U mag alleen de takken boven uw grond afknippen. Alles wat u afknipt boven uw grond, is uw eigendom. Gaat het om een heg op de erfgrens? Dan mag u de heg aan uw kant snoeien.
Takken die hoger dan 2.20 meter boven de stoep hangen laten we ongemoeid. Lagere takken en planten moeten worden gesnoeid tot aan de erfgrens. Hierbij worden dezelfde grenzen gehanteerd als hiervoor. Dit betekent dat een doorgang van tenminste 1.50 meter een hoogte moet hebben van 2.20 meter.
Artikel 5:44 lid 1 Burgerlijk Wetboek (BW) geeft een eigenaar van een erf het recht om deze overhangende takken te verwijderen. Voorwaarde daarbij is wel dat de eigenaar van de boom moet zijn aangemaand om zelf de takken te verwijderen. Het is verstandig om schriftelijk en aangetekend aan te manen.
Mag dat zomaar? Ja, op grond van de wet mag de buurman overhangende takken van uw bomen en struiken weghalen, maar alleen als hij u eerst heeft verzocht (heeft aangemaand) om dat zelf te doen. Doet u dat dan niet, dan mag de buurman de overhangende beplanting snoeien, ook als hij er géén last van heeft!
Het burenrecht regelt de (rechts)verhouding tussen naast elkaar wonende partijen of tussen eigenaren van naast elkaar gelegen percelen. Niet voor niets bestaan de problemen die de rijdende rechter op televisie behandelt voor een groot deel uit geschillen tussen buren.
Het 'recht' op uitzicht dat woningeigenaren of pandeigenaren denken te kopen en te bezitten, sneuvelt meestal bij de Raad van State. Die stelt dat er geen recht op uitzicht is. Wel moet er bij bouwplannen rekening gehouden worden met de bestaande situatie zoals vrij zicht, maar het is niet afdwingbaar.
Zorg dat u de erfafscheiding niet te hoog maakt: Een schutting, muur of hek naast en achter een huis mag maximaal 2 meter hoog zijn. Vóór het huis is de maximale hoogte 1 meter. Voor bomen en heggen geldt geen maximale hoogte.
Hoe hoog mag een boom zijn? Daar is gemakkelijk een antwoord op te geven. Zo hoog als de boom kan groeien zonder zwaarwegende en buitenproportionele hinder te veroorzaken. Zo is het en daar zult u het mee moeten doen.
Uw buren zijn helaas niet verplicht om de kosten te betalen. Als er takken overhangen wordt dit niet snel als onrechtmatig gezien. Daarnaast geeft de wet u de bevoegdheid zelf te snoeien. Dit is geen verplichting.
De plant hecht zich nou eenmaal op meerdere materialen, waaronder hout en steen. Daarom kan je de plant beter tegen (beton)gaas laten groeien. Probeer daarnaast bij het aanplanten de klimop dusdanig te planten dat het niet de kans krijgt om op materiaal te hechten waar je het niet wil."
Vertel uw buren dat u last heeft van de boom of struik. Vraag of ze de overhangende takken willen snoeien tot aan de erfgrens en de hoogte van de schutting. Geef aan dat ze toegang tot uw grond kunnen krijgen als het vanaf hun kant niet lukt. Daar hebben de buren ook recht op.
Niet snoeien, wel vragen
Toch mag je overhangende takken van een boom van je buurman nooit zomaar snoeien of afzagen. Het zogenaamde Veldwetboek bepaalt alleen dat je het recht hebt om je buur te vragen die takken af te snijden. Doorschietende wortels mag je dan weer wel zelf weghakken.
Hoe hoog mag een struik boven een schutting uitkomen? Een struik of haag mag maximaal één meter hoog zijn in de voortuin. In de zijtuin of achtertuin mag deze maximaal twee meter hoog zijn.
Voor elke boom met een stamomtrek vanaf 80 centimeter (gemeten op 1,30 meter hoogte) die u wilt kappen, heeft u een kapvergunning nodig. Eerst mochten bomen (dikker dan 80 cm) in particuliere tuinen vaak zonder vergunning gekapt worden. Dit mag nu niet meer.
Bomen vellen zonder vergunning = vaak een boete
Dat is niet het geval. Het verschilt per gemeente hoeveel er gecontroleerd wordt, maar de boetes zelf kunnen oplopen tot duizenden euro's! Het is dus zeker de moeite waard om gewoon de legale weg te bewandelen en een omgevingsvergunning aan te vragen.
Informeer bij de gemeente. Staan er distels in de tuin van je buur dan kan je hem er op wijzen dat de wet hem verplicht ze te bestrijden. Kan je hem met deze argumenten tijdens een persoonlijk gesprek niet overtuigen, stuur dan een aangetekende brief. Helpt ook dat niet, dan kan je naar de vrederechter stappen.
De wet: vordering tot medewerking. In de wet staat bepaald dat in beginsel iedere eigenaar kan vorderen dat diens buren meewerken aan het plaatsen van een gemeenschappelijke scheidsmuur van twee meter hoog. De scheidsmuur dient op de erfgrens te worden geplaatst.
Leiboom en de erfgrens
Bomen moeten op minimaal twee meter afstand van de grens worden gepland. Voor heesters en hagen die lager zijn dan drie meter, geldt een minimale afstand van 50 centimeter tot de erfgrens.
Iedereen heeft wel eens last van de buren. Ze beginnen bijvoorbeeld vroeg met klussen, draaien of spelen muziek of ze hebben blaffende honden. Dat kan hinderlijk zijn. Wanneer u er last van blijft houden, dan is het geluidsoverlast.
Dit zijn de normen
's avonds (19.00 – 23.00) 30 dB(A) overlast langer dan bijvoorbeeld 1 min en 50 dB(A) voor kortstondige piekgeluiden. 's nachts (23.00 – 07.00) 25 dB(A) overlast langer dan bijvoorbeeld 1 min en 45 dB(A) voor kortstondige piekgeluiden.
Benader hen rustig en beleefd met je klacht. Vraag ze om het wat zachter aan te doen en kom met een plan om het lawaaiprobleem samen op te lossen. Benader de buren op een rustige manier met je probleem. Als jullie elkaar nog nooit echt hebben ontmoet of met elkaar hebben gesproken, stel jezelf dan eerst voor.
Vergunningvrij bouwen
Wel kunt u de gemeente vragen om te onderzoeken of het bouwwerk voldoet aan de regels. Ook kunt u de bouw aanvechten op grond van het Burenrecht uit het Burgerlijk Wetboek. U moet dan wel hinder ondervinden van het bouwwerk. Met vragen daarover kunt u terecht bij het Juridisch Loket.