"Lever is vrij taai als je het kookt, maar rauw valt het gemakkelijk te eten", zegt Yoshiko Miki, een 38-jarige kok die rauwe lever als specialiteit had. "Vooral hier was de lever heel lekker.
Het stukje orgaanvlees runderlever is waarschijnlijk het gezondste vlees wat u kunt eten. De runderlever is namelijk dé opslagplaats geweest voor allerlei belangrijke voedingsstoffen. Denk hierbij aan vitamine A, B-12, D, E, K, foliumzuur en mineralen als koper en ijzer.
Omdat lever zoveel vitamine A bevat, wordt het zelfs afgeraden voor zwangere vrouwen (ook leverpastei, leverworst en dergelijke). Besluit: orgaanvlees is niet beter of slechter dan ander vlees. Eet het gerust indien u ervan houdt, maar overdrijf er niet mee.
Te veel vitamine A verhoogt de kans op aangeboren afwijkingen. Als je zwanger bent krijg je daarom het advies om geen supplementen te slikken met vitamine A, geen lever te eten en het gebruik van leverproducten te beperken. Lever, smeerleverworst en paté bevatten namelijk veel vitamine A.
Rijk aan vitamines en mineralen, maar eet niet teveel
Ik eet daarom één plakje – 15 gram – runderlever per 3 dagen. En 2 gram runderlever bevat de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) van vitamine B12. Gelukkig bestaat voor vitamine B12 geen maximale dagelijkse hoeveelheid. Kippenlever is iets milder.
De lever van varkens kan heel goed in pate's worden verwerkt en ook in de vleesverwerkende industrie weet men wel raad met varkenslever omdat daarmee veel worstsoorten worden bereid. Runderlever is vrij grof van structuur en heeft een nogal sterke smaak.
Pâté kan gemaakt worden van allerlei soorten lever, maar meestal wordt kalf of varken gebruikt. Je eet het op een (haver)toastje, op een stukje komkommer of zo los met een lik roomboter. De makkelijkste manier is misschien wel als smeerworst, als je eenmaal een goede bron hebt gevonden.
Reacties. Leverworst kan zowel van rauw vlees als van gekookt vlees gemaakt worden. Ook een combinatie van beiden komt voor.
Kippenlevertjes zijn niet alleen gezond, het bevat veel vitamine A, D en B alsmede verschillende mineralen waaronder koper en ijzer. Het is ook ontzettend lekker en veelzijdig vlees. Bereidingstips: Je kan lever verwerken in jus door ze mee te bakken en vervolgens te pureren met het braadvocht.
Kalfslever is volgens kenners de lekkerste lever. De lever is lichtbruin van kleur, vrij zacht van structuur en een echte delicatesse. De lever is minder stug dan runderlever en is na het bakken minder snel droog. Kalfslever kan, naar smaak, rosé gegeten worden.
De Romeinse kok Apicius beschrijft banketten waar pauwentongen en papegaaienhersens als delicatesse worden geserveerd. Dat zijn hersenen vandaag niet meer. In België, Frankrijk en Italië tref je ze nog wel eens aan op een menukaart, maar in Nederland zijn ze een afvalproduct geworden.
In lever vind je bijvoorbeeld ontzettend veel vitamine A en verschillende B vitaminen (B2, B3, B5, B6 en B12). Maar ook folaat, choline, koper, selenium, fosfor en ijzer. Voedingsstoffen die je inderdaad ook in plantaardige voeding vindt, alleen dan wel in een minder goed opneembare vorm.
Ik ging dus meer kabeljauwlever. Maar hoe dan? Zo in zijn eentje op een toastje, met zout (een heel klein beetje) en verse peper (heel veel) is lekker, maar dat komt je na twee keer ook wel je neus uit.
Teveel vitamine A kan leiden tot gebrek aan eetlust, verminderd gezichtsvermogen, hoofdpijn, misselijkheid, vermoeidheid, duizeligheid, spierpijn, oogafwijkingen, neusbloedingen, haaruitval en/of uitdroging van huid en slijmvliezen.
Kalfslever | Belgische Blauwe | €28.58 - www.DeVleesboerderij.nl.
Gekookte of gebakken lever kun je ongeveer 2 tot 3 maanden in de vriezer bewaren. In de koelkast kun het vlees, rauw of verwerkt, nog twee dagen bewaren.
Vette vleeswaren, zoals worst en spek kunnen veel verzadigd vet bevatten. Verzadigd vet verhoogt het risico op hart- en vaatziekten. De magere varianten bevatten minder vet en daarmee minder verzadigd vet. Deze leveren ook minder calorieën.
Rauwe of gedroogde vleeswaren zoals filet americain, rosbief, rauwe ham, parmaham, ossenworst, theeworst, boeren- metworst, chorizo, salami, cervelaat, Franse droge worst,leverworst, leverpastei, paté. Goed verhit zijn deze producten wel toegestaan. Zoals rauwe tonijn, sushi.
In een gezonde dagelijkse voeding passen vleesproducten als eiwitbron. Er zijn gezondere opties dan Fuet worst. Fuet worst kun je wel als extraatje eten. Het advies is om dat niet meer dan drie keer per week te doen.
De lever en de nieren zijn twee organen die natuurlijke detoxificatie uitvoeren. Je lever kan bijvoorbeeld toxines uit het bloed verwijderen. Je nieren filteren je bloed en zorgen ervoor dat overtollig vocht je lichaam verlaat.
De omega-3, 6 en 9 vetzuren in bijvoorbeeld fijngemalen lijnzaad, noten, peulvruchten, komkommer en olijfolie kunnen mogelijk zorgen voor een gezonde lever. Maar ook kleine hoeveelheden verzadigd vet in de vorm van bijvoorbeeld roomboter of ongeraffineerde kokosolie houden de lever mogelijk in balans.
Wanneer je lever ernstig beschadigd is geraakt, kan het maanden duren voordat de leverenzymen naar normaal gedaald zijn, en soms herstelt je lever helemaal niet meer (je leverenzymen blijven dan verhoogd).