Voordat je de schutting gaat beitsen of schilderen zal je eerst de groene aanslag moeten verwijderen. Groene aanslag is niets anders dan algengroei op je tuinhout. Met een speciaal reinigingsmiddel haal je dit weg.
Kun je hier ook overheen verven? Het antwoord is: Nee. Je kunt het beste als eerst de groene aanslag op de buitenmuur verwijderen en dan pas het oppervlak schilderen.
Idealiter zijn de weersomstandigheden waartegen je de schutting wil beschermen, zoals regen, vocht en zon, afwezig of minimaal. Een natte schutting zal de beits niet zo goed in het hout laten doordringen. Een zonnige dag zal de bovenste laag beits weer te snel laten drogen, met een ongelijkmatige afwerking tot gevolg.
Bij transparante beits geldt: hoe meer lagen u aanbrengt, hoe dieper en warmer de kleur zal zijn. Bij nieuw hout adviseren we minimaal 2 lagen. Voor onderhoudswerk is eens in de 3 tot 5 jaar 1 laag voldoende.
Is schuren voor beitsen nodig? Ontvetten en schuren is altijd nodig om een goede hechting te krijgen met het hout dat gebeitst gaat worden.
Door meerdere lagen aan te brengen dringt de beits dieper door in het hout.Hierdoor is er een betere bescherming tegen weersinvloeden. Zorg ervoor dat je tussen de lagen door het hout licht opschuurt en minimaal 8 uur wacht voordat je de nieuwe laag aanbrengt.
Bij onbehandeld hout; breng de beits aan in drie lagen voor het beste resultaat.Bij eerder behandeld hout is twee lagen voldoende.
Ja, gebeitst hout opnieuw beitsen kan prima. U kunt zonder schuren een nieuwe laag aanbrengen. We raden wel aan om het hout van te voren even te reinigen.
Schilder niet in de volle zon of op plaatsen waar later op de dag volle zon komt te staan. Dit kan voor blaasjes in de beits zorgen.
Het verschil tussen lak en beits
Beits heeft de reputatie dat het de beste bescherming biedt aan buitenhout. In grote lijnen is dit waar, maar ook lak kan je houten ondergrond prima beschermen. Het is hierbij wel van belang dat een houten oppervlak compleet gelakt wordt.
Azijn is effectief voor het verwijderen van groene aanslag, aangezien het zuur de algen kan doden. Alleen gebruik dit niet op hout. Het zuur van azijn beschadigt het hout namelijk en zorgt voor azijn vlekken en verkleuringen. Azijn kun je het beste gebruiken bij tegels.
Moet je geïmpregneerd hout behandelen met beits? Uiteraard is dat geen verplichting. Maar als hout buiten staat, krijgt het veel te verduren door onder meer regen, wind en UV-straling. Dan is geïmpregneerd hout beitsen wel belangrijk om vergrijzing tegen te gaan en het geïmpregneerde hout langer mooi te houden.
Toch is het helemaal geen verkeerd idee om dit hout van extra bescherming te voorzien door middel van een beits. Dit helpt vooral tegen vergrijzing en voorziet het hout van een nog betere mate van bescherming. Het gemiddelde onderhoudsinterval voor geïmpregneerd en gebeitst hout is drie tot vier jaar.
Hoe vaak moet je tuinhuis beitsen? Voor een optimale bescherming van jouw tuinhuis kun je het beste om de twee jaar je tuinhuis beitsen. Zorg ervoor dat het droog is en dat de buitentemperatuur tussen de 10 en 20 graden is. Je brengt de beits aan wanneer het tuinhuis niet in de zon staat.
Los wat groene zeep in een emmer heet water op. Gebruik niet veel groene zeep, want deze zeep bestaat uit olie en vet en kan daardoor vervelende vlekken achterlaten. Gooi de emmer over de bestrating leeg en verdeel het mengsel met een bezem over het terras. Laat het kort intrekken en schrob daarna alles schoon.
Je kunt de beits het best aanbrengen door met de nerf mee te schilderen. Eventuele druppels dien je meteen weg te vegen, om die niet te laten drogen. Laat het hout na de eerste laag minimaal 24 uur drogen. Daarna kun je er een tweede laag met beits op aanbrengen, eventueel door het hout weer licht te schuren.
Beitsen in de regen is zeer af te raden.
Muurverf: 3-5 uur. Lak op terpentinebasis: 16 uur. Lak op waterbasis: 5 uur. Beits: 24 uur.
De meeste beitsen gaan minstens 3 a 4 jaar mee.Er bestaan ook beitsen die soms tot na wel 8 of 9 jaar nog steeds goed zijn. Lees ook hiervoor altijd goed de verpakking en de productinformatie. U kunt zich natuurlijk ook altijd laten adviseren door experts.
Beits dringt dieper in het hout dan lak. Daarnaast is beits vochtregulerend en lak legt juist een afgesloten laag op het hout. Verf is een verzamelnaam voor alle beschermende lagen. Beits is een doorzichtige beschermende laag en lak geeft vaak een kleur aan het hout.
Om het hout te ontvetten brengt u ammonia, verdund met water, op de Wypall doek aan en wrijft u het meubelstuk helemaal schoon. Neem na het ontvetten het hout af met een vochtige doek om de restjes ammonia van het hout te verwijderen. Laat het hout drogen voordat u verder gaat met de volgende stap.
Beits heeft namelijk een hechtlaag nodig. Een oude laag geeft onvoldoende hechting. Daarom moet de oude verf of beits zoveel mogelijk verwijderd worden en is er een ruw oppervlak nodig. De oplossing is schuren.
De goede temperatuur
Voer je verf- of beitsprojecten altijd uit tussen de 12 en 25 graden (binnen en buiten).
Als het hout dat je wilt schilderen al nat is of nat gaat worden, kies dan voor een beits met een hoge vochtregulering, zoals tuinbeits.