk sneeuw blijkt uiteindelijk het beste reinigingsmiddel te zijn voor de natuurlijke schapenvacht! Neem de schapenvacht mee naar buiten, bestrooi sneeuw in en tussen de wol en peper het goed in! Leg daarna de schapenvacht met de wolkant op de sneeuw en laat deze een nacht liggen.
Schapenvachten worden vaak gebruikt om een bank of stoel te decoreren of als zacht kleed voor op de vloer. Voor ieder interieur is wel een geschikte schapenvacht te vinden. Zo kun je iedere kamer voorzien van de warmte en gezelligheid die een schapenvacht uitstraalt.
Synthetische schapenvacht wassen
Een synthetische kunstschapenvacht kun je in de wasmachine op maximaal 40 graden wassen op het handwasprogramma. Je mag deze niet bleken, niet in de droger doen en niet strijken. Na het drogen even weer uitborstelen en hij is weer als nieuw!
Over de vachten
Ze hebben het liefst een wollige schapenvacht. Speciaal voor uw hond of poes hebben wij bruine Hollandse vachten voor een kleine prijs. Het zijn vachten met een kleine beschadiging, een vakkundige reparatie of wat ruigere wol. De wol is ongeveer 5 cm lang.
Een medische schapenvacht is afkomstig van het Australische Merino schaap. Deze schapen hebben een hoge dichtheid vacht, wat er voor zorgt dat bij gebruik van dit vacht door er bijvoorbeeld op te zitten of liggen het gewicht van uw lichaam gelijkmatig verdeelt over de vacht.
Lanoline beschermt het schaap tegen de regen
Zijn vacht kan wel tegen een stootje. Dat komt door de talg die het schaap aanmaakt, lanoline genaamd. Dat maakt zijn vacht vet en beschermt het schaap tegen de invloeden van het weer.
Stop het kledingstuk (of de plaid) in een kussensloop of waszak. Doe deze vervolgens in de droogtrommel met een paar druppels lavendelolie. Zet de droogtrommel op een lage temperatuur (bij voorkeur dertig graden) en laat deze een half uurtje draaien. Als het goed is, moet dit de muffige geur doen verdwijnen.
Om wol te kunnen verwerken maken we gebruik van verschillende machines. De eerste stap is om met de hand de wol zoveel mogelijk vrij te maken van alles wat er niet in hoort, zoals stro, hooi, gras, mos en ontlasting, maar ook te korte plukjes wol. Als dit klaar is, komen de volgende machines aan bod.
Er zijn speciale borstels en wolkammen beschikbaar om de wol van uw vacht een opknapbeurt te geven. Als de wol door gebruik er minder mooi en vilt uitziet, krijgt deze weer een zachte uitstraling door de wol te kammen of te borstelen. Hierdoor verwijdert u ook vuil uit de vacht.
Tegenwoordig gebeurt het kaarden met een soort kam met stalen puntjes of met een kaardemolen. Tijdens het draaien worden de haren van de wol door de vele haakjes op de kaardemolen allemaal in één richting getrokken. Verder wordt het grootste vuil uit de vacht gekamd.
Het vachtvilten
Aan de onderkant van de ruwe vacht wordt een vilten laag met wol vastgemaakt. Dit gebeurt door middel van warm water, zeep en intensief wrijven en rollen, daardoor komt het viltproces op gang. Dit zorgt voor stevigheid van het kleed. De mooie lokken van het schaap blijven behouden.
Originele schapenvachten kan je herkennen aan een glanzende kleur. Tevens moet een echte vacht een andere kleur krijgen bij verandering van de lichtsituatie. Belangrijke eigenschap van een echt schapenvel is de zachtheid. Echtheid van originele schapenvacht herken je ook door te ruiken.
Door het looien worden de eiwitten in de huid onoplosbaar gemaakt. Daarna wordt de huid met vacht ingevet en eventueel nagelooid of geverfd. Vervolgens wordt de huid gedroogd en daarna bevochtigd met vochtig zaagsel. Na dit proces wordt de huid onthard in een daarvoor bedoelde machine.
De meest gebruikte manier om kreukels eruit te halen is het vochtig maken van de kreukels. Leg de koeienhuid op een vlakke ondergrond. Vervolgens plaats je een stapel zware boeken of gewichten op de plek waar de kreukels zich bevinden.