Ongeveer eens per maand is het volle maan, maar soms lijkt de volle maan veel groter dan anders. Dit wordt een supermaan genoemd. In dit artikel leggen we je uit wat een supermaan is en hoe dit fenomeen ontstaat.
De maan draait niet in een perfecte cirkel om de aarde, maar meer in een ovaalvormige baan. Wanneer de maan in zijn baan het dichtst bij de aarde staat (of binnen 90 procent van die dichtste nadering staat) en het ook nog eens volle maan is dan spreken we van een supermaan.
29,530589 dagen. Nu is de maanbaan geen cirkel maar een ellips. Tijdens het perigeum (kortste afstand tot de aarde) staat de maan op een afstand die varieert tussen ongeveer 356.000 km en 370.000 km.
Een bloedmaan is een totale maansverduistering waarbij de aarde precies tussen de maan en de zon in komt te staan. Doordat het zonlicht indirect de maan bereikt, verlicht deze door de atmosfeer wat om de aarde heen zit, de maan op.
Een supermaan is een volle maan die groter en helderder opkomt dan gewoonlijk. Ten gevolge van de elliptische baan van de maan rond de aarde varieert de afstand van de aarde tot de maan doorgaans tussen ongeveer 357.000 km en 406.000 km, gemiddeld 384.450 km. De kortst mogelijke afstand bedraagt 356.400 km.
Wat bleek: rond volle maan maakten mensen minder melatonine aan (het hormoon dat je slaperig maakt) en hadden ze dan ook vijf minuten langer nodig om in slaap te komen. Daarnaast sliepen ze minder diep en korter.
We spreken van een blauwe maan, als het voor de dertiende keer in een jaar, dus twee keer in één maand volle maan is. Het verschijnsel dat in de volksmond 'bijzonder' wordt genoemd, komt gemiddeld eens in de 2 à 3 jaar voor.
Oranje/ gele maan
De atmosfeer van de aarde verstrooit de kleuren met een hogere golflengte, zoals de blauwe kleur. Het blauwe licht wordt als het ware weg gefilterd, waardoor de kleuren geel, oranje en rood overblijven.
Bij een supermaan lijkt de volle maan ongeveer 7% groter en 14% helderder dan normaal. Dat de maan soms groter en feller lijkt dan anders komt doordat de afstand tussen de maan en de aarde niet steeds hetzelfde is. De ene keer staat de maan dichter bij de aarde dan de andere keer.
Een maan met een kring van licht eromheen, ook wel een halo genoemd. We kregen veel foto's binnen van dit mooie natuurverschijnsel. "Ook onze inbox is helemaal volgestroomd", zegt meteoroloog Brian Verhoeven van Buienradar.
Op 16 april staat de roze maan in Weegschaal: een luchtteken dat onder de romantische planeet Venus valt. Daardoor staan thema's zoals relaties, vriendschappen en andere socialen contacten tijdens deze volle maan centraal.
Die schijngestalte wordt Eerste Kwartier genoemd. En zo is er ook een Laatste Kwartier, ongeveer een week na Volle Maan. De maan komt dan pas rond middernacht op, en staat rond zonsopkomst boven de zuidelijke horizon. Hij wordt dan van links door de zon beschenen, waardoor alleen de linkerhelft zichtbaar is.
Zoveel dichterbij staat de maan
Om precies te zijn is de maan op woensdagavond op 363.666 kilometer afstand van de aarde. De vorige supermaan stond nog dichter bij de aarde. Op woensdag 13 juli 2022 krijgen we in Amsterdam voor de laatste keer dit jaar een…
De maan draait in een enigszins elliptische baan om de aarde, waardoor de afstand tot de aarde soms wat kleiner en soms wat groter is dan gemiddeld. Dat verschil, dat kan oplopen tot ruim tien procent, valt echter niet op omdat je geen vergelijkingsmateriaal hebt.
De effecten van de volle maan worden namelijk ook nog eens uitvergroot tijdens zo'n supermaan. Daardoor is de kans dat je slecht slaapt nóg groter dan met volle maan, ben je extra emotioneel en kun je zelfs last krijgen van griepachtige verschijnselen en hoofdpijn, duizeligheid en hartkloppingen.
Hoe laat is de maansverduistering in mei 2022? De volledige fase van de totale maansverduistering begint op 16 mei, om 03:30 GMT, als de schaduw van de aarde de maan volledig bedekt Deze fase duurt 85 minuten en is daarmee de langste totale verduistering sinds 2018.
In de nacht van 14 op 15 juni 2022 kunt u die zien. Een volle maan in juni wordt ook wel aardbeienmaan genoemd. Dat heeft niets te maken met de kleur, want de maan is niet opeens veel roder dan normaal. Dat deze maan aardbeienmaan wordt genoemd, komt omdat het aardbeienseizoen in de 6e maand van het jaar begint.
Als de maan het dichtst bij de aarde staat, is de afstand ongeveer 357.000 kilometer; dit punt wordt het 'perigeum' genoemd. De grootste afstand is 406.000 kilometer en heet het 'apogeum'. Tijdens elk rondje van 28 dagen om de aarde komt één keer een perigeum voor en één keer een apogeum.
Wanneer kijken
Morgenochtend vroeg rond 4.20 uur gaat hij weer onder, in het zuidwesten. Rond die tijden kun je dus het beste kijken, maar ook in de tussentijd komt de maan niet erg hoog. Rond 1.00 uur vannacht staat hij op zijn hoogste punt, maar dat is slechts 11 graden boven de horizon.
Als de aarde tussen de zon en de maan staat, is het vollemaan, en als de maan het dichtst bij de zon staat, is het nieuwe maan. De maanfasen daartussen worden afnemende of wassende maan genoemd, afhankelijk van of de maan richting vol of nieuw gaat.
Met een oranje supermaan heeft Koningsdag een passend einde gekregen. Tal van Groningers zagen de maan groter dan gebruikelijk aan de hemel staan. Dat zorgt voor prachtige plaatjes op social media. Tijdens een supermaan staat de maan ongeveer 27.000 kilometer dichter bij de aarde dan gemiddeld.
Groene maansteen balanceert het mannelijke en het vrouwelijke, zorgt voor yin en yang. Het heeft een positieve werking op je bioritme en de hormonale cyclus. Deze mooie Maansteen bevordert de vruchtbaarheid, voortplantingsorganen en ondersteunt bij de zwangerschap.
Op deze dagen spot je de volle maan in 2022
Op 14 juni en 13 juli was er sprake van een supermaan. Dit komt doordat de maan in die tijd van het jaar het dichtste bij de aarde staat. Hierdoor ziet de maan er groter en helderder uit. Op 16 mei was en op 8 november is zelfs sprake van een maansverduistering.
Op 12 augustus om 01:36 GMT bereikt de Maan haar volle fase. Laten we uitzoeken waarom ze Steur Maan wordt genoemd, of het een Supermaan wordt en welke hemelverschijnselen we kunnen observeren tijdens de nacht van de Volle Maan.
De volle maan staat gepland op de volgende data: 9 oktober 2022 om 22:54 uur. 8 november 2022 om 12:02 uur. 8 december 2022 om 05:09 uur.