Grenzen moeten vooral duidelijk en consistent zijn, wanneer je te maken hebt met iemand die jou niet respecteert. Zo'n persoon is op zoek naar de 'gaten' in je grenzen en gebruikt ze tegen je. Dus zorg ervoor dat je hem/haar assertief en duidelijk vertelt dat dit gedrag niet ok is en houd je aan de consequenties.
Kenmerken van iemand met gezonde grenzen zijn:
Geeft waarden niet op voor anderen. Deelt persoonlijke informatie op een gezonde manier (niet te veel/snel en niet te weinig) Weet wat hij/zij wil en hoe hij/zij dat kan communiceren. Accepteert het wanneer iemand nee tegen hem/haar zegt en vat dit niet persoonlijk op.
Bij emotionele grenzen gaat het om je eigen emoties en gevoelens en die van anderen en hoe je hiermee omgaat. Je kent vast wel het gevoel dat je ergens blij van wordt, of juist niet, of dat je je ergens al dan niet terecht schuldig over voelt.
We kennen in tegenstelling tot zachte grenzen ook harde grenzen. Stel dat een grens bewaakt is, en die je niet gemakkelijk of niet kunt oversteken, dan noemen we dat een harde of gesloten grens .
Een gezonde grens gaat niet over 'niet aan jezelf werken' uit angst om afgewezen te worden of angst om te groeien. Een gezonde grens gaat niet over de ander, het gaat over jou! Een gezonde grens gaat over wat goed is voor jouw geluksgevoel.
Het belang van grenzen stellen in een relatie
Door grenzen te stellen geef je aan waar je limieten liggen op lichamelijk en emotioneel vlak. Iedereen heeft namelijk zulke grenzen, maar vaak worden die niet benoemd. Zorg dus dat je aan jezelf én aan anderen kan communiceren waar je oké mee bent en waar niet mee.
Je leert je grenzen beter kennen door ze te leren voelen. Door op te merken dat iets wat de ander doet of zegt onprettig voor jou aanvoelt. Gevoelens openbaren zich in je lijf, vooral in je romp: bij je hartstreek, buik of schouders. Om je grenzen beter te voelen, 'moet' je eerst beter leren voelen.
Tip 9: Wees consequent
Je trekt je handen van hem af en wordt kouder in het contact. Op deze manier spreken je daden voor zich. Hij zal begrijpen dat als hij doorgaat op deze manier, hij jou gaat verliezen. Dat is hoe een man je echt gaat respecteren.
Respectloos betekent zonder respect behandeld worden of de ander zonder respect behandelen. Dat kan op tal van manieren zoals: De ander onderuithalen of kleineren. De ander te schande maken of kwaad spreken over de ander.
Je laat anderen duidelijk weten wat wel en niet mogelijk is waardoor je jezelf niet steeds overvraagt en overbelast. Je houdt meer tijd over voor belangrijke zaken en voor ontspanning waardoor je de dingen kunt doen die voor jou en jouw gezondheid belangrijk zijn.
Er zijn ook grenzen die je niet kunt zien of die niet natuurlijk zijn. Die grens is er omdat mensen hem gemaakt hebben. Zo'n grens heet een kunstmatige grens. Een voorbeeld van een kunstmatige grens zie je in België waar een taalgrens het land in tweeën deelt.
Een van de meest genoemde redenen is de afwezigheid van grenscontroles. Het afschaffen van de grenscontroles binnen Europa is anders dan velen denken geen besluit van de Europese Unie, maar komt voort uit een aparte regeling tussen Europese landen, het Verdrag van Schengen.
Sommige mensen kunnen geen grenzen stellen omdat ze niet genoeg zelfliefde hebben om hun eigen gezonde en veilige ruimte te bewaken. Je communiceert zelfrespect door grenzen te stellen aan respectloos gedrag. We leren mensen hoe ze ons moeten behandelen door hen te laten zien hoe we onszelf behandelen.
Je hebt weinig zelfvertrouwen
Voor jezelf opkomen is heel moeilijk als je vind dat jouw mening en jouw gevoelens er niet toe doen. Je hebt dan weinig zelfvertrouwen en eigenwaarde. De mening van de ander is in jouw ogen altijd belangrijker. Daarom probeer je de ander tevreden te stellen en cijfer je jezelf weg.
Een grens is een afperking, een afbakening wat van jou is en wat van de ander is. Uiteraard heb je ook een eigen grens. Zeg eens een denkbeeldige afscheidingslijn tussen wat je wel en niet kunt, een grens heb je qua mogelijkheden en kunnen, tussen wat je wel en niet wil.
Tips om duidelijke grenzen te stellen
Wees consequent. Handel steeds op het moment dat je kind de grens bereikt of net daarvoor. Ga niet in discussie over een maatregel die van tevoren afgesproken is. Laat merken dat je last hebt van het gedrag van je kind en niet van je kind zelf.
Als je als verzorgende merkt dat je grens overschreden wordt, is het volgens Van der Steen belangrijk dat je je boodschap assertief en helder overbrengt. 'Ga stevig staan, zorg dat je ademhaling rustig is en praat met duidelijke stem op een manier dat je het zelf ook gelooft.
Ga niet naar plekken waar je de narcist kunt ontmoeten.
Doe er dus alles aan om je los te wringen uit de greep van de narcist. Dit is de beste manier om wraak te nemen. De narcist zal woest worden, omdat je uit zijn/haar vingers glipt. Dit is de ultieme manier om een narcist terug te pakken.