Waar Maria in de Oosterse Kerken vooral werd vereerd in Efeze en Constantinopel (waar haar relieken ook zouden liggen) komen in het Westen de plaatsen Vézelay en La Sainte Baume naar voren, beide in Zuid-Frankrijk.
Maria Magdalena zelf, kwam terecht in Marseille en predikte daar het evangelie. En toen begonnen de wonderen pas echt: Ze beloofde het kinderloze koningspaar dat die stad bestierde, de geboorte van een kind.
Volgens de geruchten zochten de ridders fanatiek naar de graal onder de Tempelberg in Jeruzalem. Die ligt dicht bij de plekken waar Jezus het Laatste Avondmaal at en werd gekruisigd. Als de heilige graal niet naar Engeland is gebracht door Jozef van Arimathea, dan was de Tempelberg een goede tweede als verstopplek.
Het evangelie volgens Lucas 8:2 introduceert haar als "Maria, genaamd Magdalena" (Statenvertaling) of "Maria uit Magdala" (NBV). Magdala was een vissersdorp op de westelijke oever van het Meer van Tiberias (mocht zij hieruit afkomstig zijn).
Van Maria Magdalena wordt in de Bijbel gezegd dat Jezus haar bevrijdde van zeven demonen en dat ze vanaf dat moment een volgeling van hem werd.
Alleen Matteüs (27,3-10) beschrijft dat Judas berouw krijgt na Jezus' terdoodveroordeling. Hij gaat terug naar de hogepriesters, om zijn geld terug te brengen. Als hij nul op rekest krijgt van de hogepriesters, smijt hij de zilverstukken de tempel in, waarna hij zichzelf ophangt.
Het graf van Jezus
De Heilig Grafkerk bevindt zich in Jeruzalem en is een heilige plek voor Christenen. Zij geloven namelijk dat het graf van Jezus (zie kader) in deze kerk te vinden is. De Bijbel vertelt dat Jezus Christus na de kruisiging door twee van zijn volgelingen begraven werd.
Sint Joachim en Sint Anna zijn volgens de katholieke, orthodoxe, anglicaanse traditie de ouders van Maria en dus de grootouders van Jezus. Zij worden voor het eerst genoemd in het proto-evangelie van Jacobus, een van de apocriefe boeken van het Nieuwe Testament.
In de Orthodoxe Kerk is de gangbare uitdrukking voor Maria Theotokos (Moeder Gods).
Ze verwerd langzaam tot een bekeerde prostituee die Jezus' hoofd en voeten zalft als uiting van berouw over haar zondigheid. Dat beeld, van zondares, prostituee en overspelige vrouw, komt tot op de dag van vandaag terug in de hedendaagse kunst en film, maar er is langzaam een kentering zichtbaar.
De oorspronkelijk betekenis van de naam is: 'vrouw uit Magdala' (Aramees megdala 'toren'), dit was een plaats aan het meer van Gennesareth. Maria Magdalena was een van de vrouwen die door Christus werd genezen van boze geesten en ziekten (Lucas 6.3).
[1] Op de eerste dag van de week ging Maria van Magdala, in alle vroegte, terwijl het nog donker was, naar het graf en zag dat de steen voor de opening van het graf was weggehaald. [2] IJlings liep ze naar Simon Petrus en de andere leerling, die van wie Jezus hield.
In onderstaande grafiek staat per jaar het aantal keer dat Maria als babynaam is gegeven. Maria is een van de meest gebruikte namen in ons land. Er zijn maar liefst 1.522.000 vrouwen en 510.000 mannen die deze naam dragen. De naam wordt sinds 1970 minder vaak gegeven en de populariteit neemt steeds verder af.
The Passion 2022 Kim-Lian van der Meij als Maria Magdalena.
Drie Maria's bij de kruisiging van Jezus; Drie Maria's bij het graf van Jezus op de paasmorgen; Drie Maria's, als dochters van de heilige Anna, bij voorbeeld op een Maagschap van Sint-Anna.
Met veel plezier zal Noortje Herlaar dit jaar de rol van Maria spelen. Noortje schitterde in de musical Mary Poppins en maakte haar televisiedebuut in de serie Moeder, ik wil bij de revue.
En is Maria's kledingkeuze altijd blauw geweest? Op de schilderijen van Madonna met Kind draagt Maria vrijwel altijd een blauwe jurk of mantel. De kleur is daarom symbool geworden voor haar puurheid en heiligheid. Niet alleen Raphael gebruikte blauw voor de kleding.
'Christus' is de ambtsnaam van de Heere Jezus. Het betekent 'Gezalfde'. Christus werd na Zijn zalving niet alleen Koning. Hij werd ook Profeet en Priester.
De (heilige) graal was een kelk of schaal die volgens de legende door Christus gebruikt was bij het laatste avondmaal en waarin zijn bloed was opgevangen toen hij aan het kruis hing. De schaal speelt een grote rol in de middeleeuwse ridderepiek; de ridders van koning Arthurs Tafelronde zoeken er in vele verhalen naar.
De heilige graal zou de schaal of beker zijn waarin het bloed van Christus is opgevangen bij zijn kruisiging. In andere verhalen is het de beker die gebruikt werd bij het laatste avondmaal.
Deze zeer oude kapel die zich in de kathedraal van Valencia becindt is ruim een bezoek waard. Volgens de overlevering wordt hier de heilige graal bewaard.