Gebroken en gemalen lijnzaad bevat daarom altijd minder omega 3 ( ALA). De hoeveelheid schadelijke verbindingen die wordt opgenomen door het lichaam, is groter naarmate de lijnzaad fijner wordt gemalen. Hoe fijner de lijnzaad is, hoe minder gezond. Kies dus voor heel lijnzaad.
Winkels verkopen lijnzaad in diverse vormen: als lijnzaadolie, gebroken lijnzaad of de hele variant. Gebroken lijnzaad is het beste om te eten. Reden: de voedingsstoffen worden beter opgenomen.
Gebroken lijnzaad wordt beter opgenomen in het lichaam, maar een nadeel is dat het veel werkzame stoffen heeft verloren. Ongebroken lijnzaad wordt weer nauwelijks verteerd vanwege de harde schilletjes.
Heel, gebroken, fijn of olie
Want u kunt het niet onbeperkt eten. Wie de zaadjes door bijvoorbeeld de yoghurt of (havermout)pap doet, kan het beste de gebroken lijnzaad gebruiken. De hele zaad gaat namelijk onverrichter zaken het lichaam weer. Er bestaat ook nog een fijngemalen variant en olie.
Heb je last van verstopping? Gebruik dan twee tot drie keer per dag een eetlepel lijnzaad. Nuttig daarbij minstens 150 ml vloeistof (liefst water) om een goede werking te garanderen.
Beter gebroken lijnzaad of gemalen? De hoeveelheid schadelijke verbindingen die wordt opgenomen door het lichaam, is groter naarmate de lijnzaad fijner wordt gemalen. Gebruik daarom liever gebroken dan gemalen lijnzaad.
Het antwoord is simpel: lijnzaadolie is serieus gezond. Een eetlepel gebroken lijnzaad bevat ongeveer 3 gram lijnzaadolie waarvan de helft omega-3-vetzuren. Het is dus een rijke oliebron van alfa-linoleenzuur (ALA), een onmisbaar vetzuur waarvan de meeste mensen te weinig binnenkrijgen.
Een grote hoeveelheid cyanide in je lijf kan leiden tot ademhalingsmoeilijkheden of zelfs tot een hartstilstand. Gebruik daarom nooit meer dan 45 gram lijnzaad (5-6 eetlepels) per dag. Beter is het om de portie lijnzaad te beperken tot 1-2 eetlepels per dag, zodat je aan maximaal 15 gram lijnzaad zit.
Zelf gebroken lijnzaad zijn een darmgeschenk. De zaadjes zijn zeer rijk aan vezels en zuigen zich in de darm vol met vocht. De darmpassage wordt hierdoor gestimuleerd, waardoor de stoelgang wordt verbeterd.
Dus één eetlepel per dag, zoals Dr. Greger in zijn Dagelijkse Dozijn adviseert, is absoluut veilig en zal bijdragen tot een goede gezondheid tot op hoge leeftijd. Qua hoeveelheid adviseert het Voedingscentrum het (tijdelijke) gebruik van 15 tot 45 gram gebroken lijnzaad per dag.
Zelf lijnzaad breken, is helemaal niet moeilijk. Met een koffiemolen of met een klein hakmolentje als attribuut bij de staafmixer (dat je ook gebruikt om bijvoorbeeld ui te snipperen), kan je je wekelijkse portie fijnmalen.
Het bevat geen toegevoegde stoffen en is geteeld zonder pesticiden en herbiciden. Blond lijnzaad heeft dezelfde voedingswaarden als bruin lijnzaad. Blond lijnzaad heeft een zachte smaak en valt minder op in lichtere gerechten. Je gebruikt het blonde lijnzaad dus voornamelijk voor de mooie gouden kleur.
Lijnzaad bevat aanzienlijk meer mangaan, koper en kalium. Chiazaad bevat iets minder calorieën en meer vezels. Het bevat ook 1,5 tot twee keer meer van de botversterkende mineralen calcium en fosfor en iets meer ijzer. Kortom: Beide zaden zijn erg voedzaam.
Wanneer het zaad in water wordt geweld, wordt het dik en slijmerig. Als je dit inneemt, wordt het gewicht en volume van de voedselbrij vergroot. Hierdoor verbetert het glijvermogen en de darmperistaltiek en dit leidt tot een stoelgangsdrang.
Je koopt lijnzaad gebroken, heel of in de vorm van olie. In een smoothie, kwark of salade kun je het beste gebroken lijnzaad gebruiken. Op die manier neem je de voedingsstoffen beter op. De hele variant wordt helemaal niet verteerd en verlaat het lichaam weer in zijn geheel.
Koken van lijnzaad
Indien je grote hoeveelheden lijnzaad gaat voeren is het aan te raden om het lijnzaad te koken. Hiermee verdwijnt ongeveer 95% van het blauwzuur. Het lijnzaad dient dan zo'n 20-30 minuten te worden gekookt.
De oplosbare en onoplosbare vezels in lijnzaad hebben een gunstige werking op de spijsvertering en stoelgang. Deze vezels ondersteunen de dikke darm bij het ontgiften (door goede darmbacteriën) en geven een vol gevoel, waardoor het verlangen naar suiker zal verminderen.
Vermaal het lijnzaad.
De Omega3-vetzuren die in lijnzaad zitten kunnen er pas uit als het lijnzaad open wordt gebroken. Je kunt lijnzaad in een koffiemaler of vijzel stuk maken zodat je optimaal van de voordelen kunt genieten. Gebroken lijnzaad kun je een week op kamertemperatuur of twee maanden in de koelkast bewaren.
Lijnzaadolie bevat veel vitamine E, wat haaruitval helpt voorkomen, de haargroei stimuleert en het haar beschermt. De voedende eigenschappen van Lijnzaadolie dragen bij aan sterk haar en de olie is daarom ideaal voor droog haar en haar dat snel breekt.
Er zitten 33 kilocalorieën in 1 eetlepel (7 gram) lijnzaad.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? Het lijnzaad is ranzig, taai, of beschimmeld. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Doe het in een smoothie
Het drinken van smoothies is een goede manier om snel vitaminen en eiwitten binnen te krijgen. Je kunt ze bovendien helemaal naar smaak maken. Voeg nog wat extra vezels en gezonde vetzuren aan je smoothie toe door lijnzaad te gebruiken.
Lijnzaad is licht bloedverdunnend. Zit je al aan de bloedverdunners of gebruik je regelmatig aspirine, overleg dan met je arts of je de medicijn in samenspraak met hem of haar af kunt bouwen. Let op mogelijke blauwe plekken die erop kunnen wijzen dat het bloed te dun wordt.
Lijnzaad zit vol vezels en die bevorderen een regelmatige stoelgang en verminderen constipatie. Dat helpt om je goed te voelen.