tijgerslak of aardslak eetbaar? zijn, maar ze zijn niet giftig. normaliter niet in de voedselketen van mensen voorkomt. Deze parasiet veroorzaakt een verhoogde hersendruk.
De tijgerslak is een echte alleseter. Ze is een belangrijke opruimer die zich o.a. tegoed doet aan dode karkassen, plantenresten, schimmels en organisch afval, maar ook aan honden- of kattenbrokken als die zomaar buiten staan. Daarnaast eet ze bijvoorbeeld ook andere slakken en hun eitjes.
Tijgerslakken leeft voornamelijk in tuinen, plantsoenen, afvalhopen, kelders, tuinhuisjes en schuren, in het algemeen op vochtige plekken in de buurt van woningen. In Noord-Italië komt de soort wel voor in natuurlijker terrein, zoals op berghellingen.
Zoals gezegd dienen ze als voer voor egels en vogels, dat alleen al is nuttig. Daarnaast ruimen naaktslakken dode planten op, en in de grond woelen ze de aarde om. Niet zomaar doodmaken dus, die naaktslak.
Grote aardslak
Deze aardslak kan ook meerdere seizoenen overleven en wordt meestal 3 jaar oud. Hij is ook vaak te vinden in composthopen, onder stenen, hout, vochtige schuren. Deze aardslak eet niet alleen van planten maar eet ook andere naaktslakken, hond- en kattenvoer en paddenstoelen.
Ze bijten niet, maar raspen gaten. Langs de gemaakt gaten krijgen ook schimmels en bacteriën vrije ingang tot de planten. Wat eten slakken het liefst? Slakken hebben een duidelijke voorkeur voor zachte plantendelen.
Naaktslakken kunnen ook gegeten worden, maar ze schijnen erg vies te zijn. En je moet slakken zeker nooit rauw eten, er kunnen levensgevaarlijke parasieten in zitten. Uit de oven of de pan, met bijvoorbeeld boter en kruiden (hier een smakelijk recept), zijn ze ook een stuk lekkerder.
Zout: een afrader
Het is bovendien verboden, omdat het geen toelating heeft als middel om slakken te doden. Als zout in de bodem komt, is het ook schadelijk voor planten en zorgt het voor verzilting van het water.
De platworm leverbot (Fasciola hepatica) leeft vooral in waterslakjes en runderen, maar heeft sinds 1960 ook (minstens) zes mensen in België ziek gemaakt. 'Ook deze ziekte is bij ons dus zeer zeldzaam', zegt Dorny. Onlangs beschreef hij twee gevallen in het wetenschappelijke tijdschrift Emerging Infectious Diseases.
Gewassen en kruiden. Hoe dol slakken ook zijn op sla, de rucola in jouw tuin vermijden ze zeker. Hetzelfde geldt voor tomatenplanten. Ook met sterk geurende kruiden zoals munt, lavendel, salie, tijm en knoflook zorg je ervoor dat jouw tuin onaantrekkelijk wordt voor slakken.
De grootste landslak ter wereld is Achatina achatina. Hij komt uit regenwouden en vochtige bosgronden in West-Afrika. Zijn schelp is gemiddeld 18 tot 22 cm lang maar kan tot wel 27 cm lang worden.
De ogen van een slak zijn twee lange tentakels. Deze twee ogen kunnen los van elkaar bewegen. Het enige wat deze ogen kunnen registreren is het licht en het donker. Deze tentakels kunnen ze intrekken.
Ze leggen jaarlijks zo'n 300 eitjes; de jonge slakken die daaruit voort komen, zetten zich na 3 maanden op hun beurt aan het paren. En doordat slakken tweeslachtig zijn, leggen beide slakken na de paring eieren, wat al gauw tot een spectaculaire vermenigvuldiging leidt.
Ze kunnen groeien tot 15 cm lang. In situaties waar deze naaktslak goed gedijt kan hij zelfs uitgroeien tot 20 cm. Deze soort is zeer vraatzuchtig. Wegslakken eten tenminste 50% van hun lichaamsgewicht per dag.
Eet je hond of kat een slak, dan kan hij besmet worden met larven van de longworm. Slakkenslijm kan ook vol larfjes zitten. Als je hond of kat dan gras eet of uit een waterplas drinkt, dan kan hij ze op die manier binnen krijgen.
De naaktslakken (maar ook de huisjesslakken) zijn namelijk vaak besmet met de larven van de dodelijke longworm parasiet. Infectie met longworm kan leiden tot hoestbuien, ademhalingsproblemen, stollingsproblemen, hartklachten en zelfs tot overlijden. Ook je hond kan hier besmet door raken.
Alle slakken kunnen gevaarlijk zijn voor honden en katten! De slak kan dus drager kunnen zijn van parasieten zoals longworm die de naam Angiostrongylus vasorum heeft. Deze worm wordt verwarrend genoeg ook wel de Franse hartworm genoemd. De Franse hartworm leeft in de longslagader.
Slakken bestrijd je met koffiedik
Slakken kunnen een vervelende plaag zijn wanneer ze je planten opeten. Gooi wat van de koffieprut rondom de planten die aangevreten zijn en de diertjes blijven weg. Ook gemalen koffie helpt slakken verjagen.
Huisjesslakken zijn iets “aangenamer” te vangen dan naaktslakken… Je kan ze doodtrappen of je kan ze ook “verdrinken” in heet water. Giet het op tijd weg want het begint al snel te stinken. Een plank op de grond leggen in de (moes)tuin zorgt er voor dat ze hieronder kruipen om overdag te schuilen.
Sterk ruikende planten zijn ouderwetse planten als salie, tijm, Oost-Indische kers, goudsbloem, geranium, lavendel, vingerhoedskruid, viooltjes, varens en klimop. Slakken hebben hier een hekel aan. Daarbij is het verstandig om de planten vroeg in de ochtend water te geven.
Slakkenvlees is zeer gezond en voedzaam te noemen, het bevat vele essentiële aminozuren en is licht verteerbaar. Ook is het rijk aan mineralen zoals magnesium, koper en jodium.
De lijm is gemaakt van het slijm van de naaktslak. Die laat een plakkerige substantie achter om zich te verdedigen tegen vijanden. Uit het experiment blijkt dat het goedje niet giftig is en drie keer zo sterk is als andere medisch plakmiddel.
De parasiet komt oorspronkelijk voor bij ratten. In de uitwerpselen van ratten zitten larven van de longworm, die vervolgens worden opgegeten door (naakt)slakken. Het aanraken van slakken wordt daarom ten strengste afgeraden door de artsen.