Als een wasmachine niet waterpas staat, is de kans groot dat de wasmachine enorme herrie gaat produceren tijdens het centrifugeren van de was. Dit komt door de speling tussen het apparaat en de ondergrond. Daarnaast kan de wasmachine zichzelf zelfs langzaam gaan verplaatsen.
Leg een waterpas op de wasmachine. Het maakt niet uit of je deze eerst van voren naar achteren of eerst van links naar rechts beweegt. Stel de wasmachine waterpas door de stelpoten in- of uit te draaien. Als de wasmachine waterpas staat, draai je de stelmoeren aan.
Trillingen kunnen worden veroorzaakt door een hard voorwerp dat vastzit in het pompfilter. Het filter voorkomt dat vreemde voorwerpen, zoals knopen en munten, in de afvoerslang terechtkomen. Het pompfilter zit rechtsvoor, onder in de wasmachine. Om het pompfilter te reinigen, verwijdert u eerst het afdekplaatje.
Maakt je wasmachine tijdens het centrifugeren een gierend geluid? Dan zijn waarschijnlijk de kogellagers versleten. Je kunt dit testen door wanneer de wasmachine leeg is de trommel met de hand rond te draaien. Als dit niet soepel gaat, kun je het beste de lagers laten vervangen.
Maakt de machine veel lawaai, dan zijn meestal de lagers versleten. Als de lagers van de wasmachine defect zijn zal de wasmachine een harder geluid maken dan de wasmachine voorheen deed. In het begin zal een kapotte wasmachine lager, een zacht gerommel laten horen, die zal snel toenemen tot een luider gierend geluid.
Voordat je begint moet de wasmachine uit staan. Houd 3 seconden tegelijkertijd de knoppen 'Temperatuur' en 'Uitgestelde Start' ingedrukt en zet de wasmachine aan. Als je stap 1 juist hebt uitgevoerd verschijnt er nu 'clb' in het display. Druk nu op de startknop en de wasmachine begint met kalibreren.
Wasmiddel doe je altijd in het grootste bakje dat geen plastic klepje heeft. Dit bakje is aangeduid met hoofdwas, nummer 2, II, een tobbe met twee streepjes, wash of laundry detergent.
De transportvergrendeling bestaat uit drie lange schroeven, die zich in de achterwand van de wasmachine bevinden.
Wanneer je een wasmachine gaat tillen, kantel hem dan eerst op zijn zij, met de deuropening naar boven. De bovenkant pak je vast aan de achterkant van het bovenblad. Als je de bovenkant vasthebt, zorg je ervoor dat de wasmachine in balans blijft. De andere persoon tilt de onderkant van de wasmachine.
Een wasmachine kan je het beste rechtop vervoeren. Kan dit echt niet vanwege plaatsgebrek, dan kan je hem op zijn kant leggen. Pas dan wel op dat je de trommel goed vast hebt zitten en de leidingen niet beschadigen onder het gewicht van de wasmachine zelf.
Vaak krijg je dit standaard meegeleverd bij de wasmachine. Heb je dit niet en wil je de wasmachine verhuizen zonder transportbeveiliging? Haal dan de bovenkant van de wasmachine en vul de open ruimte rondom de trommel met kussens en/of handdoeken. Zo blijft de trommel ook op zijn plek tijdens het verplaatsen.
Conclusie: voor wassen op lage temperaturen kun je beter vloeibaar wasmiddel gebruiken omdat dit sneller oplost. Op hogere temperaturen is waspoeder weer fijner in gebruik. Geen van de twee is dus op alle vlakken de beste keuze, maar het is wel slim om de twee middelen af te wisselen.
Azijn verwijdert kalk uit het water. Dit ontkalkte water zorgt voor zachtere kleding en minder kalkaanslag in de wasmachine. Je kunt zowel natuurazijn als schoonmaakazijn als wasverzachter gebruiken.
Vaak kun je bij je fabrikant of bij een wasmiddelmerk een gratis wasbol aanvragen. Deze bollen zijn vaak niet geschikt om mee te draaien met de was, maar alleen om te doseren voor de doseerlade.
Het kalibreren van je wasmachine doe je via het display en duurt maximaal 3 minuten. Dit gebeurt niet standaard in een fabriek. Daarom is het belangrijk dat je de wasmachine zelf kalibreert.
1 Verwijder wasgoed of andere inhoud uit de machine en schakel de machine uit. 2 Druk de knoppen 'Temp' en 'Eindtijd' tegelijkertijd in en druk tevens op de knop 'Aan/uit'. Vervolgens wordt de machine ingeschakeld. 3 Druk op de startknop om 'Kalibratiemodus' te activeren.
Kalibreren is het vergelijken van de gemeten waarde van een meetmiddel met de werkelijke waarde, gemeten met een referentie meetmiddel, om de afwijking vast te stellen. De gemeten afwijking toetsen we aan de tolerantie, waarmee de betrouwbaarheid van het meetmiddel kan worden beoordeeld.
Te veel wasmiddel of -verzachter kunnen de handdoeken een plakkerige laag geven. Ook dit kan leidden tot een vieze geur. U kunt, in plaats van wasverzachter, een kopje azijn van 250 milliliter toevoegen. Dit dood de bacteriën en is ook nog eens goed voor de ontkalking van de machine.
Ruikt je was juist heel muf? Dan kun je je kleding laten weken in koud water, gemengd met een kopje baking soda. Dit zuiveringszout helpt bij het vrijgeven van alle geurtjes die in de stof zitten. Vergeet niet om eerst even te kijken of je kleding tegen baking soda kan, door het op een stukje binnenin te testen.
#1 Mijn wasgoed stinkt na het wassen
Stinken je kleren naar rook, kruiden of huisdieren? Dan is het aan te raden om een kopje witte azijn in de trommel van de wasmachine te doen (let wel op met gekleurde was). Azijn werkt neutraliserend. Ook kan het helpen om de kleding buiten te laten drogen.
De makkelijkste manier om vetluis te verwijderen is door een lege kookwas te draaien. Doe dit op de hoogste mogelijke temperatuur, bijvoorbeeld 90 graden. Een was van 60 graden is niet heet genoeg om alle vetluis te doden. Door de hoge temperatuur kook je de vetluis uit en zijn ze in ieder geval dood.
De Consumentenbond heeft weer wasmiddel getest en de grote winnaar gekozen. Het wasmiddel voor bonte was van Lidl is door de Consumentenbond als Beste Koop uit de test voor bontwasmiddelen gekomen. Formil Ultra Plus Color in poedervorm eindigde als tweede van in totaal 32 geteste bontwasmiddelen.
Zwarte vlekken en strepen op pas gewassen wasgoed ontstaan veelal door vetluis, een opeenstapeling van vet- en zeepresten in de wasmachine. Doordat een deel van de laag loslaat bij het wassen op hogere temperaturen, verspreidt deze zich door de wasmachine en over je wasgoed.
Trapsteekwagentje: een trapsteekwagentje kunt u zo onder de wasmachine schuiven en hiermee vervolgens de wasmachine eenvoudig naar boven tillen. Het is hierbij wel belangrijk dat u controleert of deze de trap op en af kan. Bij trappen met verschillende bochten gaat dit vaak wat lastiger.
Wasmachine verhuizen kosten
Bij wasmachine heb je minimaal twee sterke verhuizers nodig en de kosten hiervan bedraagt minimaal 120 EUR tot 200 EUR. Afhankelijk van het aantal verdiepingen, gewicht van de wasmachine en de afstand van de huidige adres en het nieuwe adres.