Zwarte limoen is een volledig gedroogde limoen, die al zijn vocht kwijt is en daardoor zeer hard is. Deze gedroogde limoenen worden van oorsprong veel gebruikt in de Perzische Golf. De limoen geeft gerechten een unieke aardse smaak.
De zwarte limoen vind je bij Midden-Oosterse of Turkse supermarkten of marktkramen. Niet gevonden? Ook online zijn ze te vinden. Bestel ze bij Pimenton of de KruidenKoning en leg een voorraadje aan in je keukenkastje zodat je tegen elke Ottolenghi opgewassen bent.
Deze zwarte citroenen - ook gekend als loomi - zijn kleine, gedroogde limoentjes uit het Midden-Oosten. Verse, groene limoenen worden eerst geweekt in zout water. Daarna drogen ze enkele weken op natuurlijke wijze in de zon. Zo krijg je gedroogde limoenen met een zwarte, harde, lederachtige schil en zwarte kern.
U kunt eenvoudig online limoen gedroogd kopen bij de Kruiden Koning. Gedroogde limoen (Limoe amani) wordt in het Midden-Oosten gebruikt als smaakmaker. Het wordt verkocht als hele limoen, in plakken gesneden limoen of in gemalen vorm.
Hoe gebruik je gedroogde citroen? Gebruik de citroen poeder als specerij om extra karakter toe te voegen aan stoofschotels, soepen, marinades en tajines. Laat de gedroogde citroenschijfjes meekoken in het kookwater voor stoofschotels, bouillon of bij je rijst voor een frisse en zoete smaak.
Kun je hele citroenen invriezen? Dat is mogelijk. Toch adviseren wij om de citroenen in schijfjes of plakjes te snijden zodat de citroen langer houdbaar blijft.
Limoen gemalen – Limoenpoeder te gebruiken als toevoeging aan soepen, sauzen en stoofgerechten. Een heerlijke toepassing van gedroogde limoen is in het Perzische gerecht Khoresht Ghormeh Sabzi.
Haal de limoenen uit het water en spoel af met warm water. Leg ze op een droogrekje en laat ze een week lang in de zon drogen (leuk als je bijv. in de woestijn leeft). Woon je wel in Holland dan biedt de oven uitkomst.
De truc is dus altijd hetzelfde: je laat dunne schijfjes citroen (of andere citrusvrucht) in suikerwater weken. Hierna moet het langzaam drogen in de oven. Het suikerwater zorgt voor het licht konfijten van de schijfjes en kan ze transparanter maken als je ze lang genoeg laat zitten in de siroop.
Gedroogde sinaasappels kunt u gebruiken voor bijvoorbeeld: sinaasappelthee of sinaasappellimonade. U kunt ze in een blender heel fijn mixen (verwijder dan de schil) en het sinaasappelpoeder gebruiken in uw recepten. Denk bv aan sinaasappelsaus, kwarktaarten enz.
Een voedseldroger gebruikt een verwarmingselement en een ventilator om warme lucht te creëren en daarna langs het voedsel te blazen om hierdoor vocht te onttrekken aan het voedsel.
Verwijder eerst de schil en snijd vervolgens mooie partjes tussen de velletjes uit. Pas op dat je het wit niet meeneemt, want dat is bitter. Een andere techniek om citrus te snijden is met een zesteur. Een zesteur is een speciaal mesje waarmee je zelf eenvoudig stukjes schil van een citrusvrucht halen.
Zo maak je gedroogde sinaasappelschijfjes
Leg de schijfjes los van elkaar op een rooster. Het rooster zorgt ervoor dat de schijfjes ook aan de onderkant goed drogen. Laat ze twee tot tweeëneenhalf uur op 100 graden drogen in de oven. De droogtijd is afhankelijk van de dikte van de schijfjes.
Verwarm je oven voor op 100 graden. Snij dan de sinaasappels/grapefruits/mandarijnen/citroenen in dunne plakken. Hoe dunner ze zijn, hoe eerder ze drogen. Leg ze vervolgens op een rooster en zet ze voor drie uur in de oven.
Citroenwater schijnt te helpen tegen een opgeblazen buik, voorkomt verstopping en versterkt je immuunsysteem. Maar let wel op als je te veel maagzuur hebt. Citroenwater kan ook juist zorgen voor oprispingen. Bloeddruk: de flavonoïden in citroen hebben naar alle waarschijnlijkheid een bloeddrukverlagend effect.
Je kunt limoen het beste bij kamertemperatuur bewaren omdat de smaak zo het beste tot zijn recht komt. De limoen is dan ruim 1 week houdbaar. In de koelkast is de vrucht echter 2 weken houdbaar.
Gember is ook zeer geschikt om in te vriezen en blijft hierdoor nog langer houdbaar. Het handigst is om de gember eerst te snijden of te raspen voordat je het in een bakje in de vriezer zet. Hierdoor kun je elke keer precies de hoeveelheid gember pakken die je nodig hebt. Ontdooien voor gebruik is niet nodig!
Zorg daarnaast dat je een goed, scherp mesje met glad snijvlak hebt. Leg vervolgens je citroenen en/of limoenen klaar en snijd de kontjes er van af. Halveer de vruchten door de lengte, zoals op bovenstaande foto laten zien. Leg de vrucht met het vruchtvlees op de plank en snijd elke helft in twee of drie partjes.
Maak citroenrasp met een gewone fijne rasp of met een speciale citroentrekker. Je krijgt dan alleen de smaakvolle gele schil als rasp. Het wit dat onder de schil zit, is bitter en dat wil je liever niet. Heb je geen rasp of citroentrekker, dan kun je een stevige citroen ook schillen met een dunschiller.
Een zesteur is speciaal ontworpen voor het schillen van citrusvruchten in dunne slierten. Kies je voor een superfijne rasp, vaak een Microplane, dan gebruik je deze voor het maken van verse citroenrasp.
Het drogen van voedsel is heel gezond en heeft een minimaal effect op de voedingswaarde van voedsel, vooral als u zelf voedsel droogt. Onderzoek dat gedaan is naar de voedingswaarde van gedroogd voedsel is meestal gedaan op voedsel dat onder commerciële omstandigheden is gedroogd.
''Je kunt alle soorten groente, fruit, kruiden, vlees of vis drogen. Maar ook kaas, noten, pasta en zelfs sommige soorten bloemen kun je in een droogoven drogen. Het fijne is: gedroogd voedsel smaakt veel beter dan de verse variant. De smaak is veel intenser!''
Droogfruit is lang te bewaren ( 8 tot 24 maanden), en in praktijk vaak nog langer mits onaangebroken.
De schillen van citrusvruchten als citroen en sinaasappel worden vaak gebruikt als garnering, maar kunnen ook in zijn geheel worden gegeten. Net als bij de bananenschil is het de vraag of dit lekker is. Let op! was de schil goed voordat u deze eet en kies indien mogelijk voor biologisch gekweekte exemplaren.